Revolutia din Siria pare sa-si fi atins cel mai sangeros punct, pe masura ce sutele de morti inunda deja strazile oraselor. Chiar daca numarul victimelelor luptei dintre fortele de ordine si revolutionarii sirieni, presedintele Bashar Al-Assad nu da semne ca ar vrea sa abdice de la putere, chiar daca asta ar duce tara in pragul unui razboi civil. Ba chiar mai mult, presedintele sirian crede ca tocmai el este victima unui complot din partea Occidentului,

Siria se confrunta inca din luna martie 2011 cu un val de proteste violente fata de regimul Bashar Al-Assad, actiunile de reprimare soldandu-se, potrivit estimarilor organizatiei ONU, cu aproximativ 6.000 de morti.Doar in ultimele zile, cel putin 25 de persoane au fost ucise si 175 ranite vineri intr-un dublu atentat cu masina-capcana impotriva a doua cladiri ale fortelor de securitate, in Alep, al doilea oras ca marime din Siria. "Un terorist a detonat masina sa la o suta de metri de poarta unui sediu al fortelor de ordine”, spune televiziunea de stat, care a prezentat imagini cu craterul provocat de explozie. Tot in aceeasi zi, un al doilea atac a vizat o cladire a serviciului de informatii al Armatei.

Aceste atacuri au survint in momentul in care fortele regimului continua represiunea impotriva revoltei populare, utilizand tancuri pentru a lua cu asalt orasele cuprinse de revolta, in special Homs, unde peste 50 de oameni au murit joia trecuta. Cu privire la atrocitatile comise, ONG-urile spun ca peste 6.500 de civili au fost ucisi de la inceputul revoltei populare impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, in martie anul trecut.

Bashar imparte lumea in doua tabere, Est si Vest

„Un regim care demonstreaza ura fata de oameni si fata de demnitatea umana trebuie sa lase puterea din mana!” Astfel suna mesajul presedintelui SUA Barack Obama adresat liderului sirian Bashar Al-Assad dupa macelul de la Homs unde au murit peste 350 de protestatari, inclusiv femei si copii, dupa ce s-a tras cu mortiere asupra lor.
"La 30 de ani dupa ce tatal sau a masacrat zeci de mii de persoane nevinovate la Hama, Bashar Al-Assad a demonstrat o ura similara fata de oameni si fata de demnitatea umana" a afirmat presedintele american Barack Obama.

"Este un veritabil masacru. Era o zi normala de proteste, dar au inceput sa lanseze obuze de mortiera asupra multimii. Multe femei si multi copii au fost ucisi sau raniti", a declarat Abu Rami Alhomsy, membru al Comisiei Generale a Revolutionarilor Sirieni, citat de Sky News.

China si Rusia, aliati ai regimului presedintelui Bashar al-Assad s-au opus prin veto sambata trecuta  la proiectul de rezolutie al Consiliului de Securitate al ONU care condamna represiunile revoltelor de catre regimul din Siria.Unul dintre primii sefi de state care a reactionat la aceasta situatie a fost presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy. Statele care "au impiedicat Consiliul de Securitate sa condamne" masacrele continue din Siria "Se incurajeaza regimul sirian sa continue politica sa nemiloasa si fara speranta", a declarat sambata liderul francez, intr-un comunicat al Presedintiei, transmite AFP.

In cazul plecarii de la putere a presedintelui sirian Bashar Al-Assad, tara va plonja in haos, dialogul fiind singura solutie posibila in contextul actual, a declarat Viaceslav Laskul, expert rus pentru Orientul Mijoociu.

''In Siria exista o mare varietate de grupuri etnice, care au coexistat pana in prezent in mod pasnic gratie unui regim puternic. Daca Bashar Al-Assad pleaca, islamistii din organizatia Fratii Musulmani vor profita de aceasta pentru a lansa o politica de teroare impotriva populatiei tarii'', a declarat Laskul, secretarul Societatii pentru studierea istoriei serviciilor speciale ruse.

''In pofida complexitatii situatiei, majoritatea populatiei il sustine in continuare pe Al-Assad. Acesta este un fapt care trebuie luat in considerare de catre tarile occidentale'', a adaugat Laskul. Potrivit expertului, o criza similara a lovit Siria inainte de sosirea la putere a lui Hafez Al-Assad, tatal lui Bashar Al-Assad. ''In acea epoca, Hafez Al-Assad a reusit sa puna capat revoltei islamistilor, ceea ce a permis stabilizarea situatiei si unificarea tarii. Evident, actualul presedinte se teme de sosirea la putere a islamistilor si de repetarea scenariului libian'', a mai spus Laskul.

Presedintele Frantei, Nicolas Szarkozy s-a aratat deosebit de ingrijorat de amploarea care luata de masacrul din Siria."Utilizarea masiva a fortei armate, recurgerea generalizata la tortura, violentele asupra a sute de copii sunt revoltatoare", a adaugat Presedintia franceza care considera ca "cei care ordona, comit sau lasa sa se petreaca aceste crime impotriva umanitatii trebuie sa raspunda". "Presedintele Republicii regreta profund ca din cauza votului celor doua membre permanente si in pofida sustinerii celorlalte 13 state membre Consiliul de Securitate nu a putut, pentru a doua oara, sa se exprime cu privire la situatia din Siria", a declarat Presedintia.

"Din martie 2011 regimul de la Damasc nu a raspuns aspiratiilor legitime ale poporului sirian catre libertate si democratie decat prin represiuni violente si promisiuni goale", a mai reclamat Nicolas Sarkozy.

Bashar se apara aratand ca este victima unui complot

Presedintele sirian are propria varianta despre situatia tarii sale. Liderul de la Damasc a acuzat puterile straine ca au incercat sa destabilizeze Siria. In cadrul unui discurs referitor la cele 10 luni de proteste anti-guvernamentale si la felul in care a reactionat in fata manifestatiilor, Bashar al-Assad a declarat ca va ramane la putere, fiindca are sustinerea oamenilor. Opozantii sau au, insa, alta parere.  

Intr-un discurs sustinut la Universitatea din Damasc, Bashar al-Assad a declarat ca nu a ordonat armatei sa traga in protestatarii anti-guvernamentali si ca va actiona impotriva teroristilor cu un pumn de fier. Confruntat cu presiuni tot mai mari din partea comunitatii internationale, presedintele sirian a adus in discutie si subiectul organizarii unui referendum.  In acelasi timp, presedintele sirian, care a tinut sa mentioneze ca nu isi va da demisia, a acuzat Liga Araba ca a provocat o deteriorare a situatiei din regiune. In   primul discurs sustinut dupa mai mult de jumatate de an de tacere, Bashar al-Assad a criticat si presa internationala, despre care a spus ca a incercat sa impinga Siria in colaps, insa a esuat. Refugiati din Turcia si Iordania au reactionat imediat la declaratiile liderului de la Damasc. Turcia, care reclama plecarea de la putere a presedintelui Bashar al-Assad, a indemnat opozitia sa reziste pe cale pasnica. Dar violentele nu par a lua sfarsit. Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a anuntat ca cel putin zece civili au fost ucisi si alti 40 au fost raniti, marti, de fortele de securitate care au deschis focul impotriva manifestantilor anti-guvernamentali. De asemenea, 11 observatori ai Ligii Arabe, aflati in Siria, au fost raniti intr-un atac ce le-a vizat autovehiculul. Bashar al-Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Andrei Tomos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.