Parlamentul Republicii Moldova a dat votul de incredere noului Executiv format de Alianta pentru Integrare Europeana. Acesta este condus tot de Vlad Filat si nu si-a schimbat radical compozitia fata de cel de anul trecut. Programul de guvernare adoptat de parlamentarii moldoveni se axeaza pe integrare europena si cresterea nivelului de trai, dar comunistii il considera de domeniul fantasticului. Urmatoarea mare provocare pentru democratia moldoveana este alegerea unui presedinte in conditiile in care nici una din tabere nu are numarul suficient de mandate pentru a-si alege candidatul.

Republica Moldova are un nou Guvern, format de partidele Aliantei pentru Integrare Europeana si condus tot de Vlad Filat. Premierul si noua sa echipa au primit votul de incredere al Parlamentului vineri 14 ianuarie. Potrivit Unimedia, programul de guvernare si votul de incredere pentru noul Executiv, propuse Guvernului de premier, au fost adoptate cu votul a 59 de deputati, in conditiile in care reprezentantii Partidului Comunist nu au participat la acest vot.
Obiectivele Executivului: bunastarea si integrarea europeana
Vlad Filat, la prezentarea programului de guvernare pentru viitorii patru ani, a declarat ca va munci pentru prosperitatea cetatenilor moldoveni si ca este convins ca Republica Moldova poate deveni o tara in care cetatenii sa-si poata realiza sperantele.
 
Programul de guvernare pentru 2011-2014 intitulat “Integrare Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare” a fost considerat a fi unul bine echilibrat de catre Comisia Juridica, Numiri si Imunitati, iar cei propusi pentru Cabinetul de ministri corespund cerintelor legale, a concluzionat aceasta. Proiectul de 122 de pagini este formulat dupa principiul continuitatii si traseaza sapte prioritati. Printre acestea se numara integrarea europeana, reintegrarea tarii, o politica externa echilibrata, combaterea saraciei, cresterea economiei si descentralizarea puterii.
 
Viziunea strategica a programului de guvernare este centrata pe cresterea bunastarii populatiei, cu doua obiective majore ale noului Executiv – cresterea nivelului de trai al populatiei si integrarea europeana. Pentru realizarea acestor doua obiective, Cabinetul Filat are de gand sa intreprinda o serie de actiuni pentru protectia sociala a populatiei, dezvoltarea economiei, consolidarea statului de drept, cresterea numarului locurilor de munca, dezvoltarea relatiilor cu partenerii externi, atragerea investitiilor si eliminarea vizelor. Economic, programul de guvernare propune continuarea procesului de privatizare a patrimoniului de stat si demonopolizarea pietei interne.
 
Noul Guvern de la Chisinau are in vedere o ampla reforma a justitiei si in acest sens va incepe cu reforma procuraturii. Executivul si-a propus si demilitarizarea Ministerului de Interne, reorganizarea Centrului Anticoruptie si a SIS-ului, reluarea negocierilor pentru solutionarea conflictului transnistrian si retragerea fortelor militare straine de pe teritoriul Republicii Moldova.
Programul de guvernare, “folclor banditesc”
Programul de guvernare a fost criticat de opozitie, reprezentantii acesteia ridicand o serie de intrebari, potrivit Moldpres. Comunistul Mark Tkaciuk a spus ca acest program este unul de domeniul fantasticului si este formulat in stil literar, nu ca un document: “E ceva intre domeniul fantastic si folclorul banditesc”. Liderul comunistilor, Vladimir Voronin, a spus ca programul nu corespunde necesitatilor si realitatilor din Republica Moldova, iar candidatii la functiile de ministri nu sunt pe placul sau. Deputatul PCRM Igor Dodon a afirmat ca “in document nu sunt angajamente cantitative foarte clare, ceea ce ii face sa creada ca este o incercare de a evita responsabilitatea in fata cetatenilor”.
 
Cabinetul de la Chisinau a ramas destul de asemanator cu cel de anul trecut, care a demisionat in 27 decembrie ca urmare a validarii mandatelor de deputat in noul Parlament la o luna dupa alegerile legislative.
 
Ministru de Externe va ramane Iurie Leanca, la Justitie PDLM a ales sa-l numeasca in continuare pe Alexandru Tanase si in fruntea Ministerului de Finante se mentine Veaceslav Negruta. Ministrul Educatiei va fi Mihai Sleahtici de la PDLM, al Sanatatii Andrei Usatai, la Interne a fost numit Alexei Roibu si la Agricultura Vasile Bumacov. De la PDM, Pavel Filip este noul Ministru al Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor. Toti ceilalti ministri de la acest partid raman in functie.
Statele Unite sustin noul Guvern
Statele Unite ale Americii s-au aratat multumite de noul guvern pro-vest, mai ales dupa rezultatele incerte ale scrutinului din noiembrie. Departamentul de Stat al SUA a emis o declaratie prin care saluta formarea noului Guvern al Moldovei de catre Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) si il felicita pe Vlad Filat pentru aprobarea sa de catre Parlamentul Republicii Moldova in calitate de prim-ministru. “SUA sustin cu vigoare independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei si aspiratiile cetatenilor sai de a construi un stat pe deplin european si prosper”, se arata in declaratie. In document se mentioneaza ca SUA va continua sa colaboreze cu cetatenii Republicii Moldova si cu liderii politici de la Chisinau in vederea consolidarii reformelor economice si democratice lansate pe parcursul anului trecut.
Pentru presedinte inca se negociaza
In momentul de fata functia de presedinte al Republicii Moldova este ocupata de democratul Marian Lupu. Acesta a fost ales in 30 decembrie presedinte al Parlamentului Republicii Moldova, devenind astfel automat presedinte interimar al acestei tari. Potrivit Constitutiei, pana la alegerea sefului statului, aceasta functie este exercitata de presedintele Parlamentului. Liderul Partidului Democrat (PDM), a fost votat de 57 de deputati din Alianta pentru Integrare Europeana, formata din Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PLM) si PDM. Comunistii nu au participat nici la acest vot.
 
Seful opozitiei, presedintele PCRM Vladimir Voronin, care a condus sedinta Legislativului, l-a felicitat pe noul presedinte pentru votul de incredere din partea Parlamentului. Unic candidat la functia de presedinte al Parlamentului, Lupu a declarat dupa investire, citat de Mediafax: “Atat timp cat voi fi speaker, activitatea mea va fi indreptata catre o ambianta lucrativa, in spiritul valorilor europene. Trebuie sa lucram pentru depasirea crizei politice, pentru asigurarea unei politici interne si externe bazata pe principii democratice. Trebuie sa ducem o politica externa echilibrata si inteligenta, bazata pe interesele primordiale ale Republicii Moldova”.
 
Deocamdata, Lupu este singurul candidat al Aliantei pentru functia de presedinte al Republicii Moldova. Potrivit Unimedia, acesta a fost cazul si in 2009, cand cele doua tentative de alegere a sefului statului au esuat pentru ca parlamentarii PCRM au refuzat sa voteze. Potrivit Timpul.md, premierul Vlad Filat este increzator ca presedintele republicii va fi ales, chiar daca, deocamdata, nu are solutii cum s-ar putea intampla exact acest lucru. Acesta a declarat ca Alianta de guvernare mai are nevoie de discutii pentru a gasi formula potrivita de alegere a sefului statului si este dispusa sa faca unele compromisuri in favoarea PCRM, ca presedintele sa poata fi ales. „Presedintele Republicii Moldova este al Republicii Moldova, nu al Aliantei, exact ca si Guvernul. Acest dialog trebuie purtat si la nivel de alianta, dar totusi discutia trebuie sa aiba loc si intre candidatul la functia de presedinte al Republicii Moldova cu fractiunea comunistilor”, a declarat Vlad Filat pentru sursa citata. Partidele Aliantei nu au nici in urma alegerilor legislative anticipate de anul trecut numarul necesar de mandate pentru alegerea presedintelui.
Structura Guvernului Republicii Moldova si membrii Cabinetului:
Vladimir FILAT – Prim Ministru
Iurie LEANCA – viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene
Valeriu LAZAR – viceprim-ministru, ministrul Economiei
Eugen CARPOV – viceprim-ministru
Mihai MOLDOVANU – viceprim-ministru
Veaceslav NEGRUTA – ministrul Finantelor
Alexandru TANASE – ministrul Justitiei
Alexei ROIBU- ministrul Afacerilor Interne
Vitalie MARINUTA – ministrul Apararii
Marcel RADUCAN – ministrul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor
Vasile BUMACOV – ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare
Anatol SALARU – ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor
Gheorghe SALARU – Ministrul Mediului
Mihai SLEAHTITCHI – ministrul educatiei
Boris FOCSA – ministrul Culturii
Valentina BULIGA – ministrul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei
Andrei USATII – Ministrul Sanatatii
Ion CEBANU – ministrul Tineretului si Sportului
Pavel FILIP – ministrul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor
Gheorghe DUCA – Presedinte al Academiei de Stiinte a Moldovei (membru din oficiu al Guvernului)
Mihail FURMUZAL – Guvernator (Baskan) al Gagauziei (Gagauz-Yeri) – (membru din oficiu al Guvernului)
Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.