Bătălia pentru alegerile parlamentare intră pe ultima sută de metri. Candidaţii vor fi cunoscuţi cu exactitate la sfârşitul acestei luni, mai precis pe 29 octombrie, când propunerile vor trebui să fie definitive. Pe 31 octombrie va începe campania electorală care va dura până pe data de de 29 noiembrie.

Bistriţa-Năsăud este împărţit în patru colegii uninominale pentru Camerda Deputaţilor şi două pentru Senat.

 

 

Camera Deputaţilor:

 

Colegiul 1 – Bistriţa-Livezile

 

Colegiul 2 – Oraşul Beclean; comunele: Braniştea, Budeşti, Căianu Mic, Chiochiş, Chiuza, Ciceu-Giurgeşti, Ciceu-Mihăieşti, Coşbuc, Lechinţa, Matei, Negrileşti, Nimigea, Nuşeni, Petru Rareş, Runcu Salvei, Salva, Sânmihaiu de Câmpie, Spermezeu, Şieu-Odorhei, Târlişua, Uriu, Zagra

 

Colegiul 3 – Oraşele Năsăud, Sângeorz-Băi, comunele Dumitra, Feldru, Lunca Ilvei, Ilva Mare, Ilva Mică, Maieru, Parva, Rebra, Rebrişoara, Rodna, Romuli, Şanţ,Telciu

 

Colegiul 4 – Comunele Bistriţa Bârgăului, Budacu de Jos, Cetate, Dumitriţa, Galaţii Bistriţei, Josenii Bârgăului, Leşu, Măgura Ilvei, Mărişelu, Miceştii de Câmpie, Milaş, Monor, Poiana Ilvei, Prundu Bârgăului, Silivaşu de Câmpie, Şieu, Şieu-Măgheruş, Şieuţ, Şintereag, Teaca, Tiha Bârgăului şi Urmeniş.

 

 

Senat

 

Colegiul I (format din colegiile 1 şi 4)

Colegiul II (format din colegiile 2 şi 3)

 

 

Cine sunt combatanţii?

 

Camera Deputaţilor

 

Colegiul 1 –

 

Ioan Nelu Botiş (PD-L) – este un personaj binecunoscut în judeţ, dar mai ales în municipiu. A fost viceprimar al Bistriţei între 20021 şi 2004. Din punct de vedere politic, Botiş a fost membru al Federaţiei Ecologiste Române (1991 – 2000), după care a intrat în PSD, unde a rămas până în 2004. După patru ani de pauză, timp în care a ocupat funcţia de director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud (AJOFM BN), Ioan Nelu Botiş reintră pe scena politică, dar ca membru al PD-L.

Recent a preluat frâiele organizaţiei municipale şi totodată s-a autosuspendat din funcţia deţinută în cadrul AJOFM BN

 

Ioan Turc (PNL) – este membru PNL din anul 2002. În cinci ani de la intrarea sa pe scena poltică Turc are o ascensiune fulminantă. Reuşeşte să ajungă în 2005 viceprimar al muncipiului Bistriţa, iar în 2007 este ales preşedintele filialei judeţene a PNL. Din decembrie 2007 este deputat, înlocuindu-l pe Augustin Zegrean, care a fost numit judecător la Curtea Constituţională.

Turc a candidat şi la alegerile locale din această vară pentru funcţia de primar al Bistriţei, dar a pierdut bătălia, acesta clasându-se abia pe a treia poziţie, după Ovidiu Creţu (PSD) şi Vasile Moldovan (PD-L).

 

Adrian Moldovan (PSD) – este director al clubului Sportiv Municipal (CSM) şi preşedinte al Organizaţiei Tineretului Social-Democrat Bistriţa-Năsăud (TSD BN). Moldovan este consilier municipal, funcţie deţinută de altfel şi în legislatura 2004 – 2008. Deşi este susţinut cu toată forţa de deputatul Emil Radu Moldovan, preşedintele PSD BN, Adrian Moldovan nu se bucură de o notorietate foarte mare, acesta fiind cunoscut ca „fratele cunoscutului fotbalist Viorel Moldovan”.

 

Colegiul 2 –

 

Emil Radu Moldovan (PSD) – Tânăr, ambiţios şi bătăios, astfel poate fi caracterizat pe scurt aspirantul la al doilea mandat de deputat. A preluat în cârma PSD în 2007, fiind ales preşedinte al acestei formţiuni politice în locul lui pe Viorel Pupeză. Bătălia pentru un nou mandat de deputat pe care Moldovan o va duce în Colegiul 2 nu pare să fie una grea, având în vedere notorietatea sa şi mai ales că în această zonă 15 din cele 23 de primării sunt de culoare roşie. Recent, Moldovan a fost ales vicepreşedinte al PSD, la nivel naţional.

 

Călin Creţu (PD-L) – s-a făcut remarcat în bătălia pe care a dus-o cu Nicolae Moldovan (PSD) pentru câştigarea fotoliului de primar al oraşului Beclean. Chiar dacă este unul dintre favoriţii preşedintelui PD-L BN Ioan Oltean, Creţu nu pare să fie foarte încântat de această candidatură, cu atât mai mult că nimeni nu-i poate garanta succesul în faţa lui Radu Moldovan, iar aspectele de natură financiară nu sunt deloc de neglijat.

 

 

Colegiul 3

 

Ioan Oltean – este unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni din judeţ şi se află la sfârşitul celui de-al patru mandat de deputat. Preşedintele PD-L BN a avut o activitate prodigioasă şi în legislativul naţional, acesta deţinând funcţia de chestor al Camerei Deputaţilor în perioada februarie – septembrie 2007, iar din septembrie 2008 este vicepreşedinte al acestui for legislativ.

 

Dorin Popescu (PNL) – fost prefect şi deputat, liberalul a ieşit din decorul politic din 2004. A revenit anul trecut cu drepturi depline în sânul liberalilor după o scurtă escapadă în 2004 în fostul PUR. În prezent Dorin Popescu deţine funcţia de consilier judeţean, fiind succesorul lui Valer Bindea, care a renunţat la această poziţie în favoarea celei de secretar de stat deţinută în Ministerul Muncii.

După toate aparenţele, Popescu se vrea un rival redutabil al lui Oltean în acest colegiu, ieşind la rampă cu câteva declaraţii foarte dure la adresa acestuia şi a PD-L.

 

Nicolae Stan-Iuga (PSD) – De profesie medic şi fost membru al Partidului Democrat. În 2006 a renunţat să mai fie membru al acestui partid, preferând PSD. Stan-Iuga este la al doilea mandat de consilier judeţean, iar acum speră să câştige un fotoliu de deputat.

 

Colegiul 4  –

 

Ioan Ţintean (PNL) – Director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud este unul dintre cei mai vechi membri ai acestui partid. Ţintean pare să fie deocamdată favoritul din acest colegiu, cu atât mai mult cu cât democrat-liberalii nu au stabilit cu certitudine numele celui care va trebui să lupte cu liberalul. Până de curând din partea PD-L a fost nominalizat Horaţiu Catalano, care însă a renunţat la cariera politică din motive personale. Numele lui Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, este cel mai des vehiculat în cursa pentru deputăţie din Colegiul 4 din partea PD-L.

 

Cristian Parasca (PSD) – este foarte puţin cunoscut, deocamdată un nume care nu spune mare lucru. Deocamdată Parasca se poate mândri cu mare lucru, care să-i aducă notorietatea necesară pentru o asemenea bătălie.

 

 

Senat

 

Colegiul 1

 

Ioan Sbârciu (PDL) – originar din comuna Feldru, este în prezent rectorul Universităţii de de Arte şi Design Cluj. Pentru democrat-liberali, Sbârciu pare să fie asul din mânecă pentru câştigarea acestui colegiu. Dacă PD-L va obţine un scor foarte bun în urma alegerilor parlamentare şi vor ajunge la guvernare, Ioan Sbârciu este şi un potenţial ministru al Culturii.

 

Adriana Pană (PSD) – o femeie puternică în adevăratul sens al cuvântului. Putem afirma, fără a greşi că a avut succes şi pe plan profesional şi pe plan politic. Actualmente este director adjunct al Colegiului Infoel Bistriţa şi consilier judeţean, funcţie în care se află la cel de-al doilea mandat.

 

Andrei Kocsis (UDMR) – de profesie medic veterinar şi fost consilier judeţean în mandatul trecut. Kocsis s-a aliniat dictonului UDMR pentru aceste alegeri parlamentare şi este hotărât să nu piardă niciun vot maghiar.

 

Valer Bindea (PNL) – este un membru respectabil al PNL, care a fost practic şi o rampă de lansare pentru alţi lideri liberali bistriţeni. În prezent este ministru secretar de stat în Ministerul Muncii.

 

Colegiul 2 –

 

Dan Prunea (PSD) – cadru didactic, cetăţean al oraşului Beclean. Ca şi Cristian Parasca, Prunea nu este un nume foarte cunoscut pe scena politică bistriţeană, fiind cunoscut doar mai mult în oraşul său de domiciliu.

 

Sabin Ilieşi (PD-L) – fost lider liberal, actualmente trecut în tabăra democrat-liberală împreună cu Theodor Stolojan. Este decanul Filialei bistriţene a Universităţii „Vasile Goldiş” Arad. Ca om politic, Ilieşi este pe deplin figura secundului din spatele şefului.

 

Valer Sânmihăian (PNL) – Om de afaceri de succes, este preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turism. În cursa pentru funcţia de senator din Colegiul 2 a fost nominalizat iniţial Anton Vlad, liberal cu state vechi.

 
Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.