Războiul dintre ONG-uri și senatori pe tema legii vaccinării

48

Proiectul vaccinării a fost dezbătut azi în comisia de constituţionalitate, unde a primit aviz favorabil, cu toată opoziţia ONG-urilor prezente la şedinţă. Reprezentanţii organizaţiilor au acuzat că legea îngrădeşte dreptul copiilor nevaccinaţi la educaţie prin faptul că nu vor fi acceptaţi la grădiniţe şi şcoli fără dovada vaccinării. În replică, senatorii din comisie spun că legea fundamentală permite statului să restrângă anumite drepturi şi libertăţi atunci când e vorba de sănătate publică şi siguranţă naţională.

Proiectul spune că, în momentul în care un copil este înscris la grădiniţă sau la şcoală, instituţiile de învăţământ trebuie să ceară o adeverinţă medicală care să ateste că acesta are vaccinurile obligatorii făcute. Aceeaşi lege spune că în cazul unei epidemii, copiii nevaccinaţi nu mai pot merge la cursuri sau activităţi de grup. Acestea sunt exact ideile criticate de ONG-urile prezente la şedinţa comisiei de constituţionalitate.

O astfel de prostie încalcă articolul 32 din Constituție, unde dreptul la învățătură e garantat. A legifera laolaltă fără niciun fel de discriminare toate bolile copilăriei, care nu toate sunt mortale, ca să-i îngrădești copilului dreptul la învățătură e o nebunie”, a spus Mihai Rapcea, reprezentant al unui ONG.

Constituția ne permite ca în anumite situații să poată fi restrânse anumite drepturi”, a fost replica senatorului USR George Dirca.

Proiectul de lege mai prevede că părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului sunt responsabili pentru vaccinare și trebuie să meargă la cursuri de informare organizate de autorităţi. În caz contrar, sunt amendaţi.

Acest proiect de lege pe mine mă oripilează. Cum poți să obligi un om sa mănânce ceva împotriva voinței lui, să-i administrezi o substanță toxică, mai puțin toxică?”, a spus Tiberiu Galambos, reprezentant al unui ONG.

Reprezentanţii asociațiilor non-guvernamentale au venit şi cu o propunere de modificare a legii.

Înscrierea unui copil sau adult vaccinat sau nu în colectivitate se face pe baza unui examen clinic, cât mai complet, din care să reiasă dacă nu are un risc în integrarea colectivă”, a spus Adrian Aciu, reprezentantul unui ONG.

Senatorii n-au fost convinşi de argumentele ONG-urilor, aşa că au avizat favorabil legea, potrivit Digi24.

 

LĂSAȚI UN MESAJ