Poliţia Locală din cadrul Primăriei Bistriţa a scos la licitaţie serviciile de pază. În acest sens, municipalitatea a alocat aproximativ 300.000 de lei.

Externalizarea serviciilor de pază nu este o noutate pentru Primăria Bistriţa, anul trecut un astfel de contract fiind câştigat prin licitaţie de o firmă din Piatra Neamţ – SC Grup Est Security SRL – puternic susţinută de primarul Gheorghe Ştefan, binecunoscut sub porecla de Pinalti.

 

 

Poliţia Locală bistriţeană duce o lipsă cruntă de personal pentru a asigura paza şi protecţia unor obiective aflate în subordinea Primăriei Bistriţa, dar nu numai în acest sector. Număr foarte mic de angajaţi există şi la Serviciul pentru Disciplina în Construcţii, unde în acest moment Poliţia Locală Bistriţa dispune de doar doi ingineri specialişti în domeniu.

 

Nu sunt oameni pentru pază

 

În ceea ce priveşte paza şi protecţia obiectivelor aflat în subordinea municipalităţii, poliţiştii locali pot acoperi doar două obiective, şi anume sediul primăriei din Piaţa Centrală nr. 2 şi pe cel de la nr. 6. Serviciul de pază este asigurat, în total, la cele două obiective de şase poliţişti locali.

Potrivit directorului executiv al Poliţiei Locale, Florin Frandeş, municipalitatea are mai multe obiective în subordine însă nu toate au solicitat pază. Totuşi, printre obiectivele unde aceasta este necesară se numără Piaţa Decebal, Centrul de Servicii Sociale de pe strada Dornei, Centrul de cazare de pe str. Rodnei, uzina termică, baza de producţie, iar începând de anul acesta va trebui asigurată şi paza la Biserica Evanghelică. Totodată directorul spune că din cauză că de ani de zile posturile sunt blocate, nu se pot face angajări, iar mulţi dintre poliţiştii locali au fost trecuţi la „circulaţie”.

„Nu am angajat personal în plus, fiindcă de ani de zile nu se mai poate face asta şi atunci a trebuit să facem această fluctuaţie de personal. Care au îndeplinit condiţiile, au fost trecuţi la circulaţie”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Florin Frandeş.

Un post de pază de fapt nu înseamnă un om angajat, ci mai mulţi. Potrivit directorului Poliţiei Locale, media numărului de oameni care ar trebui angajaţi pentru un singur post de pază care să funcţioneze 24 de ore din 24, este de 4,8. Mai bine spus cam cinci oameni ar trebui să asigure paza pentru un singur post şi cum la un obiectiv sunt prevăzute mai multe astfel de posturi, evident şi numărul angajaţilor ar fi mult mai mare.

„Un post de pază la 24 de ore din 24 se calculează la circa 4,8 oameni, necesarul. E un calcul mai complicat. Practic, noi facem contractul pentru pază, dar sunt obiectivele primăriei. A revenit în sarcina poliţiei, fiindcă aşa a vrut primăria. Practic nu fac pază la obiectivele mele, se face pază la obiectivele primăriei. Putea să contracteze şi primăria. Marea cheltuială de pe bugetul nostru, al Poliţiei Locale, este serviciul ăsta de pază. Noi ne cam producem banii pe care îi cheltuim. Cel puţin pe taxa de permis acces auto pe tonaj greu în vreo trei luni de zile am încasat circa un miliard jumate de lei (n. r. – lei vechi)”, a spus Frandeş.

 

Probleme şi la Disciplina în Construcţii

 

Directorul Poliţiei Locale a mai explicat că, deocamdată, este mult mai avantajos ca acest serviciu să fie externalizat, fiindcă altfel cheltuielile ar fi cu mult mai mari, ţinându-se cont şi de salarizarea pe care ar trebui să o asigure personalului, în comparaţie de cea asigurată de firmele de pază private, angajaţilor proprii.

„Nu am făcut un calcul exact fiindcă este şi în funcţie de pregătirea omului, or la noi trebuie să aibă minim studiile liceale. La firmele de pază nu e aşa şi le dă minimum pe economie (n. r. – salariul). Noi avem angajaţi şi cu studii superioare”, a spus Florin Frandeş.

El a mai precizat că în acest moment Poliţia Locală are un deficit de zece oameni, conform organigramei, deşi e nevoie de mult mai mulţi. Ca exemplu a fost dat Serviciul Disciplina în Construcţii unde mai are doar doi angajaţi.

„Sunt zece posturi vacante, avem nevoie de oameni, dar nu se întrevede nicio speranţă. Şi deficitul nu e în personal TESA, ci la cel din stradă, acolo e problema. Cel mai mult se resimte lipsa asta la Disciplina în Construcţii, unde am trei ingineri constructori lipsă. Din cauza aceasta şi eficienţa a scăzut în ultimii ani. Din cinci ingineri, am doi rămaşi, şi care muncesc pe reclamaţii fiindcă nu mai pot merge să verifice şi alte lucrări. Acum doi ani, de exemplu, avea oraşul împărţit pe sectoare şi câte un inginer pe fiecare sector care făceau verificări şi îi depistau pe cei care îşi făceau de cap în acest domeniu”, a mai precizat Frandeş.

 

Servicii scoase la licitaţie

 

Anul acesta, municipalitatea este dispusă să cheltuiască pentru externalizarea serviciului de pază 232.387 lei, fără TVA, pentru un contract pe o durată de un an, iar deschiderea ofertelor va avea loc pe 22 aprilie. În cazul în care firma câştigătoare este dispusă să prelungească contractul pe încă patru luni, atunci valoarea estimată a acestuia este de 348.580 lei. Printre condiţiile impuse firmelor de pază care participă la licitaţie se numără şi cea a experienţei în domeniu, care trebuie să fie de minim trei ani.

Şi anul trecut s-a recurs la această metodă a externalizării serviciului de pază, licitaţia fiind câştigată atunci de o firmă din Piatra Neamţ – SC Grup Est Security SRL. Valoarea ofertei făcută de firma nemţeană a fost de 156.078 lei, fără TVA, deşi suma contractul a fost estimat la 273.925 lei, fără TVA.

 

Câştigătoarea de anul trecut, protejata primarului din Piatra Neamţ

 

Despre firma de pază din Piatra Neamţ se spune că este una dintre protejatele primarului Gheorghe Ştefan, poreclit şi Pinalti. Potrivit ziuanews.ro, Dan Gheorghe Misăilă, administratorul SC Grup Est Security SRL, este puternic susţinut de primarul din Piatra Neamţ. Înainte ca Pinalti să ajungă primar, Misăilă avea o mică afacere în construcţii. După ce Pinalti a pus mâna pe funcţie, Misăilă a pus mâna pe contractul de construcţie al telegondolei din oraş. Totodată el a fost sfătuit de primar să înfiinţeze o firmă de pază. Potrivit sursei citate, Misăilă a înfiinţat iniţial „Moldova Security”, transformată ulterior în „Grup Security Guard”, pentru ca, în prezent, să se numească „Grup Est Security” SRL Piatra Neamţ. Potrivit listafirme.ro, în acest moment firma de pază din Piatra Neamţ îl are ca asociat unic pe Alexandru Cucoş, despre care jurnaliştii de la ziuanews.ro spun că ar fi cumnatul lui Misăilă. Când a fost înfiinţată firma, cei doi au fost asociaţi şi administratori totodată, însă în timp Misăilă a renunţat la părţile sale sociale în favoarea lui Cucoş şi a rămas doar administrator alături de acesta. Oricum, acest lucru nu a împiedicat să curgă contractele bănoase. Potrivit ziuanews.ro, în 2011 SC Grup Est Security SRL ar fi beneficiat de contracte în valoare de circa opt milioane de euro. Printre instituţiile păzite şi supravegheate de firma susţinută de Pinalti, se numără CEC Bank, Exim Bank, Hidroelectrica, Transelectrica, Termoelectrica, dar şi mai multe unităţi militare din ţară.

Potrivit listafirme.ro, Grup Est Security SRL a avut în 2003 o cifră de afaceri de 63.932 lei şi un profit de doar 7.625 lei, cu toate că nu avea niciun angajat. În 2011, numărul angajaţilor a ajuns la 1.456, un profit de peste 3,6 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a ajuns 31.278.940 de lei, adică aproape opt milioane de euro.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.