RCA cu până la 70% mai scumpe decât în prezent

124

Firmele de asigurare și ASF le pregătesc șoferilor indisciplinați o surpriză neplăcută. Sistemul bonus-malus în cazul asigurării auto obligatorie ar putea fi modificat complet, ceea ce va afecta serios tarifele plătite de absolut toți conducătorii auto din România, scrie Capital.

Sistemul bonus-malus va fi modificat în aşa fel încât şoferii cu daune la activ să plătească poliţe RCA cu până la 70% mai scumpe decât în prezent, iar cei cu un comportament bun în trafic să beneficize de reduceri cu cel puţin 20-25% mai mari decât în acest moment.

„Nu dorim neapărat modificarea actualului sistem, cu opt praguri de malus şi tot atâtea de bonus. Nu cerem revenirea la vechiul sistem, cu 12 pentru bonus şi 14 pentru malus. Nu asta este important. Am propus, şi ASF pare să înţeleagă, ca impactul financiar al bonusului sau malusului să fie mai mare decât în prezent. Șoferii cu multe daune trebuie să simtă penalizarea, pentru a îşi schimba comportamentul în trafic. La fel, şoferii cu un comportament bun, trebuie să beneficieze de un bonus substanţial. Altfel, acest sistem nu mai are logică. Actualul sistem, cu maximum 32% bonus şi tot atât malus a fost ideea transportatorilor. Nimeni altcineva nu l-a susţinut.”, au arătat surse din ASF pentru Capital.

Cel mai probabil, susţin aceleaşi surse, se va merge pe o penalizare maximă de 100% faţă de preţul de bază, ceea ce va însemna că şoferii cu multe daune la active vor plăti RCA dublu faţă de preţul calculat fără sistemul bonus-malus. În prezent, ei pot fi penalizaţi cu cel mult o treime din preţ. De partea cealaltă, şoferii fără daune la activ în ultimii patru ani, care reprezintă peste 90% din totalul asiguraţilor RCA, vor beneficia de o reducere de cel puţin 55-60%, faţă de doar 32% în prezent.

Un alt punct luat în discuţie la întâlnirea de la ASF a fost şi introducerea unor prevederi care să permită o mai mare „personalizare” a asigurărilor. Concret, una dintre variante este ca amenzile de circulaţie să fie luate în calcul la stabilirea tarifului RCA, în aşa fel încât şoferii cu probleme să plătească mai mult.

1 COMENTARIU

 1. Ei… ASA DA ! Asa mai merge, nu sa fim noi toti coplatitori si contribuabili in cote egale la daunele comise de „ciu.ciu.metii” din traficul rutier , cei care NU conduc preventiv , sunt vitezomani si violenti la volan, si comit tot felul de contraventii la legea circulatiei . Asa, DA, mai merge … dar :
  1/.oricum cuantumul acestor RCA-uri este exagerat de mare … si nu este calculat dupa salariile noastre din Romania ;
  2/.De ce este musai sa avem carte verde, desi nu circulam cu masina in strainatate si nu se poate face o asigurare pentru intern, la costurile raportate la salariile noastre , ca pe vremea lui Ceausescu ?
  3/.De ce trebuie sa contribuim noi la marja de profit, la victimele strazii, la bonusurile si malusurile , la salariile si cheltuielile de administrare ale acestor societati de asigurare RCA etc. etc. si de ce nu se incadreaza si ele, ca oricare societate comerciala, care-si suporta ele si nu clinetii lor , toate cheltuielile din profitul realizat ?
  4/.De ce pot face asigurari RCA, doar numai anumite societati de asigurare si nu toata lumea care are ca obiect asigurari de bunuri si valori si aceste asigurari nu se pot negocia , asa cum prevede legea contractelor comerciale , ca si ele sunt tot o „afacere” … tot o „activitate lucrativa ” al acestor societati ?
  5/. De ce nu se poate imparti RCA in 2 si anume :
  – 20% din valoarea ei sa fie obligatorie pentru toata lumea – cu despagubirile in caz de accidente tot la acest nivel , iar 80 % sa fie pe heltuiala cauzatorului de accident , din banii sai personali ;
  – 80% sa fie facultativ pentru cei care conduc prost, n-au experientza la volan, sunt o catastrofa pentru traficul rutier… si nu vor sa-si plateasca ei diferenta de costuri la pagubele in care vor fi implicati …
  Toate astea duc la suspiciunea ca cineva de la guvernare, are el un anume interes cu un profit substabtial, pe seama noastra al celor care-i suportam pe toti cei care isi bat joc de noi, ca astazi, am ajuns sa fie mai ieftin circulatul cu taxi decat cu masina personala !
  Domnilor transportatori, Dvs care aveti parghia cea mai tare de protest si de blocare al acestor legi abuzive, de ce-i lasati sa-si faca de cap toate aceste societati de asigurare RCA si nu va puneti punctul de vedere si va dati profitul realizat astora ?
  Efectiv, nu va intelegem…

LĂSAȚI UN MESAJ