Gazeta de Bistriţa vă prezintă neregulile depistate de inspectorii Curţii de Conturi în urma verificărilor efectuate la UAT-urile bistriţene, dar şi la alte entităţi de interes public.

Deocamdată ne oprim la neregulile depistate de auditori la primăriile din comuna Chiochiş şi comuna Romuli.

 

Curtea de Conturi a dat publicităţii raportul verificărilor efectuate în 2015 privind activităţile financiare efectuate de unităţile administrativ-teritoriale (UAT), dar şi regii autonome sau societăţi comerciale de interes local din judeţul Bistriţa-Năsăud.

În urma verificărilor, inspectorii Curţii de Conturi au ajuns la concluzia că gradul de colectare al taxelor şi impozitelor locale a fost unul destul de mic, fapt care se datorează activității necorespunzătoare desfășurate de personalul cu atribuții în acest domeniu.

Totodată, inspectorii au constatat şi că UAT-urile bistriţene au avut cheltuieli mai mari de personal în raport cu cele alocate investiţiilor pentru dezvoltarea economiei locale.

 

Peste 3,8 milioane lei valoarea prejudiciilor în Bistriţa-Năsăud

Nu a fost entitate auditată în 2015 de inspectorii Curţii de Conturi în care să nu fie constatate abateri de la legalitate şi regularitate, drept pentru care, în rapoartele de audit, au fost exprimate 22 opinii contrare și 1 opinie cu paragraf de evidențiere a unui aspect.

„În aceste condiții nu s-a acordat nici un certificat de conformitate, datorită faptului că situaţiile financiare auditate nu au fost elaborate şi prezentate în concordanţă cu legile şi reglementările în vigoare şi nu oferă o imagine reală şi fidelă sub toate aspectele semnificative, iar fondurile publice nu au fost utilizate integral în conformitate cu reglementările legale”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Per total, valoarea prejudiciilor se ridică la 3.833.000 lei, în timp ce valoarea abaterilor financiar contabile este 182.892.000 lei.

 

Chiochişul în fruntea topului! Prejudicii de peste 1,1 milioane lei

Nereguli mari au fost depistate la Primăria Chiochiş, în fruntea căreia se află primarul Vasile Silaşi, unde au fost efectuate o serie de plăţi ilegale, potrivit raportului Curţii de Conturi. Astfel, cu titlul de „Cheltuieli de publicitate media, materiale publicitare, relații media etc.”, în 2014, au fost efectuate plăţi fără documente justificative în valoare de 36.000 lei, în timp ce cheltuielile pentru telefonia mobilă care au depăşit valoarea abonamentului, nejustificate în opinia inspectorilor, întrucât nu au legătură cu activitatea unității administrativ-teritoriale a comunei Chiochiş, se ridică la 29.000 lei.

Conducerea administraţiei locale din Chiochiş a angajat şi cheltuieli de consultanță, asistență sau reprezentare juridică fără aprobarea consiliului local și fără documente justificative, în valoare de 47.000 lei şi a efectuat plăţi nelegale pentru produse şi servicii, de asemenea fără documente justificative, în valoare de 33.000 lei.

Aceeaşi primărie a efectuat şi plăţi nelegale pentru lucrări neexecutate sau executate în proporţie mai mică decât s-a prezentat în situaţiile de lucrări, în valoare de 102.000 lei, dar şi pentru achiziţii directe pentru lucrări executate cu materiale, echipamente şi cheltuieli de transport a căror preţuri sunt mai mari decât cele practicate pe piaţă – piatră spartă, centrală termică, tablă tip țiglă metalică, uși -, prejudiciul înregistrat fiind de 254.000 lei.

Alţi 319.000 lei s-au pierdut prin efectuarea de plăţi nelegale de majorări, penalități, cheltuieli de judecată și executare silită ca urmare a angajării de cheltuieli fără prevederi bugetare, în timp ce consilierii locali au încasat îndemnizaţii în cuantum mai mare decât prevede legea şi chiar fără să participe la unele şedinţe, valoarea plăţilor nelegale în acest caz ridicându-se la suma de 59.000 lei.

De asemenea, inspectorii Curţii de Conturi acuză Primăria Chiochiş că a decontat prin casierie suma de 69.000 lei pentru carburanţi, în baza unor bonuri fiscale care nu conțin informații referitoare la autoturismul și persoana care a efectuat alimentarea, și fără să existe ordine de deplasare eliberate de instituție, astfel că nu există probe care să confirme că valoarea bonurilor fiscale, dar şi fără a fi respectat regulamentul operaţiunilor de casă, plus că au fost efectuate plăţi fără temei pentru carburanţi, în valoare de 15.000 lei, prin depăşirea cotei normate stabilită de legislaţia în vigoare. Tot prin casieria primăriei au fost efectuate plăți în numerar, în valoare de 27.000 lei, fără documente justificative și fără respectarea regulamentului operațiunilor de casă, iar 26.000 lei au fost plătiţi nelegal pentru achiziţionarea de puieţi pentru lucrări de împădurire şi regenerare a pădurilor.

Din cauză că primăria a întârziat fără justificare să vireze la bugetul consolidat al statului impozitul și contribuțiile sociale reținute salariaților, astfel încât i s-au calculate majorări și penalități în valoare de 29.000 de lei.

Aceeaşi autoritate locală de la Chiochiş nu respectat prevederile legale privind scoaterea din funcțiune a mijloacelor fixe, fiind identificate bunuri de natura activelor fixe corporale (utilaje) care nu există în realitate, în valoare de 47.000 lei.

În total, prejudiciul se ridică la 1.112.000 lei, cel mai mare dintre toate comunele verificate în 2015, în timp ce abaterile financiar-contabile sunt cuantificate la 2.363.000 lei.

 

Ioan Monita 3

La Romuli, bai pe legea achiziţiilor publice

Nereguli au fost depistate de inspectorii Curţii de Conturi şi la Primăria Romuli, condusă de primarul Ioan Moniţa, unde valoarea prejudiciilor se ridică la 63.000 lei, în timp ce abaterile financiar-contabile au o valoare de 2.375.000 lei.

Potrivit raportului, administraţia condusă de primarul Moniţa a reuşit în mare parte să fenteze legea achiziţiilor publice, astfel încât să nu fie obligată să organizeze licitaţii publice, iar lucrările de execuţii să poată fi acordate prin atribuire directă. Practic, „autoritatea contractantă-a procedat la divizarea contractului de achiziție în mai multe contracte, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de achiziție publică prevăzute de OUG nr.34/2006 şi de a se încadra în pragul valoric de 100.000 euro, valabil la acea data, prevăzut de art.19”, arată Curtea de Conturi în raport.

În acelaşi document se relevă şi faptul că au fost atribuite contracte de lucrări la o valoare mai mare decât valoarea estimată de proiectant, fiind vorba mai precis de lucrări de extindere rețea de canalizare, valoarea estimată a abaterii fiind de 57.000 lei.

De asemenea, mai arată Curtea de Conturi în document, nu au fost stabilite, urmărite sau încasate venituri la bugetul local, provenite din taxa pe teren datorată pentru pășuni, proprietatea unităților administrativ-teritoriale, aflate în administrarea Asociațiilor crescătorilor de animale, abatere cuantificată la 32.000 lei. Totodată, administraţia locală nu a stabilit, înregistrat şi urmărit încasarea în cuantum real a impozitului pe mijloacele de transport, abatere cuantificată la 38.000 lei.

Inspectorii Curţii de Conturi mai spun că administraţia locală din Romuli nu a emis acte administrative privind darea în administrarea unităților de învățământ arondate a bunurilor aparținând domeniului public al unității administrativ-teritorial, pentru desfășurarea activităților specifice învățământului preuniversitar, în valoare de 2.361.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.