Ovidiu Puţura a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în toamna anului trecut, la 5 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie. În motivare, instanţa susţine  că „doar lăcomia şi tendinţele hedoniste” l-au determinat de fostul judecător să săvârşească infracţiunile, astfel că a considerat că lui Ovidiu Puţura îi este necesar petrecerea „unei perioade într-un mediu mai auster” .

Judecător (în acest moment suspendat) şi fost secretar în Ministerul Justiţiei, Ovidiu Puţura a fost trimis în judecată în primăvara anului 2015, pentru acuzaţii de dare de mită, trafic de influenţă şi promisiuni de foloase necuvenite în schimbul unor decizii favorabile într-un dosar al soţiei sale.

 

 

Judecătorul Ovidiu Puţura a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă „pentru a putea merge la vânători gratis şi a se caza la hoteluri de lux cu prezenţe feminine, element ce denotă o lipsă de repere morale şi o mare uşurinţă în a accepta săvârşirea unei infracţiuni foarte grave„, este concluzia magistratului George Matei de la Curtea de Apel Bucureşti, cel care l-a condamnat pe bistriţean la cinci ani de închisoare pentru corupţie, scrie Adevărul.

Nivelul de educaţie este unul înalt, situaţia materială este una bună, astfel încât, Curtea consideră că doar lăcomia şi tendinţele hedoniste l-au determinat pe inculpat să săvârşească infracţiunile, element ce indică necesitatea petrecerii unei perioade într-un mediu mai auster, unde să înţeleagă mai bine esenţa adevăratelor valori protejate de lege, bineînţeles beneficiind şi de sprijinul unui personal de specialitate (psihologi, pedagogi, gardieni etc), mai arată Curtea de Apel Bucureşti, în motivarea sentinţei.

 

 

Imediat după ce a fost pronunţată sentinţa în toamna anului trecut, contactat de Gazeta de Bistriţa, Ovidiu Puţura a declarat că se aştepta să fie achitat. De altfel, pe parcursul procesului, el şi-a negat cu vehemenţă faptele.

Nu pot să declar nimic până nu văd motivarea sentinţei. Desigur că voi face apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. M-am consultat deja cu avocatul meu. Sincer, în raport cu modul în care s-a desfăşurat procesul, mă aşteptam să fiu achitat”,a declarat Ovidiu Puţura pentru Gazeta de Bistriţa.

Pe 23 septembrie 2016, fostul secretar de stat a atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sentinţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti.

 

 

Ovidiu Puţura a deţinut funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei în perioada 17 mai 2012 – 24 februarie 2014, când a fost eliberat din funcţie. Anterior, Puţura (PNL) a fost judecător şi director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei.

În 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puţura a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei CFR. În aceeaşi zi, Ministerul Justiţiei preciza că Ovidiu Puţura poate fi, în paralel, şi secretar de stat în MJ şi membru în consiliul de administraţie al unei regii autonome, respectiv al CFR, după ce Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens. Ministerul Justiţiei a transmis aceste precizări după ce presa a vehiculat, imediat după învestirea lui Ovidiu Puţura, că acesta nu poate fi membru în CA al CFR, deoarece are calitatea de judecător pe durata detaşării la MJ.

În iunie 2014, Ovidiu Puţura a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea judecător.

Secţia pentru judecători a CSM a admis atunci acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva magistratului Ovidiu Puţura, avertismentul fiind dat pentru „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.

Oficiali din Inspecţia Judiciară precizau, pentru Mediafax, că Ovidiu Puţura a încălcat articolul 8 litera c) al Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care stipulează faptul că „judecătorilor şi procurorilor le este interzis să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome”.

Ovidiu Puţura declara atunci, pentru Mediafax, că acţiunea Inspecţiei Judiciare este una „nejustificată”, pentru că ar fi fost făcută o interpretare greşită a legii.

 

În ianuarie 2015, Ovidiu Puţura a fost acuzat de infracţiuni de corupţie şi reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, ulterior el fiind arestat preventiv. Câteva zile mai târziu el a fost suspendat din magistratură de Consiliul Superior al Magistraturii.

În acest moment, Ovidiu Puţura se află sub control judiciar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.