Săptămâna trecută, marţi, 25 septembrie 2018, Curtea Constituţională a României i-a spus din nou pas preşedintelui Klaus Iohannis, respingând cu majoritate de voturi sesizarea acestuia de reexaminare a noii forme a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Ca urmare a acestui lucru, preşedintele va fi obligat să promulge legea în cauză, în forma votată în Parlamentul României.

 

Una dintre cele mai importante prevederi din noul text de lege, reclamate de şeful statului prin solicitarea de reexaminare a acestei legi, se referă la posibilitatea magistraţilor de a se pensiona anticipat, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă au cel puţin 20 de ani vechime, faţă de 25 minimum cât este prevăzut în prezent. Potrivit unor voci din rândul magistraţilor, măsura ar fi un fel de nadă, prin care judecătorii şi procurorii care ar îndeplini condiţia de vechime şi au judecat cauze complexe, vor fi tentaţi să iasă la pensie. Imediat după decizia CCR, în mass-media au circulat numeroase ştiri false privind faptul că CSM ar fi solicitat guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să se amâne întrarea în vigoare a articolului 81 referitor la pensionarea anticipată a magistraţilor din noua lege, lucru dezminţit de către şefii CSM.


Afla mai multe detalii cumparand editia tiparita a Gazetei de Bistriţa.

Doru Costin

1 COMENTARIU

  1. No… NOROCUL CELOR CARE FAC STUDII JURIDICE ! Vor avea locuri de munca berechet , numai tare ma tem ca din cati au diplome de studii juridice, cel putin 60% sunt la facultatile particulare cu ” pune x-ul ” si nu vor avea nici un fel de succes in magitratura cu asa ceva … !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.