Primăria lui Creţu plănuieşte să spargă peste un milion de euro pe terenuri

247

Nu mai puţin de 9 terenuri îşi propune municipalitatea lui Ovidiu Creţu să achiziţioneze anul acesta. Pe unele se vor ridica blocuri, pe altele sedii pentru serviciile instituţiei, iar pe altele se vor amenaja parcări. În total, Primăria Bistriţa vrea să spargă peste un milion de euro doar pe terenuri.

 

Primăria Bistriţa condusă de Ovidiu Creţu îşi propune să cheltuiască anul acesta peste un milion de euro pentru achiziţionarea de terenuri. În total este vorba despre 9 terenuri, situate atât în municipiu, cât şi în cartierele aparţinătoare.

Despre intenţiile Primăriei Bistriţa am aflat din propunerea de buget pentru anul acesta, publicată pe site-ul instituţiei. Acolo însă, nu se specifică în ce scop va fi folosit fiecare dintre aceste terenuri.

Astfel, pentru un teren de 1.200 de metri pătraţi situat în Sărata, Primăria Bistriţa a alocat 109.000 de lei. În Sărata, Primăria Bistriţa plănuieşte să amenajeze o capelă mortuară, dar şi un teren de sport.

Municipalitatea achiziţionează două terenuri şi în Viişoara. Suprafaţa acestora rămâne însă un mister. Pentru unul dintre terenuri a fost alocată suma de 30.000 de lei, iar pentru celălalt 80.000 de lei.

Având în vedere faptul că municipalitatea plănuieşte să mai ridice câteva blocuri sociale în Viişoara, este foarte posibil ca cele două terenuri să fie folosite în acest scop.

Primăria Bistriţa achiziţionează un teren şi în Ghinda, cu o suprafaţă de 275 de metri pătraţi. Pentru acest teren, municipalitatea va plăti 24.000 de lei.

 

Teren pentru piaţă agroalimentară şi birourile Direcţiei Venituri

Primăria Bistriţa achiziţionează terenuri şi în Bistriţa. Un teren, despre care nu se ştie ce suprafaţă are va fi dedicat pieţei agroalimentare Decebal, care va fi reamenajată în viitorul apropiat.

Pentru acest teren, municipalitatea cheltuieşte un milion de lei. Aceeaşi piaţă mai  înghite anul acesta 70.000 de lei, cel mai probabil pentru studii şi documente şi 300.000 de lei pentru lucrări. Lucrările includ, se pare, şi amenajarea unor locuri de parcare.

Culmea, modernizarea pieţei Decebal este una dintre promisiunile mai vechi ale primarului Ovidiu Creţu. Singurul pas care s-a făcut până acum pentru modernizarea Pieţei Decebal este un plan urbanistic zonal, care a înghiţit 12.000 de lei. Acesta a fost realizat în urmă cu ani buni, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic, spre disperarea celor care îşi desfăşoară activităţi în piaţa agro-alimentară.

Lucrurile par să se mişte mai repede când vine vorba despre serviciile primăriei. Direcţia Patrimoniu îşi extinde birourile în mansarda clădirii în care deja funcţionează, iar pentru Direcţia Venituri se achiziţionează un teren, în vederea ridicării unei clădiri care să adăpostească birourile instituţiei.

Pentru acest teren, Primăria Bistriţa a alocat 2.000.000 de lei. În bugetul făcut public de municipalitate nu este specificată nici suprafaţa acestuia şi nici locaţia unde este situat terenul în cauză.

teren Bistricioarei

Un milion de lei pentru 1.000 de metri pătraţi…

Anul acesta se aduc în discuţii din nou parcările. Primarul Ovidiu Creţu a rămas fixat pe două, pe cea din Piaţa Mihai Eminescu, care se vrea una subterană şi pe cea de pe strada Bistricioarei, unde se vorbeşte despre o parcare supraterană, care ar rezolva problema lipsei locurilor de parcare din centrul istoric.

Pentru parcarea subterană din Piaţa Mihai Eminescu s-a alocat suma de 42.000 de lei, sumă care va merge, cel mai probabil pe documentaţii. Deocamdată nu se ştie când vor începe lucrările la această parcare, nefiind prevăzute alte sume în buget.

Până acum a fost cheltuită suma de 300.000 de lei doar pentru studiu de fezabilitate, proiect tehnic, caiet de sarcini şi detalii de execuţie. Având în vedere amploarea proiectului, care presupune păstrarea parcului Mihai Eminescu şi modernizarea acestuia, municipalitatea speră să atragă fonduri europene sau guvernamentale pentru prima parcare subterană din Bistriţa.

Parcarea deja existentă pe strada Lupeni, în spatele complexului Sugălete, înghite 36.000 de lei anul acesta, sumă dedicată Planului Urbanistic Zonal.

 

Anul trecut nu a vrut să îi dea lui Harşianu preţul cerut. Acum îi dă mai mult

Suma cea mai mare a fost alocată parcării de pe strada Bistricioarei. Acolo, municipalitatea vrea să amenajeze o parcare supraetajată. Anul acesta, Primăria Bistriţa a alocat 1,3 milioane de lei doar pentru achiziţionarea terenului.

Este vorba despre 1.156 de metri pătraţi, suprafaţă situată în apropierea Băncii BCR. Pentru aceeaşi parcare a mai fost alocată suma de 100.000 de lei, pe lângă banii destinaţi achiziţionării terenului. Aceasta va merge cel mai probabil pe documentaţii.

Discuţiile purtate pentru achiziţionarea acestui teren au mai bine de doi ani. Şi în bugetul de pe anul 2015, dar şi în bugetul anului 2016, municipalitatea a alocat un milion de lei pentru achiziţionarea acestui teren.

În bugetul de pe anul 2016, municipalitatea a alocat în total 1,3 milioane de lei pentru acest proiect. Suma conţinea însă achiziţionarea terenului, dar şi o parte din studiile necesare.

Suprafaţa de teren în cauză îi aparţine omului de afaceri Octavian Harşianu, care vrea preţul rezultat în urma evaluării terenurilor din zona centrală şi anume minim 22.600 de euro/ar.

Se pare că anul trecut, municipalitatea n-a fost dispusă să dea mai mult de 22.000 de euro/ar pe cele 11 arii de teren, astfel că nu s-a putut bate palma cu omul de afaceri. Anul acesta, pentru a se asigura că Harşianu va accepta oferta, municipalitatea plusează şi oferă peste 25.000 de euro per ar.

Municipalitatea îşi propune cu ajutorul acestei parcări supraetajate, prima din Bistriţa, să descongestioneze circulaţia din centrul istoric. Acelaşi scop l-a avut şi parcarea de pe strada Lupeni, care, însă este prea puţin folosită.

Proiectul prevedea între 300 şi 400 de locuri de parcare. Parcarea supraetajată ar urma să se întindă pe 5.000 de metri pătraţi în zona Piaţa Petru Rareş- strada Bistricioarei, la limita zonei de protecţie a centrului istoric.

Accesul ar urma să se facă atât din strada General Grigore Bălan, cât şi din Bistricioarei. Pe terenul în cauză, se află momentan şi unul dintre punctele termice nefolosite.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Pana aici nimic rau. Nu este un dezastru ca Primaria da bani pe terenuri unde urmeaza sa se si construiasca ceva. Bunaoara , eu as sugera Primariei sa cumpere si terenul din fata rezoreriei de la bistritenii care l-au revendicat si acolo sa faca o parcare supra terana pe doua nivele pt masini. Astfel nu va mai fi nevoie sa sacrifice parcul din MIHAI EMINESCU incalcand LEGEA 24 a SPATIILOR VERZI. Asta daca au CAP !!!

LĂSAȚI UN MESAJ