Ca domnul Gabriel Oprea, in calitate de ministru de Interne, si-a facut rost de un autoturism de lux si de un jacuzzi tot de lux pe banii serviciului secret este una. Una care, in prezent, este cercetata de DNA. Dar atunci cand Doi si-un sfert, asa cum acum se stie, a spionat Corpul de control al prim-ministrului si chiar pe prim-ministru, expunandu-l unor interceptari, situatia este de o gravitate extrema. Si, prin aflarea ei, intra si in competenta CSAT. Daca cineva s-a indoit, acum avem dovada privatizarii serviciilor secrete.

Aceasta privatizare a serviciilor secrete din Romania, la care eu m-am referit pe larg, respectiv pe o mare suprafata, neexcluzand, practic, niciun serviciu, reprezinta, dupa umila mea opinie, un atentat la siguranta nationala, de o gravitate exceptionala.

Acest atentat se produce atunci cand serviciile secrete dispun legal de dreptul de a avea societati comerciale acoperite si ONG-uri acoperite. Acestea intra, in forta, in lumea afacerilor si sifoneaza bani publici. Mai putin in favoarea institutiilor si mai mult in favoarea unor grupuri ilegitime de interese din servicii. Va veni si vremea, probabil repede, cand despre asemenea realitati, in cazul SRI, SIE, SPP si STS, se va vorbi la fel de abrupt cum se vorbeste astazi despre Doi si-un sfert. Pentru a se intampla asta, fireste, nu este suficient ca un jurnalist sau un analist sa se pronunte. Mai este necesara si o demonstratie sub forma unor dosare penale. Pentru ca noi nu stim sa prevenim, nu stim sa evitam o situatie infractionala, in schimb, cu foarte mare intarziere, s-ar putea sa stim sa o documentam si sa o asanam.

Si sa nu uit: in raport cu aceasta privatizare a serviciilor secrete, sunt sigur ca nu este lipsit de interes sa se redeschida si dosarul SIPA. Acest serviciu secret al Ministerului Justitiei si-a pierdut, intr-o buna zi, arhiva. Fix in poseta doamnei Monica Macovei. Pe atunci ministru. Ori, cu ce lucreaza, in privat, serviciile secrete? Cu informatii. Informatii obtinute pe bani publici, a caror utilizare se transforma, ulterior, in bani privati.

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu publicat în Stiri pe Surse.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.