În baza unei decizii a Curţii Constituţionale din 2013, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a solicitat Parlamentului modificarea Articolului 13 din Constituţie astfel încât limba de stat să fie limba română. Astăzi, de Ziua Limbii Române, el a subliniat, într-un discurs ținut în fața Academiei de Științe a Moldovei, că moldovenii sunt etnici români.

 

Ziua Limbii Române este marcată, pe 31 august, de autorităţi şi instituţii publice, de reprezentanţele diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi evenimente cultural-educative dedicate limbii române.

În Republica Moldova, limba română s-a sărbătorit pentru prima dată începând cu 31 august 1989, după ce, pe fundalul ‘perestroikăi’ din fosta URSS și în urma Marii Adunări Naționale de la 27 august 1989, fostul Soviet Suprem a decretat limba română ca limbă de stat și trecerea la grafia latină. În timpul perioadei sovietice, în RSS Moldovenească, cum se numea la acea vreme, moldovenilor de peste Prut le era impus să vorbească în ”limba moldovenească” și să utilizeze grafia chirilică. Rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova a fost consfințit în Declarația de independență adoptată la 27 august 1991. Ulterior, în Constituția din 1994 s-a statuat drept limbă de stat, însă, ”limba moldovenească”.

Astăzi, cu ocazia Sărbătorii Naţionale „Limba Noastră cea Română”, într-un discurs la Academia de Ştiinţe a Moldovei având drept subiect „Limba română, politica şi statul de drept”, președintele republicii Moldova a cerut modificarea Cosntituției cu privire la denumirea corectă a limbii de stat, potrivit presedinte.md.

În urmă cu aproape trei ani, în data de 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a decis în baza Declaraţiei de Independenţă şi a concluziilor ştiinţifice ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei, definitiv şi ireversibil, denumirea corectă a limbii de stat, aceasta fiind limba română”, a declarat preşedintele Republicii Moldova. „Modificarea Articolului 13 din Constituţie nu mai lasă loc de discuţii şi dispute. Ea este o obligaţie a Parlamentului. Trebuie să fie clar pentru toată lumea şi pentru membrii Legislativului, în primul rând: modificarea Articolului 13 înseamnă un gest de corectitudine politică şi juridică din partea Parlamentului, în sensul executării Hotărârii Curţii Constituţionale şi nimic mai mult. Aşa se procedează într-un stat de drept”, a mai precizat el.

Nicolae Timofti a menţionat, de asemenea, în ceea ce priveşte identitatea etnică, istorică, culturală şi lingvistică a moldovenilor, că aceştia sunt etnici români. Declarația președintelui Republicii Moldova vine la numai câteva zile după controversatele opinii exprimate de către ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James Petit, care vorbea despre o istorie proprie a Republicii Moldova.

În România, 31 august a fost legiferată ca zi festivă în 2013, pentru a atrage atenţia asupra importanţei păstrării calităţii limbii române şi pentru a-i sprijini pe românii din afara graniţelor să-şi păstreze cultura şi identitatea naţională. În 2011, mai multe asociații și organizații românești din Serbia, Bulgaria, Ungaria și Ucraina stabileau ziua de 31 august ca Zi a Limbii Române, urmând ca, începând cu anul 2012, aceasta să fie sărbătoare națională. De asemenea, se mai cerea la acea vreme autorităților române decretarea Zilei Limbii Române pentru românii de pretutindeni.

Aproape 30 de milioane de oameni din toată lumea vorbesc româneşte. Limba română se predă astăzi în şcoli din 43 de ţări şi este vorbită oficial în 20 de state în care există comunităţi mari de români. Este, de asemenea, limbă oficială în Uniunea Europeană.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.