Cu siguranţă unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de faliment din ţară este cel al Gloriei Bistriţa. Nu mai puţin de 100 de persoane, societăţi comerciale şi instituţii încă speră să îşi recupereze bani de la clubul de fotbal. Din dosar reiese că cea mai viabilă şansă de valorificare a bunurilor este tocmai Primăria Bistriţa.

 

În prima lună a anului 2013, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud se înregistrează unul dintre cele mai răsunătoare dosare de faliment din ţară. Acesta are în centru clubul de fotbal Gloria Bistriţa, care adunase datorii istorice în ultimele decenii.

Nu mai puţin de 100 de persoane, societăţi comerciale şi instituţii s-au înscris la masa credală, în speranţa că, după valorificarea bunurilor clubului cu o istorie care s-a întins pe decenii bune, îşi vor putea recupera banii împrumutaţi sau sumele datorate pentru prestări servicii.

La o atentă privire în dosarul care ocupă un raft întreg din arhiva Tribunalului Bistriţa-Năsăud vedem că oamenii care trebuie să îşi recupereze bani de la clubul falimentar sunt din mai toată ţara. Regăsim societăţi comerciale şi persoane fizice din judeţul nostru, dar şi din Argeş, Maramureş, Cluj, Teleorman, Prahova, Braşov, Timiş, Mureş, Bucureşti, Dolj, Alba, Arad sau Galaţi.

Întâlnim pe listă şi Liga Profesională de Fotbal, dar şi licee de prin Bistriţa. De departe însă, entitatea cu cea mai mare sumă de recuperat este Administraţia Finanţelor Publice. Aceasta s-a înscris la masa credală cu o datorie de 4,5 milioane de lei.

În total, datoriile înregistrate de Gloria Bistriţa ajung la aproape 20 de milioane de lei. După ANAF, cea mai mare sumă, 1,6 milioane de lei, o are de recuperat controversatul milionar clujean Bela Urasi. Acesta este urmat de Onişor Gheorghe cu 1,5 milioane de lei şi de Nistoran Valerică, cu 1,4 milioane de lei. Comelf are de recuperat mai bine de un milion de lei, iar Primăria Bistriţa aproape 600.000 de lei.

Tot 1,4 milioane de lei trebuie să plătească clubul foştilor jucători şi angajaţi, pentru salariile restante. Pe lista celor care trebuie să îşi recupereze bani de la Gloria se numără şi decedatul Jean Pădureanu. Acesta avea de recuperat 143.809 lei.

stadion gloria

Gloria are de unde, însă nu poate valorifica bunurile

Ironia sorţii este că clubul Gloria ar avea de unde să achite toate datoriile şi ar rămâne şi cu bani, însă nimeni nu pare să-şi dorească să achiziţioneze bunurile pe care le are.

Potrivit evaluării lichidatorului, Gloria deţine două tribune cu o clădire pentru studio TV, o peluză în regim de înălţime P+1E, teren de joc, tabelă de marcaje, instalaţie de nocturnă, sistem de sonorizare, sistem de alimentare energie electrică, instalaţie de irigat terenul, instalaţie de încălzit terenul şi sistem de supraveghere viedeo.

La acestea se mai adaugă o clădire administrativă care se întinde pe 780 de metri pătraţi şi care a fost evaluată la 1,3 milioane de lei şi trei autobuze, care ar valora, împreună în jur de 250.000 de lei.

În patrimoniul Gloria mai regăsim maşini de împrăştiat nisip, motocositoare, tractoare, aparate de fitness, aparatură de bucătărie, bunuri de inventar în valoare de 233.000 de lei şi echipament sportiv folosit care valorează 277.000 de lei.

Toate aceste bunuri mobile şi imobile valorează 43,6 milioane de lei. Deşi procesul de faliment a început în anul 2013, abia la începutul anului 2016 au fost organizate primele licitaţii de valorificare a acestor bunuri.

De-a lungul anului s-au organizat peste 10 licitaţii, care permiteau achiziţionarea bunurilor în bloc, dar şi individual. Supriză însă, nici naiba nu s-a înghesuit să cumpere bunurile Clubului Gloria Bistriţa. Nu doar că nimeni nu a cumpărat aceste bunuri, dar la majoritatea licitaţiilor nici picior de om nu a călcat, pentru a vedea măcar despre ce este vorba. La fel stă situaţia şi la începutul anului 2017.

autocar gloria

Primăria Bistriţa ar putea fi singura şansă de valorificare a bunurilor

În luna august a anului 2016, Primăria Bistriţa îşi manifesta oficial intenţia de a achiziţiona din bunurile clubului de fotbal, deşi aceste intenţii sunt vehiculate de mai bine de doi ani.

Astfel, în august se întocmeşte o comisie care să decidă şi să analizeze oportunitatea achiziţionării bunurilor. De atunci, municipalitatea o ţine tot în solicitări de documente.

„Urmare a adresei dumneavoastră nr. 80657/2016 şi a solicitărilor telefonice, revenim cu rugămintea ca, în vederea analizării situaţiei bazei materiale din cadrul complexului sporti „Gloria” situat în Bistriţa, proprietatea Asociaţiei Club Fotbal Gloria 1922 Bistriţa, aflată în procedura insolvenţei, să puneţi la dispoziţia comisiei tehnice documente ale bunurilor imobile, terenuri şi construcţii din cadrul complexului, respectiv extrase de carte funciară, de dată recentă, planurile de amplasament şi delimitare imobil, precum şi înregistrările acestora în evidenţele contabile. De asemenea, vă rugăm transmiteţi şi documente privind bunurile mobile, împreună cu evidenţele contabile ale acestora”, se afla în solicitarea remisă de Primăria Bistriţa în luna octombrie a anului 2016.

Comisia Primăriei Bistriţa s-a deplasat la stadion, unde a văzut toate bunurile evaluate de lichidator şi a mai cerut o serie de documente şi informaţii suplimentare, în data de 30 ianuarie 2017.

Aceste tărăgănări şi solicitări permanente de documente şi informaţii l-a descurajat pe lichidatorul Urs Vasile, care nu crede că această negociere cu Primăria Bistriţa se va finaliza în vreun fel.

„Cu scrisoarea numărul 6512/30.01.2017 primită de noi în data de 02.02.2017, comisia din cadrul Primăriei Bistriţa a solicitat însă din nou alte documente şi informaţii, ceea ce ne face să avem suspiciuni asupra modului de finalizare a negocierilor.

Urmează ca, în perioada imediat următoare, să răspundem noilor solicitări, încercând să facem tot posibilul pentru începerea efectivă a negocierilor”, nota lichidatorul Vasile Urs, în ultimul raport depus la dosarul de faliment.

Având în vedere faptul că până în acest moment nu au fost valorificate bunurile clubului Gloria, niciunul dintre cei înscrişi la masa credală nu şi-a recuperat vreun ban.

Următorul termen de judecată a fost stabilit abia pentru luna mai a acestui an. Procesul nu pare să ajungă la o finalitate prea curând, însă în tot acest timp, lichidatorul judiciar încasează bani, pentru organizarea de licitaţii, la care nu participă nimeni.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Daaaaaaaaaaaaaaa… sa-i tinem noi pe banii publici , nu ?! Sunt o societate sportiva privata, n-au decat sa se „vanda” altor particulari care vor sa-i „cumpere” ! Sper ca n-a inebunit „lupu” sa faca aceasta prostie si sa azvarle banii publici aiurea, cand avem nevoie de atatea alte trebuinte sociale si urgente in Bistrita si sa ” afle ” DNA-ul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.