Numele lui Ioan Ţintean, actualul prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud, figurează pe lista propunerilor pentru portofoliul de ministru al Economiei, după ce Varujan Vosganian a demisionat din funcţie în urma scandalului Interagro – Romgaz.

Dacă Ţintean va ajunge în fruntea Ministerului Economiei, funcţia de prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud va fi revendicată tot de PNL.

 

 

Pas cu pas, Ioan Ţintean a ajuns să pună mâna pe funcţiile dorite, chiar dacă visurile nu i s-au împlinit din primul foc.

Acum visează la fotoliul de ministru al Economiei, după ce foştii subordonaţi din PNL Bistriţa-Năsăud l-au propus conducerii centrale a partidului pentru această funcţie. Ideea îi surâde foarte tare prefectului Ţintean, dar conform declaraţiilor sale din presa locală, aşteaptă să fie „rugat” de liderul de la centru, Crin Antonescu.

 

Pas cu pas

 

Ioan Ţintean se numără printre cei mai vechi membrii ai Partidului Naţional Liberal, atât la nivel judeţean, cât şi naţional, el înscriindu-se în această formaţiune politică în februarie 1990.

Din 1993 până în 1997, Ţintean a deţinut preşedinţia organizaţiei municipale a PNL Bistriţa, după care, până în 2005, a fost vicepreşedinte al organizaţiei judeţene liberale. În aceeaşi perioadă, actualul prefect a fost, pe rând, consilier municipal (1996 – 2004) şi consilier judeţean (2004 – iunie 2005), după care a fost numit director al Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud. Scaunul din fruntea Finanţelor l-a ocupat până în 2008, când s-a ales deputat în Colegiul 4 Valea Bârgăului.

 

Ioan Turc a fost „broscoiul” din gâtul lui Ţintean

 

Până aici nimic palpitant în viaţa politică a lui Ioan Ţintean. Asta nu înseamnă că el nu şi-a dorit mult mai mult. Dovada este depunerea candidaturii sale, în 2007, pentru funcţia de preşedinte al PNL Bistriţa-Năsăud, funcţie rămasă vacantă după plecarea din partid a lui Sabin Ilieşi, care a decis să meargă de mână cu Gheorghe Flutur şi Theodor Stolojan, şi să înfiinţeze un nou partid – Partidul Liberal Democrat (PLD) – ce ulterior a fuzionat cu Partidul Democrat (PD), dând naştere PDL-ului.

Numai că, după plecarea din PNL BN a lui Sabin Ilieşi, conducerea interimară a organizaţiei judeţene a fost asigurată de mai tânărul coleg de partid al lui Ţintean, Ioan Turc, care a ajuns să fie rapid bine văzut de colegi. Astfel că la alegerile din decembrie 2007, Ioan Turc i-a suflat lui Ioan Ţintean de sub nas preşedinţia PNL BN, motiv pentru care avea să plătească, doi ani mai târziu cu excluderea din partid. Faptul că în 2008 Ioan Ţintean a ajuns deputat şi deci mai aproape de „bunul lui prieten”, aşa cum îi place să îl numească pe Crin Antonescu, a contribuit foarte mult la îndepărtarea lui Ioan Turc din rândurile PNL BN.

 

Moştenirea lăsată lui Dolha

 

La scurt timp după ce a fost numit prefect în decembrie 2012, şefia organizaţiei judeţene liberale a fost preluată de deputatul Stelian Dolha, într-o primă fază ca interimar, iar mai apoi în urma alegerilor statutare.

Dacă Ţintean s-a plâns că a preluat organizaţia judeţeană sub semnul dezastrului, merită să facem o comparaţie cu ceea ce a lăsat el lui Stelian Dolha în urma alegerilor locale şi parlamentare, care au avut loc anul trecut. Aici trebuie să menţionam că în mare parte liberalii au făcut echipa cu social-democraţii la alegerile locale pentru funcţiile de primar şi de consilieri locali, iar pentru Consiliul Judeţean au mers în totalitate sub umbrela USL. Ca urmare, acolo unde au candidat independent de social-democraţi, liberalii au obţinut un total de 87 de mandate de consilieri locali. Sub sigla USL s-a obţinut un total de 157 de mandate, aici fiind incluse mandatele PSD cu cele PNL împreună.

Din aceste 157 de mandate, 15 sunt obţinute de USL pentru Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, unde liberalii au obţinut iniţial cinci mandate de consilier judeţean. Din cauză că liberalii au candidat pe listă comună cu social-democraţii, după ce Stelian Dolha şi Ioan Deneş au câştigat în colegiile în care au candidat mandate de parlamentari, cei doi au fost înlocuiţi cu doi supleanţi ai PSD, astfel că PNL BN a rămas în consiliul judeţean doar cu trei consilieri judeţeni.

Potrivit unei declaraţii a actualului preşedinte Stelian Dolha, PNL BN are acum 126 de mandate de consilieri locali şi judeţeni. Deci rezultă că sunt mai puţin cu şapte decât ceea ce Turc i-a lăsat moştenire lui Ioan Ţintean.

La un singur capitol stau liberalii mai bine, şi anume la numărul de parlamentari, care acum a ajuns la trei – doi senatori şi un deputat. Numai că şi în acest caz candidaturile acestora au fost sub umbrela USL, ei primind voturi atât din partea electoratului propriu, cât şi din partea electoratului PSD.

Concluzia generală este una singură, comparând cele două perioade: cu Ioan Ţintean la conducerea organizaţiei judeţene, PNL BN a reuşit să obţină acelaşi număr de mandate de primari şi un număr mai mic de mandate de consilieri locali şi judeţeni. În plus, la ultimele alegeri, liberalii au avut în multe zone şi sprijinul electoratului PSD, nu doar al celor care sprijină PNL.

 

Un deputat şters

 

Activitatea lui Ioan Ţintean în fruntea Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud nu este una notabilă, aşa cum nu a fost nici cea de deputat de Bistriţa-Năsăud.

Astfel, în patru ani de deputăţie, Ioan Ţintean a luat cuvântul de 29 de ori, în tot atâtea şedinţe, a avut 25 de declaraţii politice (acest aspect se cuantifică tot în cadrul luărilor de cuvânt în plen), a avut 16 iniţiative legislative alături de alţi colegi de Cameră, din care 13 au fost respinse definitiv. De asemenea a avut 18 întrebări şi interpelări, din care doar circa o treime au legătură cu judeţul Bistriţa-Năsăud. La activitatea sa din Camera Deputaţilor se numără şi cele 20 de moţiuni depuse împotriva guvernării democrat-liberale.

 

Există un mare „DACĂ”

 

În ceea ce priveşte propunerea lui Ioan Ţintean pentru funcţia de ministru al Economiei, aceasta a fost înaintată conducerii centrale a PNL de către parlamentarii bistriţeni.

„Ioan Ţintean este propunerea pe care liberalii bistriţeni au făcut-o conducerii partidului. Bineînţeles, ea mai trebuie să primească şi aprobarea”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, deputatul Stelian Dolha, preşedintele PNL BN.

Dacă soarta îi va surâde, Ioan Ţintean va părăsi funcţia de prefect şi va putea astfel reintra în viaţa politică. În acest context, scaunul de la Prefectură va fi din nou vacant însă conducerea PNL BN susţine că nu va renunţa în a-şi pune om în loc.

„Este de la sine înţeles că nu renunţăm la această funcţie. Funcţia revine PNL. Mai întâi trebuie să ne consultăm cu conducerea partidului, să avem aprobările Biroului Politic şi vom vedea. Recunosc însă că nu ne-am gândit atât de departe”, a spus Stelian Dolha.

 

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.