Proiecte din Năsăud, întârziate de patru ani

Două proiecte la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, unul la Ministerul Educaţiei şi unul la Compania Naţională de Investiţii. Toate aprobate şi aşteptate să înceapă de către oficialităţile Primăriei Năsăud. 191 de autorizaţii de construcţii emise în ultimii patru ani. 472 de hotărâri de Consiliul Local dintre care una a fost contestată în instanţă şi s-a revocat. Un proiect pentru care a fost făcut studiu de fezabilitate şi nu a fost disponibilă finanţare pentru proiectul tehnic. Aceasta este activitatea pe scurt a ultimelor patru ani de mandat a primarul Dumitru Mureşan şi a lucrurilor care s-au făcut în comunitatea locală. Gazeta de Bistriţa vă prezintă o sinteză a activităţii din ultimii patru ani.

Unele proiecte aşteaptă de patru ani, altele de trei ani şi altele de şase luni. Stadiul proiectelor din Năsăud sunt cu mult în urmă faţă de planurile iniţiale. Deşi în cadrul propunerilor primarului Dumitru Mureşan încă din perioada 2004-2008 au fost o parte din obiective, acestea nu au demarat nici până în prezent. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este locul unde proiectele primăriei Năsăud prind păienjeni şi aşteaptă de numeroşi ani. Nici la Compania Naţională de Investiţii nu putem spune că proiectele au un termen mic de aşteptare, deoarece încă din anul 2009 există un proiect de modernizare a casei de cultură Liviu Rebreanu care este încă în aşteptare.

Hotărârile de Consiliul Local din Năsăud au avut un succes destul de important, doar una fiind contestată şi câştigată de Instituţia Prefectului Judeţului Bistriţa Năsăud. Numărul autorizaţiilor de construcţie emise de autorităţile locale au rămas aproximativ constante în ultimii patru ani, iar autorizaţiile de demolare s-au situat la nivelul a 3-4 în fiecare an.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la instituţia noastră sub nr. 21687/24.11.2011, prin care solicitaţi, în baza prevederilor Legii nr 544/2001, să vă comunicăm companiile, ONG-urile şi asociaţiile pe care instituţia noastră le-a sponsorizat în anii 2008, 2009, 2010 şi 2011 vă aducem la cunoştinţă faptul că instituţia noastră nu a făcut şi nu face sponsorizări”, se arată în răspunsul oficial remis de primarul Dumitru Mureşan, primarul oraşului Năsăud.

Propus din 2009, aşteptat în 2012

Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din oraşul Năsăud, dar şi Reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din cartierul Liviu Rebreanu, oraşul Năsăud este un proiect depus la Compania Naţională de Investiţii de către oficialităţile din Năsăud. Proiectul este propus încă din 2009, dar demararea acestuia nu a demarat încă. În ceea ce priveşte starea proiectului, oficialităţile din Năsăud au comunicat Gazetei de Bistriţa că acesta „a fost selectat în vederea finanţării.”

Un alt proiect care aşteaptă încă de trei ani este „Extindere reţele de canalizare menajeră şi pluvială pe Bulevardul Grănicerilor din oraşul Năsăud. Deşi acest proiect era program a fi realizat în anii 2007/2008 în două etape, acesta aşteaptă de atunci la MDRT. Oficialii autorităţile locale au spus despre proiect că „a fost transmis, în faza „studiu de fezabilitate”, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului din Bucureşti, unde a obţinut avizul favorabil al Comisiei tehnico-economice din cadrul ministerului.”

Un proiect care aşteaptă de la MDRT din anul 2009 este un proiect tehnic şi un studiu de fezabilitate pentru „Imobil de locuinţe sociale cu 16 apartamente situat pe str. Bistriţei f.n. din oraşul Năsăud.” Proiectul a fost transmis Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului din Bucureşti, care l-a inclus în Lista sinteză încă din anul 2009.

Un proiect care aşteaptă din 27 Iulie 2011 la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului este „reabilitarea, modernizarea a colegiului economic, administrativ şi de servicii din oraşul Năsăud.” Acesta a fost inclus în cadrul programului de reabilitarea instituţiilor de învăţământ.
Numărul autorizaţiilor de construcţie a rămas constant în Năsăud în ultimii patru ani. În 2008 oficialităţile comisiei de urbanism au emis 46 de autorizaţii de construire şi 3 autorizaţii de desfiinţare. În anul 2009 s-au emis 43 de autorizaţii de construire şi 4 autorizaţii de demolare. 2010 a fost un an mai fructuos pentru constructorii năsăudeni, fiind emise 56 de autorizaţii de construcţie şi 4 autorizaţii de demolare, iar în anul 2011 a fost o scădere până la 46 de autorizaţii de construire şi 3 autorizaţii de demolare.
Pentru toate studiile de fezabilitate întocmite în anii 2008, 2009, 2010, 2011 s-au întocmit proiecte Tehnice. Pentru o singură lucrare nu s-au găsit surse de finanţare nici din banii publici ai autorităţilor locale, dar nici din fondurile guvernamentale sau europene. Mai precis, este vorba de proiectul intitulat „Reabilitarea şi Dezvoltara Baza Sportivă Progresul Năsăud” pentru care s-a cheltuit banii de studiu de fezabilitate, însă pentru proiectul tehnic nu s-au găsit mijloace financiare.

În ceea ce priveşte hotărârile de Consiliul Local adopate în Năsăud, doar una a fost câştigată de către Instituţia Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud. În 2008 au fost adoptate 120 de hotărâri, dintre care niciuna nu a fost contestată în instanţă. În anul 2009 au fost adoptate 104 hotărâri, însă niciuna nu a fost contestată în instanţă. În anul 2010 a ieşit la suprafaţă şi problema, deoarece în urma adoptării a 137 de hotărâri, una a fost revocată în urma unei decizii a Tribunalului Bistriţa Năsăud. În anul 2011 au fost adoptate 111 hotărâri, iar niciuna nu a fost contestată în instanţă.

Box Hotărârea consiliului local al oraşului Năsăud privind reabilitarea colegiului economic

Se aprobă Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „ Reabilitare, modernizare, Grup Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii, Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud, prezentat în  anexa nr.1 la prezenta hotărâre, din care face parte integrantă.
 
         ART.2.- Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii               „ Reabilitare, modernizare, Grup Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii, Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud, prezentati în  anexa nr.2 la prezenta hotărâre, din care face parte integrantă.
         ART.3.- Cu ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri se încredinţează primarul oraşului Năsăud, prin compartimentul tehnic-investiţii,achiziţii publice, compartimentul urbanism şi amenajarea teritoriului şi compartimentul juridic, din aparatul de specialitate al primarului.
 
 Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.