Victor Ponta a făcut o declaraţie de presă legată de situaţia economică a României, prin care a precizat că este bucuros în legătură cu datele puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Statistică.

„Pot să spun că e o zi bună pentru România şi mă bucur că datele puse la dispoziţie în mod oficial de INS confirmă optimismul nostru. E adevărat că în ultimele zile şi fiind campanie electorală, s-a vorbit despre dezastrul economic, despre recesiunea în care e România. Au fost doar vorbe de campanie, iar eu mi-am dorit ca azi datele oficiale să arate adevărul, să arate bine, nu pentru interese electorale, ci pur şi simplu pentru că vreau ca lucrurile să meargă bine în România şi se pare că Dumnezeu ţine cu oamenii buni şi cu românii şi ăsta este un lucru important. În mod concret, conform datelor oficiale ale INS, Produsul Intern Brut în trimestrul III 2014 a fost în termeni reali mai mare cu 1,9% comparativ cu trimestrul II din 2014. Eu am spus alaltăieri că, în baza datelor noastre şi a estimărilor Comisiei Europene, urma să avem o creștere economică în jur de 1% şi am fost contrazis că nu e adevărat. Mă bucur că nu a fost 1%, ci este 1,9%, deci aproape dublu, şi mai ales vreau să remarcați că față de același trimestru din 2013 şi 2013 a fost un an bun de creștere economică, față de același trimestru din 2013, trimestrul III, Produsul Intern Brut în 2014 are o creștere cu 3,2%. Asta înseamnă că faţă de un an bun, 2013, şi faţă de un trimestru bun, trimestrul III din 2013, creșterea este importantă”, a declarat Victor Ponta.

A precizat că Produsul Intern Brut al României a crescut, comparativ cu același interval din 2013.

„În primele nouă luni ale anului 2014, acum facem an la an, Produsul Intern Brut al României a crescut, comparativ cu același interval din 2013, cu 2,8% pe serie brută şi 3,1% pe serie ajustată sezonier. Asta înseamnă că dacă în 2013 am avut una din cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, 3,5%, anul acesta putem din nou să ajungem la 3%, în condițiile în care spațiul euro şi țările membre ale UE sunt, din păcate, într-o încetinire a creșterii economice, însă România va rămâne între primele trei țări la creștere economică, probabil nu vom atinge Irlanda, care are o situație specială, dar faptul că doi ani la rând suntem între primele trei țări din Uniunea Europeană la creștere economică este un lucru cu care trebuie să ne mândrim şi care să ne dea speranțe pentru viitor”.

Acesta a mai adăugat că România nu a fost niciodată în recesiune, iar anul acesta ţara se află între primele trei ţări din Uniunea Europenă la creşterea economică.

„S-a tot vorbit, s-a folosit în campania electorală termenul de recesiune, în care s-a aflat România. Vă citesc din comunicatul INS: „În urma revizuirii seriei brute, conform sistemului european de conturi, Produsul Intern Brut în trimestrul II a scăzut cu 0,3, dar în trimestrul I a crescut cu 0,5% față de trimestrul IV 2013”. Mai pe românește, nu am fost niciodată în recesiune, niciodată. A fost o estimare, după aceea rostogolită politic de către oameni care nu se pricep şi oameni care îşi doresc totdeauna să fie rău în România, şi avem acum confirmarea oficială, că în trimestrul I din 2014 a fost creștere 0,5% față de trimestrul IV din 2013, un trimestru foarte bun 2013, şi în acest fel, România nu a fost niciodată în recesiune, nici măcar tehnică, mi-a plăcut, recesiune tehnică, netehnică, nu am fost în recesiune. Suntem, repet, şi în 2014 între primele trei țări din Uniunea Europeană la creștere economică şi acest lucru este important pentru faptul că avem o direcție economică pe care țara merge şi pe care trebuie să o păstrăm.

Mai sunt câteva date importante pe care românii trebuie să le ştie. În primul rând, vom depăși în mod clar PIB din anul 2008, anul de maximă expansiune a economiei româneşti. Asta înseamnă că am încheiat un ciclu negativ şi că din acest moment România este într-adevăr la maximele sale de PIB şi de capacitate de dezvoltare economică. Acest trend este confirmat de faptul că după primele nouă luni doar, exporturile României au ajuns la 40 de miliarde de euro şi la sfârșitul anului vor depăși cu mult cifra simbolică, bariera psihologică de 50 de miliarde de euro, pe care nimeni nu credea că o vom depăși, cel puțin în acest deceniu.

Mai vreau să fac câteva precizări, extrem de importante, repet, pentru că, din păcate, campania electorală a promovat foarte multe date neadevărate, foarte multe minciuni, foarte multe teme de natură să sperie. Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderi a crescut în termeni nominali cu 5,9% – deci, vorbim de zona privată, vorbim de întreprinderi private, care au crescut cu 5,9%. De asemenea, producția industrială a crescut în primele nouă luni cu 8.5%, comparativ cu aceeași perioadă, mai ales datorită creșterii industriei prelucrătoare. Asta înseamnă că această creștere economică pe care am avut-o în 2013, o avem şi în 2014, este o creștere economică sănătoasă, nu pe speculații imobiliare, nu pe diverse alte speculații financiare, ci pe producţie şi pe exporturi, adică ceea ce definește o economie sănătoasă şi o economie stabilă.

Un alt factor care a contribuit la creșterea economică a fost majorarea puterii de cumpărare a populației cu 4%, pe fondul unei creșteri a salariului mediu net de 5,5% şi a unei inflații de 1,5%. Auzim foarte des lozinci: „Degeaba creşte guvernul pensiile sau salariile, că acestea au fost demult înghițite de inflație”. Cred că nu trebuie să fii un specialist ca să înțelegi că inflația este 1,5% şi creșterea salariului mediu este de 5,5%. Probabil că n-are rost să mai fac comentarii.

Am auzit foarte des faptul că în acest an, din cauza guvernului, am crescut numărul de șomeri şi am pierdut locuri de muncă. Spune INS: „Numărul de salariați a crescut între ianuarie şi august – deci vorbim doar de perioada până în august – cu 71.000 de persoane”. Termenul de creștere, cred că orice om care vorbește limba română îl înțelege foarte clar, în antiteză cu faptul că am pierdut locuri de muncă. Sunt date importante, care arată o direcție de dezvoltare economică.

Mai e o veste foarte bună, sper să se confirme, o veste foarte bună care vine de peste Prut, de data asta. România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, devansând Rusia. Schimburile comerciale au depășit 920 de milioane de dolari, pe primele nouă luni, în creștere cu 15%. Cred că-i foarte bine dacă România devine nu doar principalul partener politic, dar şi economic, al Republicii Moldova. Asta ne va permite să avem o economie comună, din ce în ce mai integrată şi mai performantă. Ceea ce vreau să reliefez este faptul că politicile economice care au constat, pe de-o parte, în păstrarea cotei unice, scutirea de impozit a profitului reinvestit, scăderea contribuțiilor de asigurări sociale. Şi, pe de altă parte, în creșterea pensiilor, a salariilor, a diverselor alocări pentru zona socială se dovedesc un mix de succes şi România rămâne şi în 2014 şi va rămâne şi în 2015 una din cele mai importante economii, în creștere, cel puţin din această regiune.

Vreau să asigur că aceste politici guvernamentale vor continua, vom avea stabilitate politică şi voi sprijini viitorul guvern în a continua aceste politici. Iar, în final, mai vreau să fac o precizare: mă bucur că se încheie campania electorală, poate se încheie şi seria de dezinformări şi minciuni pe care sprijinitorii unui contracandidat le folosesc, din păcate, în ultimele zile. Am văzut, din nou, o mare știre bombă, bineînțeles, tot la trustul domnului Adrian Sârbu, că iarăşi, din 2016, nu acum din 2015, o să facem nuştiuce cu cota unică. Mai spun încă o dată, acest gen de dezinformări şi de manipulări se adresează, probabil, oamenilor care vor să fie mințiți. Dacă voiam să schimb cota unică, o schimbam în cei doi ani şi jumătate, ca prim-ministru, n-o să mă apuc să o schimb în 2016, ca președinte, pentru simplul motiv că președintele nu schimbă cote unice. În al doilea rând, cota unică a fost introdusă în România de către primul ministru Călin Popescu-Tăriceanu, nu de către Iohannis, nu de către Sârbu, nu de către altcineva. Şi cota unică va fi garantată de către guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, pe care îl voi sprijini şi care va asigura creșterea economică şi dezvoltarea”, a declarat Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.