Potrivit unui proiect iniţiat de deputatul PSD Oana Florea, refuzul persoanelor citate la Comisia de anchetă de a se prezenta la audieri constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau amendă penală de 10.000 lei, iar 3 ani nu pot ocupa funcţii publice.

Propunerea legislativă prevede că „Refuzul persoanelor citate la comisia de anchetă de a se prezenta la audieri, de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziția acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei, este considerat împiedicare a aflării adevărului, constituie infracțiune, se pedepsește cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 lei și cu pedeapsa complementară de interzicere de a ocupa o funcție publică timp de 3 ani”.

Comisia de anchetă poate cita orice persoană care ar putea avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei, iar persoanele citate au obligația să se prezinte în fața comisiei de anchetă parlamentară.

În cazuri excepționale, doar cu acordul comisiei de anchetă, persoana citată poate să răspundă în scris, furnizând informațiile solicitate, sau poate transmite prin poștă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deține și care sunt utile comisiei de anchetă, se mai arată în proiect.

Totodată, proiectul prevede că ancheta parlamentară „nu se substituie anchetei judiciare, având un obiect şi o finalitate diferite, ele putând coexista în ideea unei cooperări şi colaborări loiale între instituţiile statului, chiar dacă acelaşi segment al realităţii este cercetat şi documentat”.

Potrivit propunerii legislative, Comisia de anchetă poate avea acces la orice categorie de informații, inclusiv informații clasificate, în condițiile legii.

Oana Florea, care este şi preşedintele Comisiei de anchetă pentru alegerile parlamentare din 2009, a precizat, luni, în conferinţa de presă în care a prezentat acest proiect, că şi-a asumat personal această iniţiativă legislativă şi o va prezenta marţi şi colegilor săi membri ai Comisiei, pentru a le cere un punct de vedere sau susţinerea prin semnătură, după care va depune propunerea legislativă în circuitul legislativ.

Ea a menţionat că proiectul preia în proporţie de 80% sintagme şi principii din cele 4 decizii ale CCR date referitor la activitatea acestei Comisii de anchetă a alegerilor din 2009, potrivit mediafax.ro

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine !!!
    Unde s-a mai pomenit, sa fie cineva citat, chemat, invitat… ( ma rog… ) la o comisie, indiferent care este ea, la nivelul Parlamentului ori al Guvernului si „x” , sau „y” sa faca sc.ula mare si sa nu se prezinte in mod ostentativ ?! Moral, sanatos social si legal este sa se prezinte oricine ar fi si ptr orice problema, indiferent de care. Cum vreti sa se elucideze anumite probleme, daca cei in cauza efectiv refuza sa se prezinte si impotriva lor sa nu se poata lua nici o masura de constrangere a statului de drept ?!
    Nu va mai luati dupa ce … „urla” … PNL-USR -istii in drum, ptr ca „justitia” este doar o ocazie sa poata iesi ei in drum si urle ca fraierii, de parca lor nu le vor folosi toate aceste modificari si imbunatatiri legislative …
    Cand or fi ei la butoane, n-au decat sa modifice „inapoi” totul, dupa placul lor, dar deocamdata… ” MUCLES” , ptr ca „poporul roman” nu este reprezentat de cei cativa „sute de mii ” care au iesit in drum la Cluj, Brasov, Iasi si Bucuresti sau Timisoara … ! Pe noi nu ne reprezinta populatia din orase , in nici un mod. Nimeni nu le-a dat girul unei autentice reprezentari si urla in drum efectiv a la „pro.a.s.ta ” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.