Liliana Antonescu, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Bihor, nu si-a mai depus declaratia de avere de când a plecat din… Alesd. Pe urmele “protejatei” lui Bolojan au luat-o si inspectorii generali adjuncti. Mircea Ghitea, prefectul judetului îsi scuza subordonatii care au încalcat legea  

Desi se considera un trend, ce-i drept legal, declaratiile de avere par tot mai demodate pentru unele persoane publice. Vorbim despre detinatorii functiilor de conducere din învatamânt, si în special din cel preuniversitar. Profitând de faptul ca nu i-a presat nimeni din acest punct de vedere, au tacut chitic, iar atunci când au fost întrebati daca au respectat legea au aruncat „mâta” în ograda altuia. Concret, este vorba despre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (Bihor), adica despre trei inspectori scolari generali adjuncti si inspectoarea generala, Liliana Antonescu. Desi legea spune ca declaratia de avere si interese trebuie refacuta anual, cei trei inspectori scolari generali adjuncti, în frunte cu inspectorul general, au ignorat acest aspect. Legea 144/2007, intrata în vigoare la data de 25 noiembrie 2007 îi obliga sa se „laude” cu ceea ce au dobândit material de-a lungul anilor.

Legea încalcata

„Urmatoarele categorii de persoane au obligatia declararii averii si a intereselor: (…) Persoanele cu functii de conducere si de control din cadrul unitatilor sistemului de învatamânt …”, stipuleaza în  Art. 39 alin 30 al Legii 144/2007.  Mai mult decât atât, art 42, alin 4 al aceleasi legi spune ca în 15 zile de la data intrarii în vigoare a legii, persoanele care nu aveau obligatia de a depune declaratia de avere si declaratia de interese, trebuie sa depuna aceste declaratii. Potrivit legii, cele 15 zile au expirat în data de 15 decembrie 2007. „Eu mi-am depus declaratia de avere de pe vremea când eram consilier local în Alesd, adica prin 2005-2006 si acolo se gaseste si acum. De atunci nu am mai refacut-o, pentru ca nici ministerul Educatiei nu ne-a solicitat-o”, a afirmat Liliana Antonescu, inspectorul scolar general al ISJ Bihor. „Nu stiau ca trebuie sa o depuna. Abia în ianuarie s-a primit o circulara de la ministerul Educatiei prin care inspectorul scolar general, inspectorii scolari generali adjuncti si directorii unitatilor de învatamânt sunt înstiintati ca trebuie sa-si depuna declaratiile de avere”, îsi scuza subordonatii, prefectul judetului, Mircea Ghitea.

Inspectori corigenti

Nici inspectorii scolari generali adjuncti nu stau mai bine. Doar unul dintre ei si-a depus declaratia de avere, cu mult timp în urma, iar ceilalti doi nu au completat niciodata un astfel de formular. Cel mai constiincios dintre inspectori a fost Silviu Torjoc. Prima, dar si ultima declaratie a acestuia a fost facuta publica în 2004, atunci când inspectorul a candidat la alegerile parlamentare pentru un post de deputat. „Declaratia mea de avere ar trebui sa figureze pe site-urile politice. Ministerul Educatiei nu ne-a solicitat-o”, argumenteaza Torjoc, care a mai adaugat ca nu are nimic împotriva declararii averii. „Daca un individ nu are nimic de ascuns nu vad de ce l-ar deranja sa declare ceea ce are. Oricum, nu prea cred ca românii se pot îmbogati. Mare scofala nu se poate realiza, decât daca esti un mare hotoman”, spune cu convingere liberalul Torjoc.

Aaaaa…kos

Jovial din fire, inspectorul Dorel Luca recunoaste ca nu a depus niciodata nicio declaratie de avere, pentru ca nu i s-a solicitat. „Nu am declarat nimic pentru ca nimeni nu mi-a cerut. Dar, daca  trebuie sa ne declaram averile, le declaram”, a precizat amuzat inspectorul Luca. Situatia este si mai amuzanta, ca sa nu spunem altfel, în cazul inspectorul general adjunct Zoltan Akos. Acesta s-a aratat extrem de confuz când a fost întrebat daca si-a depus declaratia de avere, când si unde. „Aaaaa…..nu stiu. Parca ni s-a cerut la un moment dat asa ceva, dar nu stiu sigur. Nu stiu daca nu a fost treaba cu politia politica. Sincer, nu mai stiu…”, a spus în prima faza inspectorul Akos, dupa care si-a reamintit ca nu a completat niciodata un astfel de formular.      

Nu au fost înstiintati

Conform celor declarate de cei patru inspectori scolari, MECT nu le-a solicitat niciodata declaratiile de avere, însa,  pe la jumatatea lunii ianuarie o nota ministeriala a ajuns la sediul ISJ. Prin aceasta se cerea ca toti directorii unitatilor de învatamânt sa-si declare averea. Pâna în momentul de fata directorii nu au fost înstiintati despre aceasta obligativitate. „Nu au fost anuntati ,deocamdata, pentru ca nu am stabilit clar procedura. Nu stim înca unde vor trebui depuse aceste declaratii, iar noi nu vrem sa ne încarcam cu ceva care nu este la nivelul institutiei”, explica Liliana Antonescu. Ea a promis ca pâna la finele acestei luni situatia se va rezolva atât pentru directori, cât si pentru inspectorii scolari, declaratiile acestora urmând a fi postate pe site-ul inspectoratului scolar.

Le declara

Indiferent unde vor trebui sa ajunga declaratiile, majoritatea directorilor de scoli nu par a fi afectati. „E foarte bine. Oricine are acces la banii publici trebuie sa-si declare averea. Doar ca, în momentul de fata, directorii nu au acces la banii publici… Însa, în virtutea descentralizarii, toate resursele financiare vor fi administrate de catre scoala ceea ce face ca aceasta obligativitate sa fie absolut normala”, este de parere Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic Mihai Viteazul. „Deocamdata nu ni s-a cerut asa ceva. Stiam ca se cere doar de la functionarii publici, iar noi nu suntem. Pâna nu ni se va schimba statutul, nu cred ca este cazul sa se coboare la nivelul acesta”, afirma directorul Colegiului Economic Partenie Cosma. „Nu ma deranjeaza ca trebuie completez acest formular. Însa, personal, nu cred ca ne putem îmbogati sau ca am putea saraci din aceasta functie. Noi împrastiem stiinta gratis, cam atât. Dar pentru transparenta e foarte bine”, considera Greta Postole, directorul Grupului Scolar Andrei Saguna.

Total de acord

Nici profesorii nu considera ca declararea averii face parte din sfera tragicului, dar nici nu le da impresia ca acest formular i-ar face pe unii sa devina mai morali sau mai incoruptibili. „Sincer, nu cred ca declararea averii este ceva relevant. Cine vrea sa fie corect este, cine nu, nu…”, este de parere profesoara Simona Neag. Nici liderului sindicalistilor bihoreni, Ioan Tent nu este suparat pe noua obligativitate a Legii 144. „Daca ai fost un om care la viata ta ai muncit si ai reusit sa-ti agonisesti ceva, nu vad de ce nu ai putea declara ce detii. Se presupune ca în 40 ani de munca ar fi trebuit sa strângi ceva”, afirma Tent.   „Atâta timp cât umbla cu banul public mi se pare normal sa-si declare averea. Chiar si directorii. Sa se stie cât s-au umflat, daca au facut-o, din momentul în care au ocupat scaunul si pâna au parasit functia”, afirma cu multa convingere Eugeniu Boldis, membru în Biroul Sindicatului Liber din Învatamânt Bihor. Pâna si elevii si parintii au o parere asupra acestui subiect. „E foarte bine ca-i pune sa-si declare averile, pentru ca multi au reusit sa se îmbogateasca pe spatele nostru, al elevilor si mai ales al parintilor”, spune Anamaria, o eleva foarte curajoasa.  

Probleme si la universitari

Pentru universitarii oradeni, la prima vedere, declararea averii  nu este o problema. Rectorul Universitatii din Oradea si-a facut publica averea înca de când a fost pus pe functie si nu pare deranjat de prevederile legii. „Declaratia mea este pe site-ul universitatii. Nu mi se pare anormala aceasta obligativitate, însa normal ar fi ca si rectorii universitatilor particulare sa le declare. Altfel spus, toti cei care lucreaza în institutii de interes public”, precizeaza Cornel Antal. Spuneam ca la prima vedere, universitarii oradeni nu par sa fie deranjati de ideea de a-si publica averea, dar dupa o simpla accesare a site-ul universitatii oradene se poate observa cu usurinta ca si aici deranjul este destul de mare. Doar sapte cadre universitare au postate pe internet declaratiile de avere. Misu Jan Manolescu, rectorul Universitatii Agora si-a declarat averea, dar pe site-ul Consiliul Judetean Bihor, în calitate de consilier judetean. „Din câte stiu eu, rectorii universitatilor particulare  nu sunt obligati sa-si declare averea. Declaratia mea este publica oricum. Regula este ca toti cei care primesc bani de la buget sa-si faca publice bunurile. Noi dam bani la buget”, spune rectorul Manolescu.

Ileana Iordache

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.