Epopeea clădirii de pe Şincai pe care a ridicat-o Primăria Bistriţa pentru a-şi muta acolo o parte din activitate pare să nu se mai termine. De curând, municipalitatea a dat în judecată  firma care a ridicat clădirea pentru că i-a pierdut cartea tehnică.

 

Problemele clădiri de pe strada Şincai, care adăposteşte Direcţia de Patrimoniu a Primăriei Bistriţa par să nu se mai termine. După o construcţie realizată prost, fuşăreli la finisări, Imobil Dan, firma constructoare o comite din nou.

De data aceasta, se pare că firma, care este puţin ocupată cu procedurile de insolvenţă, ar fi pierdut cartea tehnică a clădirii ridicate pentru municipalitate.

Primăria Bistriţa a somat de nenumărate ori SRL-ul să pună la dispoziţie şi cartea tehnică însă aceasta n-ar fi de găsit, a precizat pentru Gazeta de Bistriţa, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Primăria Bistriţa n-a stat pe gânduri şi a cerut în instanţă cartea tehnică. Procesul este foarte nou, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud în 31 ianuarie 2018. Primul termen este stabilit pentru luna aceasta, însă va dura ceva timp până când judecătorii vor tranşa această chestiune.

 

Probleme peste probleme cu clădirea de 3,6 milioane de lei

 

Suma încasată de Imobil Dan pentru această clădire nu este deloc mică. Valoarea contractului s-a ridicat la 3,6 milioane de lei, fiind semnat în anul 2011. Practic, lucrările au presupus demolarea unei clădiri vechi și ridicarea alteia în locul său, care să respecte detaliile arhitecturale ale celei originale.

La licitație au participat 8 firme, câștigătoarea scăzând prețul de la 4,7 milioane de lei, la 3,6. Imobil Dan a avut termen pentru finalizarea acestei lucrări 18 luni. Deși abia a fost finalizată, clădirea deja a început să aibă probleme.

Ploaia a distrus tencuiala exterioară pe un perete, însă aceasta a fost cea mai mică dintre probleme. Firma care a întocmit în 2010 proiectul, Arhi Beast SRL din Cluj-Napoca a omis ca tavanul clădirii să fie tratat ignifug, motiv pentru care primăria Bistrița nu a putut obține avizele necesare de la ISU după finalizarea construcției.

De asemenea au fost probleme și cu fundația acesteia, constructorul fiind nevoit să intervină cu injectări speciale, care au costat o groază de bani. Toate aceste nereguli l-au determinat pe primarul Ovidiu Crețu să amâne recepția acestei lucrări ani de zile. Pierderea cărții tehnice a imobilului pare să fie doar cireașa de pe tort.

 

Imobil Dan „suge” bani de la autoritățile locale de mai bine de 8 ani

 

Deși este tot mai rar văzută pe la licitațiile publice, firma lui Dan Bălan și-a umplut conturile mai bine de 8 ani cu bani publici. SRL-ul care a fost înființat în anii 2000 a început să pună mâna pe licitații publice încă din anul 2009.

În 2009, Imobil Dan punea mâna pe contractul care prevedea construirea a două blocuri sociale amplasate în Subcetate, lucrări pentru care a încasat nu mai puțin de 4,3 milioane de lei, fără TVA.

Acesta a fost doar începutul, pentru că Imobil Dan s-a mai ocupat și de lucrări de consolidare și mdernizare a Școlii Generale din Viișoara pentru care a încasat 1,4 milioane de lei, dar și execuția noului sediu al Direcției de Patrimoniu din Bistrița, care și face obiectul dosarului deschis de Primăria Bistrița.

În 2015, Primăria Bistrița atribuie direct două contracte SRL-ului lui Dan Bălan. Primul contract a vizat extinderea spațiilor pentru birouri în clădirea de pe strada Gheorghe Șincai nr. 2. Peste 50.000 de euro, adică 249.000 de lei, a încasat Imobil Dan pentru aceste lucrări la clădirea ridicată tot de firma preferată de municipalitate.

În luna iulie a anului 2015, Imobil Dan a mai pus mâna pe reabilitarea spațiilor în care funcționează noul centru de informare turistică. Pentru aceste lucrări, Imobil Dan a mai încasat în jur de 40.000 de euro.

Printre lucrările de care s-a mai ocupat Imobil Dan se numără și blocuri ANL și sociale în Subcetate și Viișoara, lucrări de modernizare la DN17, dar și lucrări de modernizare la cinematograful Dacia, pentru care a încasat 2,5 milioane de lei.

 

Datoriile i-au venit de hac lui Dan Bălan

 

Datoriile uriașe pe care le-a acumulat SRL-urile lui Dan Bălan au băgat Imobil Dan în insolvență. Primele demersuri au fost făcute de ANAF, care a început prin a scoate la licitație bunuri în valoare de 90.000 de lei pentru recuperarea datoriilor.

Datoriile pe care le înregistra Imobil Dan la stat în 2016 ajungeau la 185.000 de lei. Imobil Dan înregistra datorii la stat an de an. În 2013, datoriile înrgistrate la bugetul de stat treceau de 100.000 de lei.

ANAF nu a pus tunurile doar pe Imobil Dan, ci și pe Construct Imobildan SRL, o altă societate comercială administrată de Dan Bălan. La începutul anului 2016, ANAF scotea la licitație bunuri în valoare de 100.000 de lei. Era vorba în principal de cofraje metalice, dar și o autoutilitară.

Instituția financiară nu era singura care aștepta bani de la Imobil Dan. În 2014, Ambient SA cere Tribunalului Bistrița-Năsăud să declare falimentul societății comerciale Imobil Dan.

Culmea, Imobil Dan a și amenajat și compartimentat magazinul din Bistrița a celor de la Ambient. La câteva zile de la înregistrarea procesului, Ambient se retrage.

Istoria se repetă în 1916, când Koko Eletrco SRL, o firmă specializată în lucrări de instalații electrice din Baia Mare.

Tribunalul Bistrița-Năsăud admite cererea de intrare în insolvență în luna mai a anului 2017. Pe lista firmelor care speră să își recupereze datoriile de la Imobil Dan regăsim: Euroauto Lux, Elcom Internațional, Vitalia Servicii pentru Mediu, E.On Energie România, Srac Cert, Gaia Bio Systems, Temad Co, Electrica Furnizare, Policolor, Tin Lavin Serv și Construma Design. La acestea se adaugă și ANAF.

 

Pentru anul 2016, Imobil Dan a raportat o cifră de afaceri de 674.688 de lei, pierderi de 735.222 de lei și un profit 0. Scăderea e dureroasă comparativ cu anul 2015, când Imobil Dan raporta o cifră de afaceri de 2,6 milioane de lei și un profit net de 6.600 de lei. Datoriile ajungeau și atunci la 3,5 milioane de lei.

Pentru anul 2014, Imobil Dan Raporta o cifră de afaceri de peste 5 milioane de lei, profit de aproape 100.000 de lei și datorii de 3,6 milioane de lei. Cea mai mare cifră de afaceri raportată de Imobil Dan a vizat anul 2008, când aceasta trecea de 10,5 milioane de lei, iar profitul ajungea la 846.000 de lei.

 

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.