Ca ne convine sau nu, trebuie sa recunoastem ca asa-zisul Jurnalism cetatenesc ca si retelele de socializare, reprezinta viitorul "comunicarii" in lume. Presa scrisa si programele televizate au inceput sa piarda din ce in ce mai multi adepti din cauza "polarizarii" puternice si a interventiei "totale" a partidelor politice si a marilor trusturi media de a controla, prin manipularea informatiei, mase mari de oameni. Acest mod de "manipulare colectiva" se produce de foarte mult timp cu rezultate spectaculoase pentru "manipulatori", dar, odata cu aparitia si dezvoltarea retelelor de socializare, cu starea de "saturatie colectiva" vizavi de comunicarea clasica prin intermediul presei si televiziunii, asistam la o "explozie a schimbului de informatii” sociale prin intermediul internetului, informatii care “circula”  cu viteza foarte mare  si practic este greu, daca nu chiar imposibil de controlat. Cu alte cuvinte,  putem considera acest tip de comunicare sociala ca o alternativa "sigura si necenzurata" la metodele clasice mass-media. Sunt multi cei care cred ca astfel am scapat de "marii scenaristi" in ale manipularii si ca putem sa ne exprimam liber si necenzurati.
Nimic mai fals !
Stim foarte bine ca orice noua inventie creata in ideea de a usura viata oamenilor, este mai intai cercetata si catalogata in scopuri militare (adica impotriva oamenilor), iar daca nu prezinta potential militar, este "introdusa in spatiul" economic civil. La fel se intampla si cu internetul, acest spatiu virtual nemarginit si cu un potential informatic infinit. Creatorii internetului  au avut cu siguranta "numai ganduri bune" atunci cand au lansat noul sistem, dar ca orice “sabie cu doua taisuri”, avem de castigat, dar si pierdem in acelasi timp folosind aceste servicii. Avem de castigat in primul rand la capitolul “timp”, care a devenit foarte pretios in ultima vreme, mai castigam comoditatea de a sta in fata monitorului si a socializa cu persoane aflate la distante de mii de kilometri, precum si la capitolul ascunderii identitatii proprii, creand “personalitati electronice” fara pericolul de a ne putea observa cineva. Dar pierdem  prin faptul ca nu mai suntem capabili de a socializa clasic, prin intalniri directe intre persoane, ne pierdem identitatea si, ce este cel mai important, ne pierdem intimitatea propriei persoane. Si asta pentru ca in cadrul programelor de rulare a internetului exista “rute” general-valabile pentru orice utilizator, care dirijeaza automat anumite “cuvinte”, anumite “fraze”  specfice,  scrise pe orice sait din aceasta lume catre servere dedicate, prin intermediul carora  guvernele si serviciile speciale controleaza total sistemul electronic. Orice gandim si scriem in spatiul virtual este controlat si chiar cenzurat de anumite servicii specializate, iar raportand acest lucru la nivel global, putem vizualiza “pericolul imens” la care ne expunem. Asa cum in toata lumea civilizata avem sistemul bancar cu plati efectuate prin card, adica un sistem electronic prin care putem fi “monitorizati” non-stop de servicii speciale, si internetul reprezinta un mod facil de “urmarire” fara a ne da seama de acest lucru.
Concluzionand, jurnalismul cetatenesc si retelele de socializare vor reprezenta viitorul comunicarii in lume, dar nu vom scapa de “manipularea colectiva” a “marilor manipulatori specializati” (care se dezvolta odata cu tehnologia) si ne vom pierde astfel cu siguranta propria intimitate si  identitate.


ANALIST POLITIC
prof. univ. dr. Florentin SCALETCHI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.