Radu Munteanu: „Sintagma vizitei la Vatican este reciprocitatea culturala”

Rectorul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Radu Munteanu, a povestit pentru Gazeta de Cluj experienta audientei la Papa Benedict al XVOI-lea, precum si intalnirile avute cu demnitari de la Vatican si reprezentanti ai romanilor din Italia. De asemenea, acesta vorbeste in interviu despre viitorul UTCN si organizarea alegerilor, care incep luna viitoare.

Reporter: Cine a lansat invitatia la Vatican? Cum se desfasoara audienta la Papa?

Radu Munteanu: Invitatia a venit de la Universitatea Pontificala Lateranense. Audienta o ai tu cu el, fata in fata. Mi-a placut ca nu a fost formala, mi-a pus intrebari cand nu a inteles ceva, cu o modestie iesita din comun. Dupa parerea mea, este o intalnire care, totusi, arata ca nu putem vorbi in inginerie de o singularitate tehnologica, trebuie sa fim integrati in ceva. Si pentru ingineri, si pentru teologi, cred ca Sfanta Treime este iubire, pace si paine. Aceste trei cuvinte leaga orice. Iar astazi am putea vorbi despre o teologie a informatiei. Este un subiect mult mai larg de discutie, dupa parerea mea. Prezenta mea acolo este un semn de reciprocitate culturala cu lumea. Iar o discutie cu demnitari de la Vatican este binevenita intotdeauna, in sensul reconcilierii stiintei cu spiritul uman pentru un viitor durabil. Fiindca azi mai mult ca oricand, ne trebuie o noua paradigma, o noua viziune asupra realitatii, o schimbare fundamentala in gandirea, perceptia si valorile noastre.

Rep.: Care au fost subiectele discutate cu Benedict al XVI-lea?

R.M.: Am discutat cu Sanctitatea Sa cateva aspecte de la inceputul religiei greco-catolice in Transilvania, sfarsitul secolului XVII – inceputul secolului VIII, si mai ales despre Ioan Giurgiu Pataki, care a fost organizatorul acestei biserici si primul episcop al ei, dar si primul roman care a obtinut un doctorat in teologie, tot la Vatican. Sigur, ideea este ca, prin alianta, sunt ruda cu acest lider al bisericii, Ioan Giurgiu Pataki, el fiind stramos al socrului meu. Pe tema aceasta am discutat mai mult, s-a aratat foarte interesat de subiectul acesta. In sensul acesta, am vrut sa demonstrez ca o universitate de-a noastra este deschisa spre diferite moduri de abordare a lumii si si spre diverse culturi.
M-am intalnit cu Monseniorul Enrico Dal Covolo, rectorul Universitatii Pontificale Lateranense. Tot acolo, cu Monseniorul Patrick Valdini, prorector, Gianluigi Falchi, responsabil cu relatiile internationale si colaborari, si cu Ulderico Conti, secretarul general al universitatii, in ideea unei colaborari viitoare cu universitatea noastra, care se va materializa printr-o conventie de colaborare privind implicarea eticii si a moralei in activitatea inginereasca. Universitatea Pontificala are studenti din 101 tari si profesori din 20 de tari, este cu adevarat o universitate de larga respiratie internationala.

Rep.: Cu cine v-ati mai intalnit in cadrul vizitei la Vatican?

R.M.: Am purtat discutii cu presedintele Sindicatului Emigranti/Imigranti – Uniunea Generala a Muncii, Luciano Lagamba, un sindicat cu milioane de membri, printre cele mai mari din Italia, in legatura cu formarea profesionala a imigrantilor romani din Italia, folosind, pe baza unui acord de colaborare cadru, care se va semna in viitorul apropiat, ce presupune din partea UTCN a unei oferte de cursuri de formare profesionala si antreprenoriat pentru romani din Italia.
Tot cu ocazia asta, se va urmari valorificarea potentialului centrului universitar si cultural Cluj de la Vitelbo, la 30 de km de Roma, pentru scolarizarea romanilor din Italia. Aceasta e ideea principala, sa ne ocupam de romanii de acolo. Ei agreeaza foarte mult ideea de a-i pregati, de a le da o bruma de pregatire profesionala, inclusiv culturala, pentru a se integra mai usor, sa nu aiba probleme cu ei. Ai nostri nu sunt foarte bine cotati acolo, desi multi romani au firme si angajeaza ei, dar acestea nu apar in presa. Va fi o relatie bilaterala cu judetul Cluj, pentru ca avem si aici cateva firme italiene.
Tot legat de romanii din Italia, am povestit cu Bruno Gianfranco, care este presedintele Asociatiei de Prietenie Transilvania-Italia, cu sediul la Roma si Cluj si publica un ziar care apare de doua ori pe luna, „Actualitatea magazin”, la care noi vom contribui cu materiale despre Cluj si Transilvania, urmand sa colaboram pentru realizarea unei publicatii virtuale si sa furnizam materiale pentru emisiunile viitorului post de televiziune romanesc din Italia.
Avem sperante ca toate aceste acorduri se vor incheia in primavara. Oricum, putem spune ca aceste forme de fuziune culturala nu costa, dar renteaza. Pentru mine, sintagma acestei vizite este cea a principiului reciprocitatii culturale, adica „eu sa te cunosc ca tu sa ma cunosti”. Parerea mea este ca in domeniul acesta al imaginii internationale, nu Institutul Cultural Roman poate face strategia, ci fiecare dintre noi.

Rep.: Aveti in plan alte vizite similare?

R.M.: Saptamana viitoare voi merge la Paris, pentru a tine o conferinta, pe data de 18 februarie la Casa Romaneasca din Paris, pe tema marilor valori romanesti. S-a tot vorbit despre mari romani in Franta, ca si Cioran, care si-a renegat tara de origine, sau de Eugen Ionesco, care a cerut prin testament sa nu i se joace piesele in Romania, insa sunt si romani foarte mari care au trait in Franta, inclusiv savantii care s-au intors acasa. Aceasta conferinta este destinata sa le deschida ochii celor nu stiu prea multe despre Romania si cred ca suntem o tara bananiera, noi suntem altceva. Avem o istorie, avem o cultura, prea putin valorificate Noi suntem de vina, nu ei. Eu cum am reusit acolo… nu eu am cerut audienta cu Papa. Cei de la Vatican au venit la mine in birou cu doua saptamani inainte si mi-au inaintat aceasta invitatie, sigur ca am acceptat. Si voi mai merge la Roma, nu saptamana viitoare, cand il face pe PF Lucian cardinal, eu voi fi la Paris atunci.
Mi-au cerut imagini de la festivitatea de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa a celor doi capi ai bisericii pentru a le publica si pe site-ul lor si in publicatiile lor. Au fost foarte impresionati de aceasta initiativa a Universitatii tehnice. Cu aceasta ocazie, l-am facut profesor de onoare al UTCN pe rectorul Dal Covolo.

Rep.: Ce ne puteti spune despre alegerile care urmeaza la UTCN?

R.M.: La 1 martie incep alegerile la UTCN, totul a fost organizat etapizat, avem un program foarte riguros. In ultimele saptamani am lucrat la elaborarea regulamentelor. Cand vom avea candidati, sunt sigur ca ne vom mandri cu candidatii nostri.

Rep.: Cum vedeti viitorul universitatii, in ce directie ar trebui sa se dezvolte?

R.M.: Directia pe care o da ingineria este foarte necesara in viitor. Viitorul va fi tehnologic, pe treaba asta se va merge. Lumea trebuie sa fie invatata sa faca ceea ce e folositor pentru societate, din care poate sa traiasca si el. Or inginerii ofera asa ceva. Eu sunt convins ca universitatea se indreapta intr-o directie buna, dupa felul in care a crescut, dupa numarul de studenti. Conteaza si calitatea lor, iar pe noi bacalaureatul nu ne-a afectat, am avut chiar mai multi candidati decat in anul anterior. Asta inseamna ca studentii care vin la noi nu sunt din randul celor care ar fi picat bacul. Noi am crescut foarte mult si in clasamentele internationale, cu mii de locuri, in ultimii ani. Ne trebuie o investitie financiara serioasa, pentru ca performanta costa. Daca se doreste calitate si excelenta, acestea inseamna investitie. Ar trebui inteles odata pentru totdeauna ca educatia nu este un produs comercial, nu trebuie judecata dupa regulile pietei, cum se judeca de multe ori. Studentul este o investitie pe termen lung. O persoana care intra acum in facultate va fi ingineri profesionist peste 20 de ani.

A consemnat Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.