Dacă proiectul centurii de sud va fi aprobat, Dealul Codrişor va fi ras de pe faţa pământului.
Primăria are proiecte mari cu acea zonă de agrement din vecinătatea Bistriţei şi a întocmit un studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea viitoare a zonei de agrement.

Consilierii locali au votat iniţiativa şi toată lumea spera ca municipalitatea să dezvolte proiectul. Doar că centura de sud a modificat radical situaţia şi dezvoltarea Codrişorului a stagnat. Acum Ovidiu Creţu şi Liviu Rusu dau lupte grele pentru alegerea unui traseu ideal al centurii de sud şi nimeni nu mai pomeneşte de Dealul Codrişor şi proiectele de dezvoltare turistică a zonei.    

Modernizări pe hârtie

Firma TransForm din Cluj a realizat un studiu de fezabilitate în care făcut o proiecţie a investiţiilor ce se pot realiza pe Dealul Codrişor. În principiu s-a mers pe ideea unei zone de agrement care să includă malul râului Bistriţa şi întreg dealul. Pe o suprafaţă de 30 de hectare urmau să fie amenajate locuri de recreere pentru bistriţeni.
„Un astfel de proiect devine realitate când întreaga comunitate se înscrie la un efort colectiv continuu, susţinut de o voinţă politică neafectată de ciclurile electorale” susţin reprezentanţii TransForm, firma care a realizat proiectul de agrement Codrişor.
Conform documentaţiei, malurile râului Bistriţa vor fi modernizate şi amenajate astfel încât să se poată practica sporturi pe apă. Zona va fi luminată pe timp de noapte şi vor amenajate alei pavate. PUZ- urile au fost aprobate de Consiliul Local, dar în realitate nu s-a mai lucrat pentru dezvoltarea zonei. Singurele investiţii le-a făcut Metropolis, firma care a executat unele lucrări de amenajare a albiei râului.  

Liviu Rusu nu vrea să audă de Creţu şi Iptana

Chiar dacă proiectantul a comunicat că varianta fezabilă de traseu ar fi Bistriţa sud, (adică o centură ocolitoare care să traverseze dealul Codrişor), Liviu Rusu, preşedintele CJ BN, nu vrea să audă de aşa ceva şi crede că varianta sud este doar o ambiţie a primarului.
„Din punct de vedere urbanistic, traseu “sud”, în configuraţia actuală, este o catastrofă urbanistică. Cei 170 de milioane de euro pe care domnul primar îi flutură prin faţa ochilor noştri sunt nişte estimări fără o bază clară şi, în situaţia în care nu se găseşte o altă variantă decât cea pe care doreşte cu orice preţ să ne-o impună dumnealui, este de preferat ca investiţia (repet, în configuraţia propusă de dumnealui) să nu se facă. Este mult mai bine pentru locuitorii judeţului, pentru locuitorii Bistriţei. O asemenea investiţie, cu asemenea implicaţii, trebuie pregătită cu responsabilitate şi în conformitate cu prevederile legale. Cine vrea, găseşte soluţii. Cine nu vrea, găseşte motive! Iar aceasta se potriveşte şi proiectantului IPTANA”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean.

Proiectul Codrişor, abandonat în sertarele primăriei

Planurile Urbanistice Zonale şi studiile de fezabilitate sunt premergătoare oricărei investiţii majore a Primăriei Bistriţa. Finanţate din bani publici, documentaţiile sunt o prioritate a municipalităţii, dacă luăm în calcul numărul mare al acestor proiecte care au fost propuse în ultima perioadă timp.
Problema zonei de agrement Codrişor este abandonată în sertarele primăriei, deoarece acum primează realizarea unei centri ocolitoare. O parte din cetăţeni au atacat în instanţă Hotărârea de Consiliu Local, iar Tribunalul Bistriţa Năsăud le-a dat câştig de cauză (Decizia 409/27.04.2011) şi a anulat traseul. Primăria a făcut recurs şi un nou termen de judecată va fi abia în aprilie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.