Mai multe primării din judeţ au fost date în judecată de Instituţia Prefectului Bistriţa – Năsăud, în urma încercării lor de a mări veniturile angajaţilor, reduse de Guvern cu 25%, prin acordarea de sporuri şi prime pe bază de Hotărâri de Consiliul Local sau dispoziţii ale primarului.
Cu această situaţie se confruntă primăriile a trei dintre oraşele din judeţ – Bistriţa, Beclean şi Năsăud, dar şi alte şase comune unde angajaţii primesc salarii de 500 – 600 de lei. Primarii de aici sunt hotărâţi să lupte în instanţă, altfel riscă să facă administraţie singuri!  

Reducerile salariale ale bugetarilor cu 25% îi determină pe primarii din judeţ să găsească diverse soluţii, prin care să îşi ţină angajaţii aproape, nu doar prin muncă, ci şi prin motivaţie.
În Bistriţa – Năsăud, nouă primării din judeţ au încercat alternativa de creştere a veniturilor angajaţilor, prin acordarea de sporuri sau prime, în urma aprobării unor hotărâri de Consiliul Local sau a unor dispoziţii date de conducătorii administraţiilor locale. Este vorba de primăriile Bistriţa, Năsăud, Braniştea, Şintereag, Monor, Beclean, Sânmihaiu de Câmpie, Petru Rareş şi Căianu Mic. Acţiunile primarilor venite în sprijinul angajaţilor lor nu au fost însă îmbrăţişate şi acceptate de Instituţia Prefectului Bistriţa – Năsăud. La câteva săptămâni de la aprobarea Hotărârilor în cauză, prefectul judeţului, Cristian Florian a atacat în instanţă actele prin care ar urma să fie acordate suplimentele salariale, sub formă de sporuri sau prime, egale cu diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice de stat şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale. Astfel, perioada septembrie – octombrie se anunţă a fi bogată în procese în instanţă prin care cei nouă primari se luptă să crească veniturile angajaţilor lor, în disperarea de a nu pierde.

„Hotărârile respective au fost date ilegal”

Instituţia Prefectului Bistriţa – Năsăud, prin prefectul Cristian Florian, a acţionat în instanţă cele nouă administraţii locale din judeţ care încearcă prin diverse metode să acorde angajaţilor săi din aparatul propriu, stimulente financiare, după ce salariile le-au fost diminuate cu 25 %.
Prefectul judeţului consideră drept ilegale hotărârile de consiliu sau dispoziţiile unor edili, prin care se încearcă creşterea veniturilor salariaţilor din primării. „Sunt decis ca legea să fie respectată. Hotărârile respective au fost date ilegal. Legea trebuie respectată, iar acele hotărâri nu sunt în concordanţă cu prevederile legale”, se arată convins Cristian Florian.

Primăria Bistriţa luptă în continuare pentru vitamine – în septembrie, o nouă înfăţişare

Una dintre hotărârile de consiliu local atacată în contencios administrativ este cea aprobată de Consiliul Local Bistriţa, prin care se doreşte alocarea tuturor angajaţilor municipalităţii, a unui spor salarial în valoare de 400 de lei pe lună, mai exact „o compensaţie pentru serviciile medicale pentru care este prevăzută obligativitatea plăţii acestora, pentru achiziţionarea de medicamente şi suplimente nutritive în vederea prestării unui serviciu public de calitate”. Hotărârea a fost aprobată în luna aprilie a acestui an şi prevede acordarea acestui spor celor 1.092 de angajaţi ai municipalităţii pe o perioadă de doi ani, cât prevede contractul colectiv de muncă. Prefectul judeţului a considerat această hotărâre drept ilegală, fapt pentru care a atacat-o în instanţă. „Veniturile angajaţilor Primăriei sunt şi aşa mici, astfel încât a trebuit să ne gândim la o completare a acestora prin alte fonduri, inclusiv prin aceste ajutoare de vitaminizare sau hrană. Am găsit varianta aceasta pe care noi o considerăm legală. Mă aşteptam ca Prefectura să atace”, declara primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu la scurt timp de la acţiunea în instanţă demarată de Prefectură. După ce vacanţa judecătorească s-a încheiat, Primăria Bistriţa şi Prefectura vor avea o nouă înfăţişare la Tribunalul Bistriţa – Năsăud, în luna septembrie. „Aşteptăm să vedem care va fi soluţia instanţei. În septembrie va fi o nouă înfăţişare. Nu avem nici un fel certitudine că se va lua acum o decizie”, spune purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Mihai Ruşti.

La Năsăud, prefectul a atacat dispoziţiile primarului

Un alt război care are la bază mărirea salariilor angajaţilor primăriei se dă între administraţia locală năsăudeană şi Prefectură. Potrivit primarului oraşului Năsăud, Dumitru Mureşan, în acest caz Prefectura a atacat dispoziţiile primarului, şi nu o hotărâre de consiliu.
„Avem citaţia venită. Primul termen va fi la începutul lui noiembrie, pentru că noi nu am avut până acum termen. Sunt decis să lupt în continuare pentru angajaţi. Ne judecăm în continuare, facem şi recurs, şi dacă pierdem, vedem noi ce facem. Mergem până în pânzele albe! La noi, dispoziţiile primarului sunt atacate de Prefectură. Reîncadrarea după Legea 330, după Ordonanţa 1 în aprilie… Eu am făcut recalcularea salariului acum când s-a dat o nouă dispoziţie vis a vis de reducerea cu 25%, dat fiind salariile cuprinzând sporul de dispozitiv, deci nu e implicat Consiliu Local. Dispoziţiile primarului sunt atacate”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul oraşului Năsăud, Dumitru Mureşan.

„ Eu cu cine mai fac administraţie?”

Braniştea este una dintre comunele în care primarul încearcă cu disperare să vină în sprijinul angajaţilor săi prin creşteri salariale, pentru a nu rămâne fără personal. Consiliul Local Braniştea a aprobat în luna mai a cestui an o hotărâre prin care să fie acordate stimulente angajaţilor din primărie. Şi în acest caz, hotărârea a fost atacată de Prefectură în contencios administrativ. Primarul comunei Braniştea, Cornel Vasile Săsărman, este decis să meargă mai departe în instanţă pentru a nu-şi pierde angajaţii, plătiţi acum cu salariu de maxim şase milioane de lei vechi.
„Prefectura a atacat hotărârea, iar în septembrie, începutul lunii octombrie parcă, avem prima înfăţişare.
Este normal să mergem în instanţă pentru că vă spun, avem de exemplu inginer agronom cu două facultăţi terminate, a făcut Agronomia la Cluj, şi a luat acum 480 de lei salariu şi a pus că pleacă. Păi, eu cine mai fac administraţie? Cu cine mai fac măsurători la terenuri?… Pentru că încă sunt probleme! Deci sunt oameni cu 400 – 500 de lei salariu. Angajaţii din primărie iau mai puţin decât asistenţii personali ai persoanelor cu handicap, cărora nu li s-a diminuat salariul cu 25%. Sunt salarii de 400, 500 sau 600 de lei… Aceste măriri de salariu le putem face numai dacă avem noi bani, dacă putem să acoperim din veniturile noastre, numai aşa se pot da stimulente, pentru că aşa scrie legea”, a precizat edilul comunei Braniştea, Vasile Săsărman.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.