Unul dintre membrii Casei de Insolvență Transilvania, Radu Lotrean, este judecat în trei dosare penale care s-au aflat pe rolul tribunalului clujean și au fost declinate către Curtea de Apel Cluj. Potrivit unor surse judiciare, procesele ar avea legătură cu o afacere mai veche care s-a petrecut în Iași în urmă cu aproximativ patru ani, când Lotrean s-a ocupat de insolvența Fortus Iași, un combinat producător de utilaj greu.

Radu Lotrean este judecat în trei procese penale care au fost pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca ( 5753/117/2016, 5752/117/2016 și 5754/117/2016), în primele două având calitatea de făptuitor și în cel de-al treilea cea de petent.

Toate cele trei dosare au fost judecate în camera de consiliu a instanței, astfel că informațiile oficiale nu sunt accesibile publicului, iar sentința dată a fost ca judecarea lor să fie declinată către Curtea de Apel Cluj pentru a fi judecate de judecătorul de cameră preliminară.

În primul dosar sentința a fost ”admite excepţia. Declină competenţa de soluţionare a plângerii formulate de petentul LRC., cu domiciliul procesual ales la sediul SCA Chiriţă şi Asociaţii, situat în Cluj-Napoca, str. Tăietura Turcului, nr. 18, jud. Cluj, împotriva ordonanţei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, emisă la data de 30.09.2016, în dosarul nr.232 D/P/2016, în favoarea Curţii de Apel Cluj. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 10 ianuarie 2017”, soluția fiind similară și în cel de-al doilea dosar.

În al treilea dosar, unde Lotrean are calitatea de petent, instanța a decis ”în temeiul art. 47 corob. cu art. 38 alin. 1 lit. d) şi art. 54 C.proc.pen., admite excepţia necompetenţei materiale a Judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Cluj, invocată de reprezentantul Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj. În baza art. 50 C.proc.pen., declină competenţa de soluţionare a plângerii formulate, în condiţiile art. 340 C.proc.pen., de petentul L. R. L., împotriva ordonanţei procurorului din data de 30.09.2016, emisă în dosar penal nr. 237 D/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, în favoarea Judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Cluj. Dispune înaintarea de îndată a dosarului către instanţa superioară. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 06.01.2017. Judecător de cameră preliminară”.

Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să obțină un punct de vedere din partea lui Radu Lotrean, dar el a spus că nu poate discuta deoarece se află la o înmormântare.

Băgați în devalizarea combinatului Fortus Iași

Potrivit unor informații judiciare, Radu Lotrean împreună cu Simona Silvana Sermer, reprezentant al Sigma IPURL, au fost în atenția procurorilor DNA încă din 2012, când s-au ocupat de insolvența combinatului de utilaj greu Fortus Iași. La data respectivă, potrivit unui document adresat AVAS, procurorii făceau, la data respectivă, acuzații în care prejudiciul era estimat la aproximativ 2,3 milioane euro. Potrivit anchetatorilor, bunurile combinatului au fost subevaluate și vândute, șefii companiei au încheiat contracte păguboase, au primit salarii mari și au plătit sume nejustificate către evaluatori.

Din această schemă a făcut parte și evaluatorul clujean Popa Anton Sorin, colaborator, la data respectivă, cu Casa de Insolvență Transilvania, administrator și acționar la CS Invest Consulting.

În 2012, reprezentanții Casei de Insolvență Transilvania S.P.R.L. Cluj, Sigma I.P.U.R.L. Iași, și fostul director general al SC Fortus SA, Marinela Cheluau fost în atenția procurorilor. În această afacere a fost implicat și Sorin Popa de la CS Invest Consulting.

Radu-Lucian Lotrean și Simona-Silvana-Georgeta Sermer, în calitate de reprezentanți ai Casei de insolvență Transilvania S.P.R.L. Cluj și Sigma I.P.U.R.L. Iași, au fost acuzați de subevaluarea, cu intenție a mijloacelor fixe ale combinatului ieșean care au fost vândute în 2010 la licitație. Cei doi au stabilit sume diminuate față de valoarea reală a bunurilor, în complicitate cu Anton-Sorin Popa, reprezentant al SC Invest Consulting SRL. El a realizat evaluarea respectivelor mijloace fixe, iar în urma licitațiilor, Fortus SA a fost prejudiciată cu suma totală de peste 1,5 milioane de euro.

Administratorii judiciari au prejudiciat combinatul cu 150.000 euro, sumă rezultată de pe urmă unor plăți pentru două rapoarte de evaluare. S-a dovedit însă că beneficiarul banilor, Anton-Sorin Popă, făcea parte din echipa Casei de Insolvență Transilvania și nu trebuia să primească nimic pentru muncă prestată. Ulterior, Tribunalul Iași a stabilit ca onorariul lui să fie 0 lei, iar onorariul de succes de 5% din vânzarea bunurilor.

Popa, de la CS Invest Consulting, spune că acum nu mai colaborează la fel de des ca înainte cu Casa de Insolvență Transilvania.

”Am făcut cererea pentru că aveam de luat de la ei (SVF Management Prod Serv, n.red.) foarte mulți bani. Nu știu de ce au respins judecătorii cererea de deschidere a procedurii de insolvență înaintată de noi, poate pentru că cei de la SVF au făcut-o primii. Noi nu aveam nici o legătură cu Casa de Insolvență Transilvania, înainte aveam mai multe colaborări, dar în ultimul timp nu prea mai aveam”, explică administratorul CS Invest Consulting.

CITR ținta DIICOT

În același timp, DIICOT Structura Centrală  are în lucru dosarul 348/D/P/2014 instrumentat de procurorul George Nica din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT – Structura centrală. Cercetările procurorului îi vizează pe șefii Casei de Insolvență Transilvania care sunt urmăriți penal pentru ”infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat și infracțiunea de delapidare în formă continuată, infracțiunea de spălare de bani în formă continuată, în modalitatea ascunderii ori disimulării adevăratei naturi a provenienței, a dispoziției, a situării, a circulației sau a proprietăților bunurilor ori a drepturilor acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni”. În cadrul acestui dosar, procurorul a emis o ordonanță pe numele mai multor societăți comerciale care au avut legături de afaceri cu Casa de Insolvență Transilvania. Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să obțină un punct de vedere din partea lui Andrei Cionca, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

”Examinând actele existente la dosarul penal cu numărul de mai sus, în care s-a început urmărirea penală față de suspecții Cionca Andrei Valentin, Cionca Anghelof Andreea Lăcrămioara, Luca Oana Ionela, Lotrean Radu Lucian și Godâncă Herlea Vasile, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni: infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat și infracțiunea de delapidare în formă continuată, infracțiunea de spălare de bani în formă continuată, în modalitatea ascunderii ori disimulării adevăratei naturi a provenienței, a dispoziției, a situării, a circulației sau a proprietăților bunurilor ori a drepturilor acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni, și față de suspecții Brisc Ioan Florin, Popa Sorin Anton și Popa Vasile Sorin sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni: infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la infracțiunea de delapidare în formă continuată, infracțiunea de spălare a banilor în formă continuată în modalitatea ascunderii ori disimulării adevăratei naturi a provenienței, a dispoziției, a situării, a circulației sau a proprietății bunurilor ori a dreptului asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni”, arată ordonanța emisă de DIICOT.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.