Ioan Pop, preotul paroh de la Biserica Ortodoxă „Toţi Sfinţii” din Scarborough – Toronto, Canada, este acuzat de agresiune sexuală. Scandalul a izbucnit în luna septembrie, după ce o enoriaşă l-a acuzat pe preot că acesta ar fi încercat să o violeze chiar în biserica în care slujeşte. Pe parcursul anchetei, încă şapte femei au depus plângeri la poliţie împotriva preotului Ioan Pop, şi susţin că ar fi fost violate, faptele petrecându-se încă din 2005.

Înainte de a ajunge în Canada în 1998, preotul paroh Ioan Pop a slujit aproape 15 ani în Biserica Ortodoxă din comuna Rebrişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud.

 

 

 

Scandalurile sexuale nu ocolesc feţele bisericeşti. Acestea au lovit în plin mai toate cultele religioase, indiferent de teritoriu, astfel că nici Biserica Ortodoxă Română nu a fost ferită de ele.

În urmă cu aproximativ o lună, în presa canadiană era semnalat cazul unui preot de origine română, Ioan Pop, care a fost acuzat de o enoriaşă de agresiune sexuală.

 

Opt acuzaţii a adunat preotul Ioan Pop

 

Toată povestea a ieşit la iveală la începutul lunii trecute, după ce o româncă l-a reclamat la poliţie pe preotul paroh Ioan Pop, de la Biserica Ortodoxă „Toţi Sfinţii” din Scarborough, Toronto.

Potrivit presei canadiene, femeia care îl acuză pe preotul Pop spune că acesta a agresat-o chiar în biserică şi că doi enoriaşi au intrat în lăcaşul de cult la timp ca să o salveze.

După ce poliţia canadiană a deschis o anchetă şi a făcut publică acuzaţia împotriva preotului Ioan Pop, dar şi fotografia acestuia, alte şapte femei au depus plângeri similare împotriva lui.

Om influent în comunitatea română din Toronto, preotul şi-a angajat imediat un apărător pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Iniţial, el a fost arestat, dar a fost eliberat pe cauţiune.

 

Anchetatorii canadieni, convinşi că numărul victimelor este mai mare

 

Faptul că s-a înmulţit numărul plângerilor împotriva preotului Ioan Pop dovedeşte, conform detectivului care anchetează cazul, că posibilele victime au prins curaj.

„Cred că oamenii s-au prezentat fiindcă se simt mult mai confortabil”, declara detectivul Theresa Curtis, pe 30 septembrie, potrivit Sun News.

Acelaşi detectiv susţine că al doilea val de acuzaţii împotriva preotului au la bază incidente petrecute în perioada 2005 – 2011, femeile având vârste cuprinse între 24 şi 43 de ani. Potrivit sursei citate, faptele s-ar fi petrecut în biserică, dar şi în case din Toronto şi Durham, iar cinci dintre femei susţin că ar fi fost agresate sexual de preot în capela mortuară.

Anchetatorii canadieni sunt convinşi că numărul victimelor este mult mai mare.

 

Ioan Pop: Este o înscenare, cea mai dură posibilă!

 

Preotul neagă acuzaţiile aduse, susţinând că totul este o înscenare. „Sunt devastat. Nu mai am putere în mine, pur şi simplu e o înscenare, cea mai dură posibilă. E şocul şocurilor. Mă simt distrus, s-a stricat bunul nume şi reputaţia pe care le-am clădit 14 ani aici”, a declarat Ioan Pop pentru Jurnalul Naţional.

Totodată, el recunoaşte că s-a întâlnit cu femeia care a stârnit valul de acuzaţii împotriva sa. Aceasta ar fi mers la biserică să-i ceară o scrisoare pe care avocatul ei să o poată folosi în instanţă ca să îşi poată vedea mai des copilul în vârstă de 8 ani, care ar fi în grija statului pentru că mama lui ar fi instabilă emoţional.

„Îl vedea doar marţea şi miercurea, câte două ore, şi voia să îl vadă şi sâmbăta şi duminica, să îl aducă în comunitatea românească. Tot eu i-am botezat copilul, în 2006. Ea a revenit în comunitate de ceva vreme şi a venit la biserică. Noua ne-a fost milă de ea, i-am dat de mâncare, am făcut şi colectă pentru haine şi alte cele. (…) I-am scris acea scrisoare, apoi, cum suntem noi, românii, calzi… pupi omul la venire, pupi omul la plecare, dai mâna cu el şi îi urezi drum bun. Mă trezesc după două zile că mă cheamă poliţia, să mă duc la ei că am o reclamaţie, la Divizia 41”, a declarat preotul, conform Jurnalul Naţional.

Potrivit sursei citate, preotul Ioan Pop susţine că în tot acest demers îi are de partea sa şi pe cei doi martori care se presupune că ar fi intervenit să o salveze pe femeie în timpul agresiunii.

„Martorii erau acolo, în biserică. Geta şi George mă aşteptau de jumătate de oră, în linişte. Au rămas şi ei blocaţi şi consternaţi, cum e posibil să spună ea aşa ceva când ei erau acolo şi nu ne-au deranjat cât am făcut scrisoarea şi au rămas şi după ce ea a plecat, ca să discutăm problema cu care au venit ei”, a declarat preotul.

Până una alta, părintelui Ioan Pop i s-a interzis să se apropie de biserica în care a slujit timp de 14 ani de când a ajuns în Canada.

 

În Rebrişoara, personaj controversat

 

Născut în judeţul Cluj la 1 Octombrie 1958 părintele Ioan Pop este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca, 1975 – 1980 şi licenţiat al Institutului Teologic Ortodox de Grad Universitar din Sibiu, 1981-1985.

Aproape 15 ani, din 1985 până în 1999, anul în care a emigrat în Canada, preotul Ioan Pop a slujit la Biserica Ortodoxă din comuna Rebrişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Cât timp a fost preot în comuna mai sus amintită, preotul a fost un personaj controversat şi i s-a cam dus vestea de fustangiu, un fel de Casanova al Rebrişoarei. Nimeni însă nu i-a adus vreo acuzaţie oficială, totul fiind la stadiu de bârfă, de vorbe pe la colţuri şi voci revoltate înăbuşite de statutul preotului. Cu toate acestea, părintele Ioan Pop a fost admirat de unii localnici, dat fiind faptul că era plăcut la chip şi vorbă şi un foarte bun orator.

Ceea ce se spunea însă despre părintele Ioan Pop, şi la acea vreme, dar şi acum, este faptul că părintele nu s-a dat înapoi în a face avansuri unor enoriaşe, chiar în interiorul bisericii. Nici măcar la înmormântări nu era foarte cuminte cu privirile. Aceiaşi localnici spun că preoteasa Adela avea ştiinţă despre faptele acestuia, însă a închis ochii, a strâns din dinţi şi a mers mai departe.

Pe 15 octombrie a avut loc o primă înfăţişare în procesul intentat preotului Ioan Pop.

 

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.