Oglinda celor trei senatori bistrițeni Dorin Dobra, Cristian Florian și Ioan Deneș nu arată foarte multe realizări în palmaresul acestora. Pe tot mandatul parlamentar ce a început din 2012 le găsim câteva declarații politice, interpelări și cuvântări luate în plen.

 

Deneș profesori, mâncare și politică

Social democratul ajuns senator, Ioan Deneș are nu mai puțin de 186 de „luări de cuvânt” în plenul ședințelor și 67 de inițiative legislative. Adică o treime din ce vorbește se concretizează într-o inițiativă legislativă. Însă pentru a nu vă induce în eroare precizăm faptul că la categoria inițiative legislative nu se găsesc legi ale căror idee îi aparține în exclusivitate și propuneri de legi ce au mai mulți senatori în componență, printre care și Deneș.

Astfel că, printre acestea se numără „propunerea legislativă privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de seviciu”. O propunere de lege ce vine în sprijinul profesorilor pentru a-și desfășura activitatea fără a fi perturbați . La motivele expuse, Deneș alături de alți senatori spune că în ultima perioadă respectul acordat corpului profesoral de către elevi și părinți sau de către reprezentanții legali ai acestora.

„Nu au fost puține situațiile în care personalul didactic a fost supus unor agresiuni fizice și/sau verbale din partea elevilor, dar și a părinților… Conform unui studiu efectuat, anii trecuți pentru Ministerul Educație, peste 70 de mii de profesori români au fost, cel puțin o dată, jicniți, amenințați sau chiar loviți de către elevi sau părinți”

O altă preocupare a senatorului ce în 2014 s-a transferat din PNL la PSD constă în risipa alimentelor. Deneș a ieșit în fața presei cu declarații convingătoare despre diminuarea risipei de alimente. Mai mult acesta s-a arătat foarte perocupat de un astfel de proiect de lege și a menționată că își îndreaptă susținerea spre aceasta.

Dar același Ioan Deneș nu a omis momentul oportun să aducă critici unui alt coleg din Parlament, bistrițeanul Ioan Oltean atunci când cel din urmă a declarat că trebuie depesedizate instituțiile publice din județul Bistrița-Năsăud.

„Vreau să îl întreb: de unde începem, de la APIA, unde domnul Emil Scurtu e director și orice poate fi, dar în niciun caz PSD-ist, sau de la ITM, unde e doamna Otilia Berbecar, despre care la fel putem spune orice numai că e PSD-istă nu. Liberalii au vorbit și despre profesionalizarea instituțiilor. Oare la nivelul Prefecturii care dintre cele două echipe sunt mai profesioniste? Domnul Ioan Cătălin Păun sau domnul Ovidiu Frenț, domnul Cristian Florian sau domnul Ioan Țintean?  ” spunea în noiembire Deneș.

Deneș s-a implicat și în modificarea Codului Silvic. Adică într-o ședință a Senatului acesta a cerut să vorbească despre exploatarea masei lemnoase.

„Nu sunt nici inginer silvic, nici nu am vreo legătură cu vreo firmă care să lucreze în exploatarea masei lemnoase, dar sunt senator al unui judeţ unde această prelucrare, exploatare a masei lemnoase se face destul de consistent şi ştiu foarte bine problemele cu care se confruntă unităţile administrativ-teritoriale. Ne spunea reprezentantul Guvernului că, într-adevăr, în legislaţia actuală există un procent de 10 care se întoarce pentru investiţii în drumuri forestiere. Ţin să amintesc că, până să ajungi la drumul forestier, treci şi pe alte tipuri de drumuri. Această propunere legislativă făcea referire… că cei 5% se întorc la unităţile administrativ-teritoriale pentru ca pe cei 5% să se poată face investiţii în drumurile comunale. Adică ceva înaintea drumului forestier.

Eu zic că ar fi bine să reflectăm foarte atent la această propunere pentru că, altfel, s-ar putea să ne trezim, cum spunea un antevorbitor, că, prin hotărâri de consiliu local, unităţile administrativ-teritoriale să spună: domnule, da, se poate face exploatare, noi nu avem nimic împotrivă, dar să nu treacă acele utilaje de tone întregi pe drumurile comunale, că ni le face praf, ceea ce este o realitate în foarte multe comune din România.”

 

Cristian Florian

Florian un senator puțin preocupat

Dacă cifrele activității din ultimul mandat îl avantajau pe Deneș, pe senatorul liberal Cristian Florian nu îl avantajează în aceeași măsură. Din 2012 până în prezent acesta a pare pe doar 29 de inițiative legislative și are doar 35 de luări de cuvânt în plen.

Membru în Comisia pentru politică externă și Comisia pentru cultură și media, Cristian Florian se remarcă spre sfârșit de 2015 cu o lege ce îi ajută pe colaboratorii cu Statul Român.

Mai exact Florian a propus ca Trezoreria Română să își modernizeze sistemul bancar și să funcționeze la nivelul băncilor comerciale existente pe piață. Orice firmă ce are contracte cu o primărie, instituție județeană sau instituție din Parlament, Guvern ori Instituția Președintelui României, este nevoită să facă operațiuni financiare prin Trezoreria Română. Acest sistem funcționează nemodernizat. Adică posesorii conturilor în cadrul trezoreriei nu pot să își verifice soldul sau să efectueze plăți decât dacă se prezintă la punctele de lucru ale acesteia și să aștepte la cozi interminabile.

Propunerea lui este ca beneficiarii ce lucrează cu trezoreria să efectueze plăți online sau să aibă un control al informației cu privire la cont și din alte puncte decât cele ale Trezoreriei Române. De această lege s-ar bucura în primul rând primarii, viceprimarii, președinții de CJ-uri sau prefecții, pentru că nu ar fi nevoiți să facă deplasări decontate tot din banii publici.

La capitolul declarații politice, Florian a ieșit în fața presei cu expunere de motive pe tema imigranților ce au pătruns în Europa, spunând că această criză ar fi putut fi evitată dacă Europa şi celelalte state ale lumii s-ar fi implicat mai activ în soluţionarea acestor conflicte, dacă s-ar fi acordat asistența umanitară cât mai aproape de zonele de conflict, dacă s-ar fi constituit zone sigure pentru refugiați în imediata lor vecinătate.

 

Dorin Dobra: 16 noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

Dorin Dobra unul dintre cei ce au vrut votul prin corespondență

Alt senator liberal bistrițean este Dorin Dobra. Acesta face parte din Comisia pentru afaceri europene, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și Comisia specială a Senatului pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept în România.

Dobra are în ultimii trei ani de mandat 52 de inițiative legislative, șase declarații politice și 153 de luări de cuvânt în plen.

Numele său apare pe proiectul de lege privind statutul aleșilor locali, proiectul cu privire la instituțiile financiare nebancare, sau pe propunerea legislativă privind modificarea aspectelor cu privire la concediul paternal.

La nivel de PNL, Dobra s-a implicat în cel mai „arzător” proiect al liberalilor: votul prin corespondență. Acesta a militat public pentru adoptarea acestei legi și a explicat la fel ca membrii PNL că PSD-ul făcea tot ce îi stătea în putință împotriva proiectului.

Senatorul e convins, în schimb că Ovidiu Crețu nu va mai câștiga un mandat de primar al Bistriței. Într-o declarație politică făcută recent de acesta explică faptul că 2016 va aduce mai multe victorii pe plan local pentru PNL Bistrița-Năsăud.

„Pe plan local, Ovidiu Creţu nu va mai fi primarul Bistriţei, iar pentru domnul Radu Moldovan vin clipe şi perioade tot mai dificile. Domnul Ovidiu Creţu nu a fost niciodată primar al Bistriţei fără ajutorul liberalilor. În 2016, nu va mai avea acest ajutor şi nu va mai fi primarul Bistriţei. Domnul Radu Moldovan a simţit că se înăspresc vremurile pentru domnia sa, drept pentru care a vorbit în ultimele două săptămâni mai mult ca în ultimii trei ani şi mai prost ca în ultimii zece ani, de când face politică naţională şi, ulterior, locală. Dacă o să vă uitaţi în conferinţele de presă dinainte de prezidenţiale o să înţelegeţi de ce va trebui să acordaţi mai multă sau puţin mai multă atenţie afirmaţiilor mele.

Încetul cu încetul, stabilopozii domnului Radu Moldovan se vor cam destabiliza şi va fi mai greu decât consideră astăzi. Lupta la Consiliul Judeţean va fi mai disputată decât crede şi domnia sa se va afla anul viitor exact în poziţia în care s-a aflat Victor Ponta în 2014. Nici fostul premier nu a ezitat să-şi asigure orice, să-şi pună la dispoziţie orice, pentru a avea alegeri liniştite şi nu a avut, s-au dat peste cap”, a concluzionat senatorul PNL Dorin Dobra.

 

Electoratul nu are încredere în niciunul

Gazeta de Bistrița și-a luat libertatea de a întreba cititorii printr-un sondaj de opinie efectuat pe site-ul online al acestei publicații. La întrebarea „ Care dintre senatorii bistrițeni considerați că v-au reprezentat interesele în anul 2015?” respondenții au ales în proporție de 84% varianta „niciunul” în vreme ce erau expuse numele celor trei analizați în acest materia.

În decembrie 2016 cei trei senatori părăsesc mandatul actual, iar dacă reușesc să obțină numărul necesar de voturi, intră în Parlament pentru încă patru ani.

2 COMENTARII

  1. DOMNULE SENATOR IOAN DENES . Am aflat cu placere ca sunteti initiatorul LEGII 172 / 2016. Lucrez de 35 de ani intr-o companie renumita de stat . Am participat personal la punerea in functiune a hidrocentralei de la Colibita . Lucrez intr-o centrala hidroelectrica subterana la Marisel de 30 de ani .Am lucrat in conditii grele de munca si conditii deosebite fara a ni se recunoaste grupa 1 si 2 de munca . Colegii mei au dat in judecata Hidroelectrica si unii au cistigat procesul si altii am pierdut procesul in speta eu .Vin la dumneavoastra cu rugamintea de a -mi spune DACA INTREPRINDEREA ESTE OBLIGATA SA-MI RECUNOASCA VECHIMEA IN GRUPELE DE MUNCA , conform legii 172/ 2016 fara sa dau in judecata intreprinderea si cum sa procedez in continuare . Va multumesc mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.