Primăria Bistriţa caută o firmă care să modernizeze 9 locuri de joacă pentru copii. Pentru aceste lucrări, municipalitatea a alocat nu mai puţin de două milioane de lei. În toate locurile de joacă luate în calcul vor fi turnat cauciuc, iar numărul elementelor de joacă va creşte.


Nouă locuri de joacă pentru copii vor fi modernizate anul acesta. În acest sens, Direcţia de Servicii Publice a organizat o licitaţie publică. Pentru modernizarea celor 9 locuri de joacă pentru copii, municipalitatea a alocat nu mai puţin de două milioane de lei. Data limită de depunere a ofertelor este 4 iulie, urmând ca până la finalul lunii ofertele să fie evaluate.

Toate cele 9 locuri de joacă luate în calcul vor fi capitonate cu cauciuc, pentru a preveni rănirea celor mici.

„Spaţiul de joacă este necesar pentru crearea unui mediu propice pentru stimularea imaginaţiei, sociabilităţii, dezvoltării fizice şi a abilităţilor de coordonare motorie. Folosirea stratului de cauciuc turnat ca suprafaţă antitraumă este cea mai sigură opţiune şi prezintă următoarele avantaje: diversitatea culorilor şi estetică, rezistenţa la razele ultra-violete, durata de viaţă de până la 7 ani, turnarea se face în două straturi, protejând astfel mai bine împotriva şocurilor, căzăturilor, uşor de curăţat şi întreţinut”, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.

 

Pietrişul din locurile de joacă, înlocuit cu cauciuc

În total vor fi reabilitaţi mai bine de 4.000 de metri pătraţi. Locuri de joacă luate în calcul sunt: Dragoş Vodă blocul 1 (286 mp), Rodnei bl 22-24 (811 mp), Panait Cerna blocul 18 (644 mp) Aleea Trandafirilor nr. 29, Bulevardul Decebal blocul 25 (122 mp), Carpaţi blocul 10 (316 mp),  Strada Ghiocelului blocul 1 (695 mp), Intrarea Zorelelor bloc 2 (465 mp), Tudor Vladimirescu blocul 10 , Aleea Pandurilor blocul 1 (512 mp), Aleea Macului blocul 2 (448 mp).

„Perimetral, spaţiile de joacă vor fi împrejmuite cu bordură din beton, iar în interiorul lor fiecare va avea prevăzută o platformă amenajată cu pavele prefabricate din beton, încadrată de asemenea de borduri. Peste stratul suport se va aşterne un strat de fundaţie de 15 cm din pietriş, care va fi bine compactat, după care va urma turnarea primului strat de cauciuc, urmat de al doilea strat şi cauciuc reciclat amestecat cu binder colorat”, se mai arată în documentaţie.

Locurile de joacă vor fi dotate cu noi echipamente, printre care ansambluri cu plasă pentru căţărare, leagăne, rotativă, jucărie arc, tobogane, ansambluri metalice cu tunel, balansoare, căsuţe de joacă cu măsuţe exterioare. În total în cele 9 locuri de joacă pentru copii vor apăra aproape 80 de elemente noi.

Firma care va câştiga licitaţia are termen de finalizare a lucrărilor 5 luni de la data atribuirii contractului. De asemenea, constructorul trebuie să acorde o perioadă de garanţie de 5 ani pentru lucrări şi echipamente.

Aceasta nu este singura investiţie pe care o are în vedere Primăria Bistriţa când vine vorba despre copii şi tineri. Potrivit bugetului pentru 2017, anul acesta urmează să mai fie amenajat un skate parc, lucrări pentru care a fost alocată suma de 130.000 de lei. De asemenea, a fost alocată suma de 80.000 de lei pentru amenajarea pădurii-parc Codrişor ca zonă de agrement.

Primăria Bistriţa a alocat 50.000 de lei pentru amplasarea de elemente de mobilier decorativ în diverse zone de relaxare din judeţ. În localitatea componentă Slătiniţa va fi amenajată zona centrală şi va fi construit un teren de sport, investiţia ajungând la 54.000 de lei.

locuri de joaca copii

În 2015, 9 locuri de joacă au fost reabilitate cu 800.000 de lei mai ieftin

Primăria Bistriţa a început să reabiliteze spaţiile de joacă pentru copii de câţiva ani buni. În 2015, municipalitatea semna un contract cu o firmă din judeţul Maramureş pentru reabilitarea a 9 locuri de joacă.

Dacă în 2015, Primăria Bistriţa aloca pentru reabilitarea spaţiilor de joacă pentru copii 1,2 milioane de lei, în 2017, lucrările costă cu 700.000 de lei mai mult. La locurile de joacă reabilitate atunci s-a combinat platforma de pavele prevafricate din beton cu porţiuni capitonate cu cauciuc de protecţie.

Culmea, în 2011, reabilitarea a 10 locuri de joacă pentru copii scotea din conturile Primăriei Bistriţa cu 800.000 de lei mai mult decât a alocat municipalitatea anul acesta. Pentru reabilitarea a 10 locuri de joacă pentru copii, Primăria Bistriţa aloca 2,7 milioane de lei.

În Bistriţa-Năsăud există în jur de 100 de parcuri de joacă pentru copii, 82 fiind situate în municipiul Bistriţa şi în cartierele aparţinătoare.

Până în anul 2007 fuseseră reabilitate şi modernizate 40 de spaţii de joacă pentru copii. În următorii ani au mai fost modernizate 20, ajungându-se în 2011 la un număr de 60 de locuri de joacă pentru copii reabilitate.

Nu toate au avut parte de capitonare cu cauciuc şi nici de elemente de joacă moderne. În multe locuri de joacă s-a schimbat pietrişul, s-au reparat elementele stricate şi s-au revopsit.

Până în urmă cu câţiva ani, jocurile de joacă nemodernizate arătau deplorabil. Mereu erau pline de mizerie, de câini vagabonzi şi persoane fără adăpost care foloseau băncile pe post de paturi.

 

Nereguli peste nereguli descoperite de OPC

Echipamentele de agrement deveniseră un adevărat pericol pentru cei mici, prezentând defecţiuni care îi puteau răni pe copii. În 2008, un control tematic al inspectorilor Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud confirma acest lucru.

Din cele 161 de echipamente verificate, au fost oprite temporar de la utilizare 22 de echipamente (adică 13% din numărul total). Primăria Bistriţa a început în ultimii ani să reabiliteze locurile de joacă, însă lucrurile merg foarte, foarte agale.

Primăria Bistriţa a reuşit să remedieze din probleme, astfel că, la controlul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului din 2011, au fost găsite nereguli doar în celelalte oraşe ale judeţului, respectiv Năsăud, Sângeorz-Băi şi Beclean.

Ultima dată, Primăria Bistriţa s-a chinuit mai bine de un an să găsească o firmă specializată care să realizeze aceste lucrări. Licitaţia organizată prima dată în anul 2014, şi-a găsit un câştigător abia în anul 2015.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.