Nu este suficient faptul că posturile vacante din administraţie pot fi numărate pe degete. Acestea sunt oferite şi cu dedicaţie, condiţiile de participare la concurs fiind „mulate” pe studiile şi calificările unora. Un astfel de post este scos la concurs la Primăria Bistriţa. Salariu se apropie vertiginos de 2.000 de euro…

Primăria Bistriţa organizează luna viitoare un nou concurs pentru ocuparea unui post vacant din cadrul instituţiei. Este vorba despre un post de conducere la Serviciul Turism, Sport, din Direcţia Educaţie, Turism.

Concursul pentru „şef serviciu, clasa I, gradul II” se va desfăşura în 8 şi 12 februarie şi va conţine o probă scrisă şi un interviu.

Cam cu cât va merge acasă noul şef de la turism şi sport? Ei bine, dacă ţinem cont de ultimul raport privind veniturile salariale din Primăria Bistriţa, constatăm că „norocosul” va pleca acasă cu 8.000 de lei, adică în jur de 1.800 de euro, salariu de lux în România.

Deşi concursul este public şi sunt invitaţi toţi cei care au studiile şi calificările cerute, se pare că acesta a fost „croit” pentru un personaj care deja lucrează în Primăria Bistriţa.

Condiţiile impuse de Primăria Bistriţa sunt: să fie absolvenţi de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, în domeniul fundamental – ştiinţe inginereşti; să aibă vechime în specialitatea studiilor absolvite – minim 2 ani; să fie absolvenţi de masterat sau de studii postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice; să fie numiţi într-o funcţie publică din clasa I; să nu aibă în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile legii.

 

Pentru cine a fost „modelat” concursul

 

Ce legătură au ştiinţele inginereşti cu turismul şi sportul? Aparent niciuna, însă acestea sunt studiile personajului care este înaintea organizării concursului fericitul câştigător al acestuia.

Gurile rele spun că este vorba despre Cornel Omenişan, deja angajat al Primăriei Bistriţa, în serviciul pe care îl vânează. Şi soţia sa, Andrada Ormenişan este şi ea angajată a Primăriei Bistriţa.

Se pare că „intrarea” în şefimea din Primăria Bistriţa ar fi asigurată de socrul lui Ormenişan, nimeni altul decât Gheorghe Sabău, consilier local, vicepreşedinte PSD, şeful pensionarilor social-democraţi şi fost şef al Finanţelor din Bistriţa-Năsăud.

Gheorghe Sabău este, după cum arăta Gazeta de Bistriţa în 2012, una dintre „codiţele penale” ale PSD-ului. Asta după ce vicepreşedintele PSD s-a pricopsit cu o condamnare la 8 luni de închisoare cu suspendare.

Gheorghe Sabău a condus Direcţia Generală a Finanţelor Publice până în 2004. Acesta a părăsit fotoliul după ce a atras atenţia procurorilor. La doi ani de la părăsirea postului, acesta a fost trimis în judecată, alături de alţi cinci subordonaţi, pentru abuz în serviciu. La momentul trimiterii în judecată, Sabău era şeful Serviciului de Investigaţii Fiscale.

Toţi cei şase au fost implicaţi în rambursarea ilegală de TVA către o societate comercială la care Sabău a fost acţionar până în 2003. Societatea comercială respectivă, SC Hegis SRL,  era administrată chiar de către finul său, Cristian Georgiu, fiul fostului viceprimar al Bistriţei, Ioan Georgiu.

Anchetatorii susţin că în 2004, Hegis SRL a solicitat DGFP BN rambursarea sumei de 97 de milioane de lei vechi, raportat la activitatea firmei pe decembrie 2003. Firma a cerut rambursarea acestei sume, deşi avea datorii la bugetul statului în valoare de 230 de milioane de lei vechi.

Subordonaţii lui Sabău, în ciuda faptului că ştiau despre aceste datorii, au acordat rambursarea solicitată. După câteva luni, Hegis SRL cerea soldului sumei negative de TVA, în valoare de 244 de milioane de lei vechi. Şi de această dată firma avea datorii în valoare de 277 de milioane de lei vechi, însă acest fapt nu a fost nici acum un impediment, rambursându-se din nou suma cerută. Prejudiciul cauzat statului ajungea la 342 de milioane de lei vechi.

Se pare că Gheorghe Sabău a mai fost cercetat în 2005 şi în alte două dosare instrumentate de către IPJ BN şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Obiectul acestor dosare era returnări ilegale de TVA.

Sabău era acuzat că ar fi prejudiciat statul cu şapte miliarde de lei veci, după ce a acordat firmelor Donarom Impex şi Donarom Bis Grup restituiri de TVA în ziua în care au depus deconturile de taxă pe valoare adăugată. Firmele aparţineau unui alt fin de-al fostului şef al Finanţelor.

 

Averea fiicei lui Sabău: terenuri şi case

 

Potrivit ultimei declaraţii de avere depuse Cornel Ormenişan, acesta deţine două terenuri în Bistriţa, în intravilan. Unul are 123 de metri pătraţi şi a fost cumpărat în 1992, iar altul, cu o suprafaţă de 102 metri pătraţi, a fost moştenit în 2007.

Acesta şi-a construit o casă de 123 de metri pătraţi în anul 1992, în Bistriţa şi a moştenit jumătate dintr-o clădire de 110 metri pătraţi în 2007, situată tot în municipiu.

În 2007, când a moştenit terenul şi jumătate din casa părinţilor cel mai probabil, Cornel Ormenişan a cumpărat o Skoda Octavia, pe care o are şi în prezent. Acesta nu are depozite în bancă, însă este codebitor la un credit luat în 2016, cu data scadentă în 2021. Valoarea acestui credit ajunge la 60.000 de lei.

De asemenea, Ormenişan şi-a făcut o descoperire de card tot în 2016, în valoare de 6.800 de lei.

Deşi pare greu de crezut, Ormenişan a avut în 2016 trei joburi. Acesta a fost managerul magazinului Domo din Târgu Secuiesc, şef de schimb la Leoni şi mai apoi inspector principal în Primăria Bistriţa. De la Domo a încasat 2.000 de lei în 2016, de la Leoni 25.655 de lei, iar de la Primăria Bistriţa 27.600.

Soţia, Andrada Ormenişan, care este şi ea consilier superior în cadrul Primăriei Bistriţa, conduce o Skoda din anul 2006 şi se pare că nu deţine alte case sau terenuri în afară de cele ale soţului. Salariul lunar încasat se apropie de 2.500 de lei.

Ceva mai bine stă tatăl său, fostul şef al Finanţelor. Acesta deţine o vilă în Bistriţa cu o suprafaţă de 973 de metri pătraţi, dar şi două terenuri de 75 de mp şi 323 de mp, cumpărate în 2004 şi respectiv 2005.

Consilierul local deţine şi acţiuni la Rocredit în valoare de 57.360 de lei şi merge acasă lunar cu mai bine de 3.300 de lei, reprezentând pensie, indemnizaţie de consilier, venituri obţinute din realizarea auditul intern la LDP sau componenţa în AGA Business Park Bistriţa.

 

2 COMENTARII

  1. Mama lui de jurnalism facut dupa ureche si ”gurile rele” din primarie…
    Inca nu ati aflat diferenta dintre imobil si teren?!? :))))) As vrea sa vad cum incape o cladire de 973 mp pe un teren de 75 sau 323 mp fara sa frizeze ridicolul din punct de vedere arhitectural :))))). Cred ca era atractie turistica a Bistritei :)))) Auzi acolo… Vila de 973 mp! Tulai Veta! <> Ioi, ce-am ras! :))))))))))))))
    Of, of… Mai, mai!
    Si daca nu ma insel, 2016 are, la fel ca toti anii, 12 luni. Ori la d-voastra, anul 2016 a fost la promotie… 12+1 gratis :)))) Poi cum sufletu’ lu’ Avram Iancu a reusit Ormenisan ăsta sa incaseze salariu de la primarie in 2016 cand el a fost angajat la primarie in 2017. Ioi, istenem! Ca a incasat sotia, asta da. Ma mir ca n-ati scris ca a incasat si salariu de la AJPIS :)))))) <> Chiar pare greu de crezut!
    Daca nu sunteti in stare sa cititi o declaratie de avere… Va rog, insist, cereti ajutorul cititorilor :)))))))))))))
    Ioi ce va mai place sa „creati” senzatie acolo unde nu-i… Istenem!
    Noapte buna, somn usor jurnalism! :)))))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.