Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din multe ţări au relatat despre decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a cere revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit mediafax

„Ministru român solicită demiterea procurorului, lupta anticorupţie ameninţată” titrează agenţia Reuters.

„Ministrul Justiţiei din România a cerut, joi, ca procurorul şef anticorupţie să fie demis pentru «exces de putere», declanşând proteste de stradă şi potenţial destabilizând lupta împotriva corupţiei”, comentează jurnaliştii Reuters într-un amplu material pe acest subiect.

„Ministru român solicită concedierea procurorului anti-corupţie”, scrie agenţia de ştiri Associated Press.

„Ministrul Justiţiei din România a solicitat demiterea procurorului şef anticorupţie, citând, ceea ce el numeşte îngrijorări serioase referitoare la modul în care şi-a desfăşurat activitatea”, explică jurnaliştii de la Associated Press.

„Cu toate acestea, criticii au afirmat că propunerea lui Toader a fost menită să satisfacă cerinţele coaliţiei de guvernământ de stânga, care a fost foarte critică faţă de Kovesi şi lupta împotriva corupţiei”, mai precizează AP.

Cotidianul francez Liberation scrie că „Guvernul cere demiterea şefei parchetului anticorupţie”, observând că decizia ministrului Justiţiei aduce „la apogeu tensiunile între majoritatea de stânga şi puterea juridică”.

„De la întoarcerea lor la putere, în decembrie 2016, social-democraţii, printre care şi sunt şi mai mulţi politicieni aleşi vizaţi de justiţie, au încercat să relaxeze legislaţia anticorupţie, declanşând un val de protest fără precedent de la căderea regimului comunist la sfârşitul anului 1989”, mai notează jurnaliştii francezi.

„Slujba procurorului cruciat român anticorupţie sub ameninţare”, titrează agenţia de ştiri Bloomberg, care notează: „Coaliţia de guvernământ din România a cerut o revizuire a autorităţilor anticorupţie care au condamnat sau au trimis în judecată mulţi dintre colegii lor, inclusiv un fost prim-ministru”.

Un amplu material a fost dedicat acestui subiect şi de cotidianul Financial Times, care într-un articol intitulat „Lupta privind corupţia din România expune limitele influenţei Uniunii Europene”, observă că „Bucureştiul face parte dintr-un grup din ce în ce mai mare de capitale europene – în frunte cu Varşovia şi Budapesta – care confruntă Comisia Europeană în privinţa statului de drept”.

3 COMENTARII

  1. Nu s-a declanzat procedura de demitere pentru ” exces de putere ” … ci pentru ” ABUZ de putere” si pentru prost management in domeniu , CEEA CE ESTE CU TOTUL ALTCEVA .
    Fiti siguri ca daca aveam presedinte de stanga, in relatiile cu strainatatea eram altfel vazuti. Asa… totul se raporteaza la ceea ce „trambitzeaza” domnul Johannis pe acolo… si care in nici un caz nu este cu ideologie de stanga . Este exact cum vede de departe cineva un tzi.g.an … care desi este curat, bine imbracat, cult, educat , politicos si bine „parfumat”… ca insusi faptul ca-i „tzi.g.an” … toata lumea netoleranta-l „spurca ” … fel si chip SI NU DA NIMENI ” DOI LEI JUGARITI ” EP EL .
    Nopoi cam asa suntem vazuti noi romanii in strainatate si asta si pentru faptul ca pe toti astia care tot urla si zbiara in strada, nu pune nimeni bota pe ei, sa-si vada de treaba si sa mearga la vot, pe cale democratica daca vor schimbarea nu sa urle zilnic pe drumuri, sa fie impotriva la orice face guvernarea si solicitand anual cate o alegere anticipata , fara sa le dea nimeni vre-un anume mandat de reprzentare al nostru al tuturor celor care am fost la vot si ne-am exprimat aceasta obtiune in mod democratic.
    Eu daca ar fi dupa mine, as pune bota Pe c.urul lor de jar ar manca… si sa stiti ca nu-s simpatizant nici de stanga si nici de drapta .

  2. Pana cand nu se vor separa cu adevarat puterile in stat si politicul nu va mai avea decaderea sa numeasca in functiile de executie pe sefii institutiilor si sa-i puna in scaun prin atribuire directa cum sesiza cineva , acestea sa se urce pe tron prin examene de competenta si experienta profesionala, aceste frecusuri nu se vor temina niciodata . Este firesc cine a fost numit pe functie, sa fie loial si obligat sa plece capul si sa execute ordinul celui care l-a pus .
    Desi Constitutia prevede astfel, la noi nu este asa si nu va fi prea curand, ptr ca absolut toti sefii de jos si pana sus, sunt numiti prin atribuire directa de catre politicul care controleaza totul si nu si-au ocupat aceste functii cinstit, cu promovare pe baza capacitatii profesionale si pe baza experientei dobandite in domeniile respective .
    Pe noi ne critica strainii si la ei este identic, la fel ca si la noi , cu toate ca trambitza sus si tare ca la ei este „democratie ” pura … Ce nu le place lor, este faptul ca la toate disperarile lor de a instala guverne de dreapta, aici la noi , acestea nu prind deloc si pe zi ce trece , ideile de stanga prind contur tot mai puternic si culmea ca si chiar in tzarile celor care ne tot critica . De ce , ptr ca aceste partide, rele-bune cum sunt, cu mai multi ori mai putini corupti ( egal… ca peste tot in lume sunt ) sunt totusi cu deschidere mai mare catre marea masa de populatie medie si submedie , care abia-si mai duce zilele . ” Boieri” si „baroni locali ” au existat si vor exista intotdeauna, egal ca le vor spune „activisti de partid” sau altfel … problema este cat de mult le este „mila”‘ acestora de cei in care dau cu bota si le sug sangele din vene…
    Nu sunt nostalgic absolut deloc, dar am senzatia ca daca ne orientam spre Est, tot mai bine ne era si ca de fapt, acolo ne era locul nostru cel mai potrivit si acolo nu eram priviti ca „tz.i.g.anii Hevuropei ” . . .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.