Fostul comisar-şef din Bistriţa, Roberto Hasnăş a este unul dintre „protagoniştii” dosarului IPJ Gate ce se judecă în prezent la Maramureş. Acesta este acuzat de fapte de corupţie în rechizitoriul construit de procurorii de la DNA Cluj. La ultimul termen de judecată au fost citaţi mai mulţi poliţişti pe care Hasnaş i-ar fi contactat pentru a le influenţa modul de decizie în cazul unor sancţiuni.

 
La fel ca în cazul fostului şef de poliţie, Leon Cloşcă, Gazeta de Bistriţa vă prezintă acuzaţiile procurorilor în oglindă cu mărturiile depuse de poliţiştii implicaţi în actele materiale consemnate în rechizitoriu.

 

Botele de fasole din faţă de la IPROEB

 

Potrivit procurorilor, în iulie 2014, Călin Oniţa l-ar fi sunat pe Roberto Hasnăş pentru ca cel din urmă să îl scape de o posibilă sancţiune.

„Oniţa îl apelează pe Hasnăş şi îi solicită, conspirat, să-l ajute pentru a nu fi sancţionat contravenţional, spunându-i:„… am în faţă la IPROEB nişte bote de fasole”. Comisarul şef replică: „Da, te ajut”, iar după circa un minut, îşi contactează subordonaţii în trafic, pe centura municipiului Bistriţa pentru a nu lua măsuri împotriva solicitantului. În continuare, Oniţa Călin îl apelează din nou pe Hasnăş Roberto şi îi spune ”le-am rezolvat”. Audiat ca martor, Oniţa a declarat că în timp ce circula cu maşina prin Bistriţa, a observat mai mulţi agenţi de poliţie aflaţi în controlul traficului rutier, moment în care l-a sunat pe Hasnăş pentru a-i cere ajutorul în cazul în care ar fi fost oprit de aceşti agenţi, în sensul de a-i împiedica pe agenţi să comită vreun abuz.” se arată în rechizitoriu.

Una dintre acele „bote de fasole” era agentul Gheorghe Găluţ. Motiv pentru care a fost citat la Tribunalul Maramureş în calitate de martor pentru a explica modul în care Hasnăş ar fi intervenit în favoarea lui Oniţa.

„Eram de serviciu cu aparatul radar împreună cu colegul meu Rus Valer. În timp ce verificam actele şoferului şi ale autoturismului oprit pentru depăşirea vitezei, am observat din faţă că vine o maşină care avea viteză mare, cel puţin aşa mi s-a părut mie. I-am predat colegului meu Rus documentele pentru prima maşină ca să încheie proces-verbal iar eu am plecat să opresc cealaltă maşină. Cu actele celei de-a doua maşini m-am 2 reîntors la autospeciala unde se afla şi colegul meu şi l-am întrebat ce viteză avea cea dea doua maşină pe care am oprit-o eu. Mi-a spus că nu a depăşit viteza legală. M-am reîntors la cea de-a doua maşină, am predat documentele şoferului iar colegul meu s-a îndreptat spre prima maşină, cred că în acelaşi moment cu procesul verbal încheiat pentru şoferul primului autoturism oprit. După un timp am observat pe ecranul telefonului un apel nepreluat de la inculpatul”, arată agentul.

Întrebat dacă printre persoanele oprite se afla şi martorul Oniţa Călin, Găluţ a precizat: „În acel moment nu-l cunoşteam pe acest martor însă după aceea am aflat că îl cheamă Oniţa Călin şi sincer nici nu înţeleg de ce a mai fost nevoie să sune, pentru că nu încălcase nici o regulă de circulaţie”.

De asemenea s-a pus în discuţie şi faptul că Hasnăş obişnuia să-i sune pe poliţişti în timp ce se aflau pe teren. Lucru confirmat de Găluţ şi completat cu afirmaţia:„Nu mi-a cerut niciodată să îmi încalc atribuţiile de serviciu”.

ioan-ovidiu-muresan

 

Nepotul lui Mureşan şi accidentul „muşamalizat”

 

Potrivit dosarului de urmărire penală, comisarul şef Liviu Olariu ar fost implicat la rândul lui în muşamalizarea unor accidente de circulaţie. Unul dintre acestea s-a produs în data de 20 august 2014.

Într-ostenogramă de la dosar, comisarii şefi Liviu Olariu şi Roberto Hasnăş, ultimul arestat preventiv la acel moment, se înţeleg să nu raporteze un accident rutier soldat cu decesul unui persoane, pe motiv că accidentul nu s-a produs pe drumul public.

Olariu Liviu: Da, da’ vezi cum trataţi parcarea şi ea a scăpat şi el basma curată reprezintă element al drumului public, vezi un pic să nu vorbească …

Hasnăş: Nu, nu, nu era o parcare care-i în afara drumului public şi a şi picat într-o râpă, domnu’ Liviu.
Olariu: Aşa, aşa bine şi îi viu, trăieşte care-i treaba?
Hasnăş: Nu, de la ora doişpe îi mort, numai acuma a văzut tractoru’ că-i picat cu omu’ în râpă.
Olariu: Am înţeles, am înţeles.
Hasnăş: Deci mă ocup eu de treabă, domnu’ Liviu.

În data de 30 august 2014, Andrei Ionuţ Mureşan, nepotul şefului IPJ Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, a comis un accident de circulaţie în zona localităţii Nuşeni, cu doi răniţi, accident muşamalizat de şeful Serviciului Poliţiei Rutiere şi de adjunctul şefului IPJ Bistriţa Năsăud, Liviu Olariu.

La faţa locului a fost trimis poliţistul Victor Zăgrean, care s-a ocupat de muşamalizare accidentului.

Poliţistul Zegrean i-a raportat lui Hasnăş, faptul că persoana vinovată de producerea accidentului este Mureşan Andrei, că una dintre victime a fost dusă la spital şi cusută, angajându-se să îi solicite medicului să nu menţioneze că intervenţia efectuată asupra victimei ar fi avut un caracter de urgenţă”, susţine DNA Cluj.

Chemat în faţa instanţei, poliţistul Rus Valer, cel care s-ar fi ocupat de aşa-zisa muşamalizare a fost audiat în instanţă demontând ipotezele procurorilor. De asemenea, acesta susţine că nici Hasnăş ori Mureşan(unchiul celui ce a provocat accidentul) nu i-au cerut să dea un anume verdict în speţă.

„În cazul acelui accident în care a fost implicat Mureşan Andrei Ionuţ, nepotul inculpatului Mureşan, fac următoarele precizări: Eu am fost cel care l-am anunţat pe inculpatul Hasnăş. I-am comunicat că este o persoană uşor lovită la cap şi că deşi a sosit ambulanţa, persoana a refuzat să fie transportată la urgenţă. Mi-a răspuns atunci să fac ce cred eu de cuviinţă. Am hotărât să transport persoana care a suferit un şoc în urma acelui accident dar şi pe Mureşan Andrei până în Beclean. La spital, persoana accidentată a fost examinată şi i s-a aplicat un pansament undeva în zona frunţii. Pentru că a refuzat internarea, toţi trei, cu maşina de serviciu, ne-am deplasat la poliţie. La sediul poliţiei le-am luat celor doi declaraţii şi am soluţionat cauza încheind un proces verbal de contravenţie. Am raportat acest accident ofiţerului de poliţie de la Beclean, iniţial, iar apoi în timp ce mergeam cu victima la spital l-am sunat şi pe inculpatul Hasnăş” a declarat poliţistul Valer Rus.

În încheiere, martorul a dorit să precizeze că, în pofida relaţiei de rudenie dintre Ionuţ şi unchiul său, Valer ar fi aplicat aceeaşi sancţiune oricui.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.