Reactiile internationale la protestele din Romania

Revoltele stradale incepute saptamana trecuta in Bucuresti si in provincie au starnit interesul comunitatii internationale, reprezentantii presei straine urmarind cu atentie manifestarile. Dupa mineriade, presa internationala considera evenimentele recente ca fiind cele mai importante proteste ale ultimilor zece ani din Romania.

Pe langa simpla constatare a evenimentelor de strada care au inceput saptamana trecuta in toata tara, presa internationala europeana si de peste ocean incearca sa explice cauzele acestor manifestari sustinute, in contextul situatiei critice la nivel european.
"Protestele violente din Romania evidentiaza situatia din ce in ce mai dificila" din Europa, comenteaza postul ABC News, notand ca Romania se confrunta cu cele mai grave proteste din ultimul deceniu." In fostele state comuniste care acum sunt membre UE, starea de frustrare este in crestere din cauza stagnarii economice si guvernarilor ineficiente, izbucnind proteste de strada si aparand o stare de impredictibilitate care risca sa puna in pericol cresterea economica si stabilitatea pe continentul european ", explica postul american de televiziune.

Cu toate ca in timpul protestelor au existat incidente violente care i-au avut ca victima atat civili cat si fortele de ordine, marea majoritate a publicatiilor straine amintesc ca romanii nu sunt un popor violent. "Romanii nu sunt oameni violenti. Dar aceasta perceptie s-ar putea schimba in conditiile in care protestele nu dau semne ca s-ar diminua. Bucurestiul se confrunta cu cele mai grave violente din ultimii 20 de ani, protestatarii incendiind cauciucuri si batandu-se cu fortele de ordine, zeci de persoane fiind ranite", scrie The Economist. Pe acelasi ton vorbeste si Associated Press, mentionand faptul ca "mii de romani au participat la un mars in Bucuresti, joi, pentru a cere demisia Guvernului ca urmare a masurilor de austeritate". De alta parere este Voice of Rusia, care arata faptul ca protestatarii din Bucuresti au fost violenti, aruncand cu pietre si cocteiluri Molotov inspre fortele de ordine, in timp ce chinezii de la New China precizeaza ca acestea sunt cele mai grave din timpul mandatului presedintelui Traian Basescu.

La finele saptamanii, Reuters remarca faptul ca in loc ca protestele sa se disperseze, la o saptamana de la inceputul acestora, numarul manifestantilor a crescut in Bucuresti. "Mii de romani s-au adunat la Bucuresti joi pentru a cere demisia Guvernului, dupa o saptamana de proteste separate fata de masurile de austeritate care uneori au degenerat in violente. Politia a comunicat ca 7.000 de persoane au participat la marsul organizat de USL pentru a cere demisia premierului Emil Boc si a presedintelui Traian Basescu. Manifestantii au pornit in mars de la Arcul de Triumf spre sediul Guvernului, scandand Jos Basescu si comparandu-l pe presedinte cu fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu", scrie Reuters.

Austeritatea economica, principalul motiv al protestelor contra Guvernului

Chiar daca, initial, o mare parte a protestatarilor au iesit in strada in semn de sustinere pentru Raed Arafat si a noi legii a sanatatii, o mare parte a publicatiilor internationale au remarcat faptul ca principale motive ale protestelor sunt legate de nevoile sociale si de nivelul ridicat al protestelor. Astfel, chiar dupa reinstalarea in functie a lui Raed Arafat, protestele au continuat in Bucuresti si in tara, manifestantii iesind in strada pentru a denunta nivelul de trai la care sunt supusi si neincrederea in justitie. Chiar daca martea trecuta, primul ministru Emil Boc il numea pe Raed Arafat „expert si profesionist”, afirmand ca se doreste reluarea cooperarii cu acesta, protestatarii au continuat sa ceara demisia Guvernului. Gigantul media britanic BBC nota faptul ca "Guvernul Romaniei l-a reinstalat in functie pe Raed Arafat dupa mai multe zile de proteste. (…) Insa cauza demonstratiilor a trecut de la starea sistemului de sanatate la furia generala fata de masurile de austeritate si economia slaba". De aceeasi parere este si AFP, care remarca "Ramane de vazut daca reinstalarea in functie a medicului de origine palestiniana, laudat pentru competenta sa, va fi suficienta pentru incetarea protestelor care dureaza deja de mai multe zile in orasele din Romania. Protestatarii continua sa ceara demisia presedintelui Traian Basescu". Si americanii de CNN sustin faptul ca readucerea in functie a lui Arafat nu a linistit masele de oameni iesiti in strada. : "Raed Arafat a fost reinstalat in functie, dar protestele continua. Protestele continua totusi in Romania, unde mii de persoane au iesit pe strazi cerand demisia presedintelui Traian Basescu si organizarea de alegeri anticipate".

Evenimentele de strada din Bucuresti si din principalele orase ale tarii au atras atentia organizatiilor internationale si a presei, in contextul agravarii crizei politico-economice din Europa, insa si a grupurilor care militeaza pentru schimbarea ordinii mondiale. Grupul de hackeri intitulat „Anonymous”, responsabil cu mai multe atacuri informatice la adresa mai multor organizatii si institutii de stat a difuzat un material audio in care se adresa protestatarilor in semn de sustinere.
"Salutari, poporule roman. Noi suntem Anonymous", incepe mesajul audio al grupului, suprapus peste imagini video cu protestele din Romania. Chiar daca saluta miscarile stradale din orasele din Romania, grupul de hackeri avertizeaza asupra faptului ca schimbarea presedintelui nu va rezolva mare lucru, fiind necesara schimbarea intregului sistem. "V-ati alaturat in cele din urma luptei mondiale pentru o viata mai buna. Dupa 22 de ani de furt, minciuni si manipulari, comise de guvernantii vostri si de presa, vocea voastra se aude inca o data pe strazile oraselor voastre", continua mesajul, avertizand insa ca inlaturarea de la putere a unei singure persoane si alegerea alteia in loc nu va rezolva problemele, ci doar va continua "circul politic"."Trebuie sa recunoasteti ca toata clasa voastra politica este corupta si nu serveste interesului poporului asa cum ar trebui", care-i indeamna pe romani sa continue lupta,  terminand cu indemnul „Treziti-va!”.

Gruparea de hackeri „Anonymous” a revendicat anul trecut un atac impotriva agentiei Stratfor si a postat un link spre ceea ce ei prezinta a fi o lista a clientilor agentiei de analiza de informatii, pe care figureaza, intre altii, Departamentul american al Apararii, subcontractori din sectorul securitatii si giganti din domeniul ITC ca Apple sau Microsoft. Tot anul trecut, hackerii au revendicat piratarea site-ul Ministerului sirian al Apararii, in semn de protest fata de reprimarea miscarii de contestare a regimului lui Bashar al-Assad.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.