Angajaţii muzeelor naţionale pregătesc un protest care ar putea afecta evenimentul ”Noaptea Muzeelor” din 20 mai şi propun deja un program al manifestărilor. Muzeografii, restauratorii, cercetătorii vor avea pancarte de tipul ”Muzeograf -#Exist -#NuMaiRezist” şi vor merge în „plimbare” la Ministerul Culturii şi Finanţelor, la Parlament şi la Guvern, potrivit mesajului transmis de Sindicatul Lucrătorilor în MNIR.

,,Dragi colegi nevăzuţi, neauziţi, neimportanţi şi consideraţi cantitate neglijabilă pentru Ministerul (Ministrul Culturii), pregăţi-vă şi mobilizaţi-vă pentru o primăvară efervescentă şi o vară incendiară! Şi pentru o «Zi a Muzeelor» şi o «Noapte a Muzeelor» de neuitat! Desfăşurate sub deviza «Lucrez într-un Muzeu – #Exist – #NuMaiRezist!»”, se arată în mesajul transmis angajaţilor din muzee.
Sindicatul Lucrătorilor din MNIR a propus şi un programul de protest.

”Vom pregăti pancarte pentru a fi printate peste tot în ţară, machete de postere realizate din colaje cu salarizări din muzee de pe fluturaşii din ţară pentru a fi expuse pe călăreţi în zonele de acces a publicului, imprimeuri pentru tricouri (Muzeograf -#Exist -#NuMaiRezist, Conservator – #Exist-#NuMaiRezist, Restaurator – #Exist-#NuMaiRezist, Om al Muzeului -#Exist-#NuMaiRezist)”.
De Ziua Muzeelor, protestatarii vor vizita, ”ca la o plimbare, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Parlamentul, Guvernul, iar apoi ne vom opri în faţa Muzeelor. De «Noaptea Muzeelor», fiecare la muzeele noastre, vom purta tricourile, ne vom plimba în tăcere cu pancartele şi vom organiza mici expoziţii pe panouri tip călăreţ sau «sandwich» la coada de acces”, subliniază angajaţii din muzeele naţionale.
”Săptămâna aceasta ne vom întâlni cu cei din sindicatul MNIR, vom discuta metodologia de lucru, să vedem pe cine ne putem baza pentur acest protest”, a declarat Dragoş Neamu.
Revendicările angajaţilor din muzeele naţionale sunt ”regândirea pachetului salarial (aşa cum a fost regândit şi pentru anagajaţii din artele spectacolului), deblocarea achiziţiilor, care nu se mai fac din perioada Boc, şi un alt punct important ar fi ca asociaţiile tip Reţeaua Naţională a Muzeelor să fie consultate pentru orice problemă care se referă la activitatea lor. Să devină o obişnuinţă.
Este jenant să o introducem în pachetul de revendicări”, a mai explicat Dragoş Neamu. Peste 60 de instituţii de cultură au transmis o scrisoare deschisă prim-ministrului Sorin Grindeanu prin care cer modificarea legislaţiei privind protejarea patrimoniului cultural şi eliminarea discrepanţelor salariale din instituţiile muzeale, dar şi începerea procedurilor pentru lansarea proiectelor dedicate Centenarului.
Între semnatari se numără Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul ”Casa Mureşenilor” şi Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală potrivit Adevarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.