Mai multi judecatori, grefieri si angajati in cadrul instantelor au reusit sa obtina o sentinta impotriva ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, care poate fi greu de imaginat si de transpus in practica. Predoiu a fost obligat, in solidar cu ministerul pe care il conduce, sa plateasca o parte din sporurile salariale suspendate de minister ca urmare a punerii in aplicare a planului de austeritate impus de Guvernul Boc. La somatia primita, Predoiu le-a raspuns celor care l-au dat in judecata ca va intreba la Ministerul Finantelor daca cei de acolo pot face rost de bani.

Cei care l-au dat in judecata pe Catalin Predoiu au cerut anularea actului prin care li s-a diminuat salariul, plata unei despagubiri materiale de 50% din indemnizatia de incadrare lunara incepand cu data de 01.06.2009 si pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii care se va pronunta la plata a cate 10.000 de lei/persoana cu titlu de daune morale.
“Dreptul salarial la care s-a facut referire a fost refuzat prin actul administrativ emis de Ministerul Justitii si Libertatilor Cetatenesti, paratul Catalin Predoiu Marian, sub nr 76602/03.07.2009, cu motivarea ca la baza acestei masuri au stat dispozitiile Primului Ministru si ale Ministerului Finantelor Publice, ca urmare a epuizarii fondurilor prevazute in Legea bugetului pe anul 2009, la capitolul “cheltuieli de personal”. Reclamantii au sustinut ca actul sub nr 76602/03.07.2009, care cuprinde o dispozitie de neplata a sporului de 50%, este de natura a le incalca in mod grav dreptul la plata salariului, impunandu-se anularea acestuia”, arata motivarea sentintei prin care angajatii Justitiei si-au recastigat drepturile. Printre sporurile salariate taiate s-au numarat sporul de risc, de suprasolicitare neuropsihica, etc. De asemenea, contestatarii mai spun ca “diminuarea drepturilor salariale putea avea loc doar ca o sanctiune disciplinara, situatie ce nu se regaseste in cauza si in privinta careia ministrul justitiei nu are nici o competenta.”
In cadrul procesului, juristii ministerului au spus ca cei care reclama nu pot arata care este prejudiciul pe care l-au suferit din cauza Ministerului Justitiei sau a lui Catalin Predoiu, chiar daca oamenii s-au revoltat din cauza taierilor salariale.
Pe de alta parte, magistratii care au transat acest caz au considerat ca “reclamantii justifica interesul legitim, nascut si actual in promovarea actiunii avand ca obiect anularea actului administrativ si obligarea la plata despagubirilor materiale si morale pentru prejudiciul cauzat. Actul administrativ dedus controlului de legalitate a fost emis cu incalcarea principiului neretroactivitatii legii consacrate de art 15 alin 2 din constitutia Romaniei. De asemenea, Codul Muncii prevede ca nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege (…) In consecinta, prin emiterea actului administrativ contestat avut loc cu incalcare a art 1 din Protocolul nr 1 aditional la Conventie, astfel ca actiunea promovata de reclamanti este intemeiata, urmand a se dispune, in temeiul art 18 al 1 si 3 din Legea contenciosului administrativ admiterea in parte a acesteia in sensul anularii adresei nr 76602/03.07.2009 emisa de Ministerul Justitiei si obligarii paratilor in solidar, la plata catre fiecare reclamant a unei despagubiri materiale constand in 50% din indemnizatia de incadrare lunara, incepand cu data de 01.06,2009 si pana la data de 12.11.2009”, mai arata motivarea solutiei data de magistratul Curtii De Apel Bucuresti, Eugenia Ion.

Nu are avere destula pentru cati bani ar trebui sa dea

La aceasta solutie, raspunsul lui Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a fost ca, pentru moment, nu are bani, dar mai are timp pana sa poata fi obligata sa plateasca. De asemenea, reprezentantii Ministerului Justitiei au spus in instanta ca adresa prin care Predoiu a dispus sa nu se plateasca sporul de 50% a fost deja anulata irevocabil de Inalta Curte de Casatie si Justitie, intr-un alt proces, ca cererea reclamantilor, de a primi despagubiri materiale pentru drepturile salarie din perioada 1 iunie 2009- 12 noiembrie 2009, este neintemeiata, deoarece o parte a sumelor datorate le-a fost deja platita reclamantilor, iar dupa data de 12 noiembrie 2009, reclamantii au primit drepturile salariale cuvenite, asa cum au fost reglementate prin Legea 303/2009.
“Ministerul Justitiei este in curs de a identifica solutiile legale si fondurile banesti necesare pentru acoperirea cheltuielilor rezultate din solicitarea dumneavoastra, urmand ca ulterior sa va informam despre demersurile efectuate si stadiul acestora. executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii, daca executarea creantei stabilite prin titluri executorii nu incepe sau continua din cauza lipsei de fonduri, institutia debitoare este obligata ca, in termen de 6 luni, sa faca demersurile necesare pentru a-si indeplini obligatia de plata. In aceste conditii, obligatia Ministerului Justitiei este de a initia de urgenta demersurile necesare la Ministerul Finantelor Publice pentru asigurarea fondurilor necesare”, arata raspunsul lui Catalin Predoiu, oferit instantei prin secretarul de stat Alina Mihaela Bica.
Daca se va ajunge la executare silita, ministrul Catalin Predoiu nu ar putea plati oamenilor sporurile salariale castigate. El este actionarul unei societati aflate in insolventa, are doua terenuri si o casa in comuna Voluntari din judetul Ilfov. Predoiu mai are o masina Toyota din 2005, bijuterii de 18.000 de euro, ceasuri de 15.000 de euro, icoane de 1.500 de euro, tablouri si carti de 40.000 de euro, conturi de circa 42.000 de euro si datorii de peste 213.000 de euro. Predoiu a castigat de la Consiliul Superior al Magistraturii si de la Ministerul Justitiei aproape 100.000 de euro. Insa, Predoiu nu trebuiesc sa isi faca probleme cu banii pentru ca dupa ce si-a vandut partile sociale de la casa de avocatura al carei actionar era, ministrul Justitiei a castigat 243.000 de euro si dintr-un schimb valutar a castigat 131.000 de dolari americani.
Dupa ce nu va mai fi ministru, Predoiu nu trebuie sa isi faca griji pentru ca la Casa de Avocatura Zamfirescu, Racoti, Predoiu este Calin Zamfirescu, socrul ministrului. Probabil acesta este si unul dintre motivele pentru care Ministerul Justitiei a incheiat cu aceasta casa de avocatura un contract de reprezentare cu 90 de euro+TVA si cheltuielile aferente/ora.

Cum si-a facut ministrul Justitiei casa de avocatura? Cu liberalii!
In 1995, Catalin Predoiu fondeaza, impreuna cu avocata Ioana Racoti, cabinetul de avocatura SCA Racoti – Predoiu, specializat pe sectorul fuziunilor, achizitiilor si privatizarilor. Cabinetul Racoti – Predoiu a primit mandate in unele dintre cele mai mari operatiuni de fuziuni, achizitii si privatizari din Romania intre anii 1997-2005. Ea si-a extins treptat serviciile in domeniul tranzactiilor pe piata de capital, in domeniul finantarii achizitiilor si in domeniul concurentei, precum si in domeniile energiei si resurselor naturale. Chambers si Legal 500 au listat societatea Racoti – Predoiu pe locul doi in Romania in domeniul fuziunii si achizitiilor, nominalizandu-i pe Ioana Racoti si Catalin Predoiu printre liderii pietei. In anul 2005, a fost creata societatea de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu ("ZRP") prin fuziunea a doua cabinete de avocati, Calin – Andrei Zamfirescu si Asociatii si Racoti – Predoiu. In anii 2007 si 2008, prestigioasele cataloage internationale Chambers Global si Chambers Europe l-au clasificat pe locul 2 in domeniul Leading Individuals. Predoiu a fost de mai multe ori acuzat ca apara grupul de interese constituit in jurul lui Dinu Patriciu pentru ca firma de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu a fost in ultimii ani principalul consultant pe probleme juridice al grupului Rompetrol. Predoiu a fost numit in functia de ministru de liberalul Calin Popescu Tariceanu.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.