Primarul Vasile Cocos spune ca sumele alocate de la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud sunt insuficiente in raport cu numarul de locuitori pe care il are comuna Petru Rares. In plus, acesta sustine ca in Reteag si localitatea aferenta Bata problemele sociale pe care trebuie sa le rezolve administratia publica locala au un grad ridicat de complexitate, ceea ce necesita resurse financiare mult mai mari, comparativ cu sumele primite pana acum la bugetul local.

Primaria a suportat marea parte a investitiilor facute din veniturile proprii. De altfel, fara ingineriile financiare (in sensul bun al cuvantului) ale contabilului institutiei administrative, Primaria comunei Petru Rares putea sa intre in colaps. ,,Este aproape imposibil sa supravietuiesti din veniturile proprii. In 2010 ne-am descurcat cum am putut, dar pana cand vom reusi nu stiu”, conchide edilul.
,,Cu cat am avut, cu atat m-am descurcat!„
Vasile Cocos spune ca institutia pe care o conduce nu a primit in anii trecuti sumele de care o comuna de nivelul Reteagului ar avea nevoie. Cu toate acestea, ,,cu eforturi mari am reusit sa nu avem datorii fata de prestatori. In plus ne-am limitat doar la ceea ce am fost in masura sa finantam. Cu cat am avut, cu atat ne-am descurcat! Sigur ca ar fi nevoie de o suplimentare a bugetului la capitolul investitii, in special la scoli. Si aici ma refer la Scoala Generala Reteag-Poieni. Mi s-a sugerat sa comasez cele doua scoli. Dar in Reteag-Poieni traiesc cetateni care in proportie de 80% sunt de etnie roma. Or, daca exista scoala in aceasta parte a Reteagului parintii isi trimit copiii la scoala. Imi vine greu sa cred ca isi vor trimite copii la scoala din centru, aflata la 2 kilometri. Dar noi o sa consultam si inspectoratul scolar”. Primarul afirma ca ii este foarte greu sa intretina drumurile de pe raza localitatii, aceasta deoarece nu are resursele financiare necesare. Totusi, ,,multumita celor trei balastiere de pe raza comunei reusim sa mentinem starea drumurilor acceptabila. Altfel… Dumnezeu cu mila!”. In opinia edilului, ceea ce si-a propus pentru 2010 a realizat in proportie de 70-75%, dar ca altfel ar fi stat lucrurile daca erau mai multi bani alocati de la CJ Bistrita-Nasaud.
Asta-i pohta ce-o pohtesc!
In ceea ce priveste scoala din Reteag-centru situatia este ,,jalnica, deoarece totul depinde de Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud. Nu s-a primit niciun leu pentru scoala anul acesta. In anul 2008 s-au alocat 2 miliarde de lei vechi pentru reabilitare, valoarea totala a investitiei fiind de circa 11 miliarde de lei vechi. Dar… asteptam. Altceva nu avem ce face”. Este finalizat acoperisul, instalatia electrica, insa de doi ani nu s-a mai facut nimic. Cat priveste sala de sport, cuprinsa in acelasi proiect de reabilitare, aici mai trebuie montata centrala termica. ,,Pai cum sa faca elevii educatie in frig? Nu e pacat sa faci o astfel de investitie, utila, ce-i drept, si sa nu o finalizezi pentru ca stopezi finantarea exact in faza terminala. Daca reusesc sa pun si scolile la punct inseamna ca nu am stat degeaba in acest fotoliu. Asta-i pohta ce-o pohtesc: scolile si infrastructura!”, a declarat primarul.
Vasile Cocos: ,,Am 9 km de drum national, pentru care eu platesc iluminatul public”
Edilul spune ca nu i se pare normal ca primaria sa plateasca iluminatul public pe drumul national DN 17, din moment ce taxele pentru utilizarea soselei in cauza le incaseaza altcineva. Inca un motiv pentru care acesta considera ca ar trebui sa i se aloce mai multi bani de la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud. ,,Am 760 de lampi pe stalpii celor de la Electrica. Asta inseamna un consum enorm si plata este pe masura consumului. Ganditi-va ca aceste becuri ard de la ora 17 pana la orele 23 si se aprind iarasi la ora 5 dimineata, pentru cateva ore, pana se lumineaza bine de ziua. Am cumparat noi lampi de iluminat, pentru ca atunci cand au schimbat stalpii cu ocazia modernizarii DN 17, cei de la Electrica au luat si lampile, nu doar stalpii vechi. Desi i-am rugat sa lase lampile, mi-au spus ca in proiect nu este prevazut asa ceva. Ca la romani. Una peste alta, in opinia cetatenilor, tot primarul e de vina, cu toate ca institutiile statului gafeaza!”, puncteaza Vasile Cocos.
Punctus terminus: reteaua de canalizare
Vasile Cocos spune ca prioritatea sa (si finalitatea acestui mandat de primar) este reteaua de canalizare de transfer de la Bata, prin Reteag, catre Uriu, pentru a se racorda la Statia de Epurare Beclean. Valoarea totala a acestor lucrari, care sunt deosebit de dificile din cauza reliefului din zona si a existentei drumului national (DN 17), sunt estimate la peste 2,3 milioane de euro. Vor beneficia de aceasta investitie circa 4.000 de locuitori, a caror gospodarii, in prezent, nu au canalizare. De altfel, prin acest demers, edilul doreste ca aceasta comuna ,,sa se integreze in Uniunea Europeana macar prin calitatea apei destinata consumului uman si prin tratarea apelor uzate”. Romania a stabilit un program special, Programul Operational Sectorial (POS) pentru mediu, care se desfasoara in perioada 2007-2013, care sa raspunda cerintelor si regulilor Uniunii Europene in ceea ce priveste managementul fondurilor comunitare prevazute pentru aceasta perioada. POS-ul pentru mediu este in stransa corelare cu Planul National de Dezvoltare si cu Cadrul Strategic General de Referinta, avand mai multe axe prioritare, prima dintre ele fiind extinderea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare. In acest context, cu sprijinul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile s-au asigurat fondurile necesare elaborarii asistentei tehnice pentru elaborarea Master Planului, care reprezinta strategia de dezvoltare a infrastructurii de apa si canalizare pentru perioada 2008-2038. Aceasta strategie Master-Plan a fost aprobata de ministerul de resort si Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si de operatorul regional de servicii publice de apa si canalizare SC Aquabis SA Bistrita. S-a stabilit o lista de 19 localitati , printre care si Reteagul, care fac parte din Faza 1 de investitii (perioada 2008-2013 si se refera la aglomerari cu o populatie mai mare de 10.000 de locuitori), acestea beneficiind de un buget total de 80.745.000 de euro. Proiectele propuse au tinut cont de situatia existenta, astfel ca in jurul localitatilor urbane sa se dezvolte Aglomerarile Bistrita, Beclean, Nasaud si Sangeorz-Bai.

In asteptarea banilor
Vasile Cocos ramane totusi optimist. Spera ca va primi mai multi bani ,,de la judet” pentru a solutiona problemele cosmopolitei comunitati din Petru Rares. ,,Ca de aia m-au votat: sa le apar drepturile si sa modernizez pe cat pot comuna. Eu fac cat pot. Sunt om, nu robot! O sa bat la toate usile pentru a obtine bani pentru comuna mea!”
Raimond Petrut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.