Rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale nu au fost deloc pe placul social democraţilor şi a candidatului lor, Mircea Geoană, care a pozat ruşinos.
Odată ce Traian Băsescu a fost reales preşedinte al României, PSD s-a înnegrit de furie, a acuzat de fraudă şi a depus la Curtea Constituţională, cererea de anulare a alegerilor din 6 decembrie.

Nu s-a încheiat bine ultima săptămână de campanie electorală, urmată de alegeri, că a şi urmat o altă săptămână plină de scandal, venin şi ruşine din partea Partidului Social Democrat, care fost bătut de Traian Băsescu şi poporul român.
Conform Biroului Electoral Central (BEC), candidatul susţinut de PD-L, Traian Băsescu, a ieşit cu un avans de 0,77 de procente faţă de contracandidatul său, Mircea Geoană. Acest rezultat i-a turbat de tot pe social-democraţi, cu alianţa lor cu tot, şi pentru că nu aveau altă alternativă mai inteligentă, au apelat la ceea ce era de aşteptat: acuza de fraudă electoral (jignind inclusiv românii plecaţi în străinătate), şi demersuri la Curtea Constituţională pentru anularea alegerilor din turul II, desfăşurate în duminica din 6 decembrie.

Unde, când şi cum …?

Legea prevede ca cererea de anulare a alegerilor să se facă de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult trei zile de la închiderea votării. Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezi. Ea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat nu este implicat în producerea fraudei, ceea ce se exclude, pentru că PSD a fost sesizat de producerea de fraudă chiar în ziua alegerilor, prin difuzarea unor emisiuni electorale pe postul de televiziune Antena 3.
Curtea Constituţională are competenţă de a soluţiona contestaţiile ce se depun privind rezultatul alegerilor prezidenţiale, un eventual câştig de cauza ducând la anularea scrutinului şi la organizarea de noi alegeri în a doua duminică de la data anulării alegerilor. Social democraţii au depus cererea cu pricina, mai puţin „camionul de dovezi”, urmând ca judecătorii Curţii Constituţionale să vină cu un verdict, vineri, 12 decembrie.

Voinţa poporului!

Nemulţumit de faptul că a ieşit pe locul al doilea, candidatul PSD, Mircea Geoană, a declarat, săptămâna trecută, că decizia privind contestarea alegerilor a venit din datoria de a respecta voinţa românilor. „Obligaţia de a respecta voinţa suverană a poporului român ne conduce la concluzia firească şi legitimă, democratică şi necesară să contestăm la Curtea Constituţională, rezultatul acestor alegeri şi să depunem la Biroul Electoral Central, sesizările cu speţele pe care le-am găsit, în număr foarte mare, în numeroase secţii de votare sau speciale din ţară şi străinătate. (…). Nu putem să rămânem impasibili în faţa celor peste cinci milioane de români care ne-au acordat încrederea, şi în faţa democraţiei româneşti, atunci când există indicii atât de numeroase cu privire la resurse de bani imense alocate cumpărării de voturi, turismului electoral, votului multiplu, situaţiei cel puţin dubioase din anumite secţii speciale de votare, organizării precare în secţiile de votare din străinătate”, a declarat liderul PSD, la o zi după ce voturile românilor îl indicau ca aflându-se pe locul al doilea, după Traian Băsescu.

Mai multe vorbe decât fapte

Legat de demersul social –democraţilor de a contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională, senatorul PSD Miron Mitrea s-a aratat sceptic. „Să fim foarte serioşi, Biroul Electoral Central a încheiat procesul verbal şi a trimis la Curtea Constituţională. Experienţa mea arată însă că în România se vorbeşte mult mai mult de fraudă decât se face, şi de aceea ai în general mai puţine dovezi decât vorbe”, a conchis Miron Mitrea.

Învinşii au cerut anularea turului II al alegerilor!

Cererea PSD de anulare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi de repetare a scrutinului a fost înregistrată marţi, 8 decembrie, la Curtea Constituţională (CC). Aceasta a fost depusă de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi senatorul social-democrat, Dan Şova. După depunerea contestaţiei în cauză, Liviu Dragnea, a apreciat că probele prezentate de PSD – „camioane de probe” – sunt suficiente pentru ca judecătorii CC să decidă anularea alegerilor.
Curtea Constituţională poate dispune anularea alegerilor în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului. În acest caz, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor. Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult trei zile de la închiderea votării, cererea trebuind să fie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţă publică a rezultatului alegerilor, respectiv 12 decembrie 2009, în cazul de faţă. După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, Curtea Constituţională urmează să valideze alegerile şi să publice rezultatul acestora în Monitorul Oficial. Actul de validare se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

Democraţia din România, într-un moment de răscruce ?

După ce s-a întâlnit cu grupul PSD de la Senat, liderul social – democraţilor, Mircea Geoană, a spus că este convins că el este câştigătorul alegerilor prezidenţiale. Geoană a precizat că, în cadrul reuniunii de la Senat s-a analizat modul în care s-a derulat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, opinia unanimă fiind aceea că „democraţia din România se află într-un moment de cumpănă“. Preşedintele PSD a argumentat anunţarea victoriei sale la prezentarea exit poll-urilor, încurajat fiind de diferenţa de două puncte dintre scorul obţinut de el şi cel al lui Băsescu.
„Păi crezi că undeva în America sau în Occident cineva nu ar sări în sus de bucurie când se anunţă o diferenţă de două puncte ? (…). Mulţi români erau fericiţi în urmă cu două zile, pentru că, pentru prima dată în ultimii douăzeci de ani, stânga şi dreapta românească găsiseră un acord de colaborare, aveam o majoritate clară, un prim-ministru desemnat şi un program de guvernare pentru a scoate ţara din criză, şi în numai câteva ore o maşină infernală de cumpărare şi de fraudare a votului a schimbat voinţa suverană a poporului român. (…) Democraţia românească se află într-un moment de răscruce: fie acceptăm să mergem în continuare cum am mers până acum, fie acceptăm că putem să asistăm la cumpărarea a sute de mii de voturi pe bani, fie putem să acceptăm că România merită o democraţie de tip occidental”, a declarat Mircea Geoană.

Secţiile de votare din trăinătate, lăsate de izbelişte de „marea Coaliţie”

După rezultatul alegerilor care a demonstrat că diaspora a contribuit decisiv la câştigarea alegerilor de către preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din străinătate a precizat faptul că, pentru turul II, nici PSD şi nici PNL nu s-au mai interesat să-şi trimită reprezentanţii în secţiile de votare de peste graniţă. În străinătate, conform procedurii, după ce se centralizează datele, se aplică ştampila pe prima şi pe ultima pagină, se semnează, după care se trimit în România la Biroul 48 pe fax sau mail.
Rareş Mănescu, din partea PNL, a confirmat absenţa delegaţilor la secţiile de votare din străinătate. „Nu am mai avut delegaţi în turul al doilea din motive financiare. Nu am reuşit să găsim reprezentanţi în străinătate la fel ca la primul tur. Atunci, cei mai mulţi dintre reprezentanţii PNL în secţiile de votare din străinătate au fost cei care s-au dus din ţară pe cheltuiala lor“, a afirmat Mănescu.
În ciuda acestei greşeli a reclamanţilor, luni, 7 decembrie, cinci reprezentanţi PSD, PNL, UDMR au făcut cerere de renumărare a voturilor din străinătate, suspectând fraudarea alegerilor.  

Reclamanţii, liderii fraudei prin televiziuni!

Partidul Social Democrat, cel care a cerut anularea alegerilor din turul al doilea, prin televiziunile lui Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu, a dus o campanie evidentă pe tema fraudării alegerilor. Liderii PSD, în tandem cu cele două televizuni de ştiri Realitatea TV şi Antena 3, au avut o singură preocupare: să alimenteze ideea că votul a fost viciat. În ciuda sutelor de reclamaţii făcute de Marian Vanghelie şi de ceilalţi lideri PSD şi a manipulărilor desfăşurate pe cele două televiziuni, turismul electoral a înflorit exact în judeţele controlate de „baronii roşii” – Teleorman, Olt, Argeş, Galaţi.
Judeţul Teleorman, controlat de Liviu Dragnea, a fost unul dintre campionii turismului electoral. Conform datelor furnizate de BEC, în primul tur de scrutin din 22 noiembrie, până la ora 16.00, în Teleorman fuseseră înregistraţi 11.671 de votanţi la secţiile speciale, adică acolo unde şi-au exprimat opţiunile cei care îşi aveau domiciliul în altă localitate.
Prin comparaţie, în Bucureşti, până la aceeaşi oră, votaseră în secţiile speciale 11.285 de oameni. Iar Capitala, să nu uităm că este nu numai un mare centru universitar, dar şi oraşul în care muncesc foarte mulţi oameni veniţi din restul ţării. Apoi, Marian Vanghelie a fost şi el unul dintre liderii PSD care au reclamat cele mai multe tentative de fraudă. Cu toate acestea, în Ilfov şi Giurgiu, două dintre judeţele controlate de el, numărul votanţilor la secţiile speciale a fost foarte ridicat: 13.881, respectiv 8.484.
Reclamaţia PSD privind fraudarea alegerilor a fost pregătită minuţios de cele două posturi, Realitatea TV şi Antena 3. Încă de la prima oră, cele două televiziuni au dus o campanie agresivă pentru a induce ideea unei apocalipse a fraudelor electorale. În turul al doilea, frauda electorală a atins apogeul nesimţirii, când duminică, 6 decembrie, tocmai în seara alegerilor, în emisiunea realizatoarei Gabriela Vrânceanu Firea a fost invitat preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, pentru „a spurca” în toate felurile imaginea preşedintelui Traian Băsescu. Postul Antena 3 nu numai că a încălcat legea electorală dar şi-a pus pecetea de „RUŞINE” pentru mult timp de acum înainte.

Traian Basescu: „Personal privesc aceste evenimente cu calm”

În mijlocul „războiului”, preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut un apel la politicieni, pentru a intra într-un proces de împăcare, „pentru că numai o clasă politică reconciliată poate să ducă înainte mesajele de la cetăţeni”. Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu au venit la o zi (n. r – miercuri, 9 decembrie), după ce PSD a depus la Curtea Constitutională cererea de anulare a turului doi al alegerilor prezidenţiale.
Şeful statului a declarat că este extrem calm în ceea ce priveşte demersul social – democraţilor de a contesta alegerile şi a rugat partidele politice să treacă de la faza de competiţie la cea de reconciliere.
„Personal privesc aceste evenimente cu calm. Cea mai bună atitudine este cea pe care eu o am şi anume: calm. Procesul de contestare este un proces legal, dar îi rog să fie atenţi la mijloace. (…). Din punctul meu de vedere, cred că perioada competiţiei s-a încheiat şi acum a venit timpul să revenim la priorităţile ţării şi ale cetăţenilor. Este obligatoriu că în interiorul clasei politice să aibă loc un proces de reconciliere”, a precizat Traian Băsescu.
Preşedintele a mulţumit românilor pentru spiritul civic de care au dat dovadă şi a ţinut să specifice că prezenţa în număr mare la vot reprezintă încrederea românilor în instituţiile statului, care, în opinia sa, vor funcţiona şi acum aşa cum trebuie. Şeful statului le-a atras atenţia politicienilor  asupra acuzaţiile aduse românilor din diaspora, pentru care trebuie să aibă un deosebit respect:  „Fac apel la cei care aruncă un semn de întrebare asupra românilor din diaspora. Le amintesc că banii pe care aceştia i-au trimis de-a lungul anilor acasă au acoperit cheltuielile de fond curent. Din acest motiv măcar, cred că trebuie trataţi cu tot respectul”, a amintit Basescu.

Se pot anula alegerile din 6 decembrie ?

Referiror la anularea alegerilor din turul al doilea de scrutin, judecătorul Curţii Constituţionale, Ion Predescu spune că PSD poate obţine câştig de cauză în acţiunea sa, doar dacă va dovedi că fraudele au influenţat votul final şi ordinea candidaţilor.
„Legea spune că, în condiţiile în care se demonstrează că, prin modalităţile în care s-a desfăşurat votul, a fost influenţat rezultatul final şi ordinea candidaţilor, şi numai în asemenea condiţii, se reia votul. Fiecare fraudă în parte trebuie dovedită prin probe indubitabile”, a afirmat Predescu. Potrivit acestuia, dovezile se iau în calcul, în funcţie de calitatea lor şi de forţa probantă. „Aici nu merge cu închipuiri. Raportezi la rezultatul final şi vezi dacă l-a influenţat. Condiţia legii este să influenţeze rezultatul final şi ordinea”, a explicat Ion Predescu. Judecătorul a explicat faptul că legea are o raţiune superioară şi nu orice fraudă poate conduce la reluarea unor alegeri. „Frauda se pedepseşte, individual, conform legii, fie că e contravenţie, fie că e infracţiune. Doar dacă a fost de o asemenea natură şi proporţii că a influenţat rezultatul, deci l-a făcut câştigător pe A în locul lui B, atunci da, poate duce la anulare şi reluarea votului. (…). Toată lumea crede că, în materie electorală, dacă s-au săvârşit infracţiuni sau contravenţii, dacă au votat unii de două ori, alţii de nouă ori, gata, se anulează alegerile. Nu se anulează, ci se pedepsesc cei care au încălcat legea. Iar dacă aceste nereguli însumate duc la influenţarea ordinii sau au determinat câştigătorul finalei, atunci concluzia e cu totul alta. Numai în aceste condiţii, Curtea poate constata şi dispune anumite măsuri”, a declarat judecătorul Curţii Constituţionale, Ion Predescu.
Gestul social – democraţilor vine ca o acţiune disperată de a contesta… realitatea. Şi uite aşa, am putut asista la încă un circ aşa cum ne-am obişnuit de ceva vreme pe scena politică din România. În acest caz însă, singurul factor decisiv este Curtea Constituţională, asta dacă va reuşi să vizualizeze „camioanele de probe” ale învinşilor.

Iulia STUPINEAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.