Anul acesta, Primăria Bistriţa a alocat nu mai puţin de 6.000.000 pentru Poliţia Locală. Cei 85 de angajaţi care ar trebui să se ocupe de siguranţa bistriţenilor, să facă ordine în parcări şi chiar construcţii au ajuns să aibă dotări mai bune până şi ca Inspectoratul de Poliţie Judeţean, care încă se mai chinuie cu autospeciale mâncate de rugină, cu sute de mii de kilometri la bord.

 

Din bugetul total de 200.000.000 de lei, Primăria Bistriţa a alocat anul acesta pentru Poliţia Locală nu mai puţin de 6.000.000 de lei. Primăria Bistriţa a ajuns la un număr record de 85 de poliţişti locali, dotaţi cu tot ce trebuie.

Asta în condiţiile în care Năsăudul are doar câţiva poliţişti locali, iar la Beclean 10 poliţişti locali asigură paza şi vara stau şi cu ochii pe Băile Figa. Primăria Sângeorz-Băi abia a început să facă demersurile pentru a angaja 2-3 poliţişti locali.

Ce fac aceştia? Ei bine, ar trebui să vegheze la ordinea din oraş, să stârpească cerşetoria, să ne scape de prostituate, să se asigure că bistriţenii păstrează curăţenia sau parchează autoturismele corespunzător. Şi toate acestea pe bani mulţi.

Cu 85 de poliţişti locali pe care rar îi vezi pe străzi şi atunci doar în maşini, patrularea clasică neexistând în practica lor, Primăria Bistriţa dă bani grei pentru servicii care ar fi putut fi asigurate de Poliţia Locală. Este şi cazul unui contract de servicii de pază, transport valori şi monitorizare sistem de alarmă, pentru care Primăria Bistriţa dădea nu mai puţin de 700.000 de lei.

 

Poliţiştii locali au nevoie de 6 feluri de accesorii pentru protecţia capului

Potrivit programului anual de achiziţii publice, poliţiştii locali cheltuiesc doar pe carburanţi aproape 115.000 de lei. Anul acesta, Poliţia Locală îşi reînnoieşte şi uniformele, operaţiune care presupune o investiţie care trece de 180.700 de lei.

Astfel, doar pentru şepci, şepcuţe, băşti, fesuri şi pălării, în total 6 tipuri de accesorii pentru protejat capul, Poliţia Locală cheltuieşte aproape 23.000 de lei. Pe cravate, fulare şi mănuşi se mai duc 6.000 de lei.

Pentru 60 de costume de vară, Poliţia Locală a alocat 14.400 de lei, iar pentru 42 de costume interioare de iarnă 10.920 de lei. Astfel, un costum de vară costă 240 de lei, iar unul de iarnă 260 de lei.

La acestea se mai adaugă peste 1.000 de ecusoane, embleme şi epoleţi, pentru care instituţia este dispusă să plătească 22.800 de lei. Poliţiştii mai au nevoie de aproape 200 de cămăşi (10.900 de lei) şi de 164 de tricouri (6.560 de lei).

La lista lungă de elemente de vestimentaţie se mai adaugă şi 45 de pelerine (8.100 de lei), 82 de geci îmblănite (11.070 lei), 55 de geci speciale pentru vânt, care costă 150 de lei bucata, dar şi 82 de veste împotriva vântului (7.134 de lei).

Poliţia locală mai cumpără şi pantofi de iarnă (5.535 de lei), pantofi de vară (11.070 de lei), ghete (6.200 de lei), centuri şi curele.

Anul acesta, instituţia nu ignoră nici dotările tehnice, deşi acestea nu trec de 134.166 de lei. Pentru echipament de transmisie de date wireless, Poliţia Locală a alocat aproape 11.000 de lei, iar pentru un dispozitiv de înregistrare şi redare video 16.666 de lei. Poliţia Locală mai cumpără aparate de semnalizare acustică sau optică cu 7.500 de lei, dar şi patru camere video, în valoare de 23.000 de lei.

Şi parcul auto se va îmbogăţi cu o autospecială de 12.000 de euro, dar şi cu un laptop de 4.000 de lei, două computere şi trei tablete de serviciu.

 

Peste 61.000 de lei doar pentru formare profesională

Poliţia Locală investeşte şi în pregătirea angajaţilor săi, planificând pentru prima parte a acestui an trei cursuri de formare, pentru care a alocat, în total, peste 61.000 de lei.

Este vorba despre un curs clasic de formare, pentru care s-au alocat 60.000 de lei, un curs iniţial de formare (7.500 de lei) şi un curs de formare profesională şi simulare în domeniul armelor de foc şi muniţiilor.

Pentru papetărie şi accesorii de birou, instituţia a alocat 11.200 de lei, iar pentru materiale de curăţenie aproape 20.000 de lei. Accesoriile pentru calculator mai umflă lisa de cheltuieli cu 11.000 de lei.

O sumă importantă merge şi spre utilităţi, servicii de cazare, taxe de drum pentru autovehicule şi servicii juridice – 102.000 de lei.

masina politie locala bistrita

Cu un buget confortabil, Poliţia Locală e preocupată de… nimicuri

Deşi bugetul şi dotările îmbunătăţite şi completate în permanenţă le-ar permite poliţiştilor locali să ne scape de toate neplăcerile din oraş, mai ales că parte din atribuţii le împart cu diferite servicii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi cel de Jandarmerie, poliţiştii locali par să fie preocupaţi mai degrabă de nimicuri.

Dovadă sunt buletinele pe care instituţia le face publice instituţia săptămânal pe site-ul primăriei. Pe lângă amenzi pentru parcări aiurea, se strecoară şi sancţionări mai puţin obişnuite.

Poliţiştii par să le fi pus gând rău proprietarilor de animale. Nu trece săptămână fără ca un proprietar de câine să nu fie articulat de un poliţist local, pentru că şi-a permis să plece de acasă la plimbare cu patrupedul, fără a avea asupra sa o copie după buletin şi carnetul de sănătate al câinelui, vizat la zi. Să nu mai vorbim de lopăţică şi pungi pentru deşeuri.

Până de curând, poliţiştii locali îi amendau până şi pe cei care aveau animale de companie şi nu ceruseră în prealabil acordul vecinilor. Un bistriţean determinat a acţionat în judecată Poliţia Locală după ce a primit o astfel de amendă, iar judecătorii au anulat această decizie aberantă.

O altă bistriţeancă a fost amendată, după ce a îndrăznit să hrănească pisicile fără stăpân care îşi făceau veacul lângă blocul unde locuia. Amenda a fost aplicată în urma unor reclamaţii făcute de un vecin, deranjat că patrupedele se urcau pe maşina sa.

Un alt caz la fel de aberant a fost intens mediatizat în urmă cu mai bine de jumătate de an. Poliţia locală a amendat mai mulţi proprietari de câini pentru că îşi plimbau animalele pe spaţiul verde, care, culmea, în acte nu apărea ca spaţiu verde.

Andreea Moldovan

4 COMENTARII

  1. Pai, daca li s-au aprobat acesti bani, cred ca bine fac, daca nu si-i baga-n „zaburile personale ” …
    Cum vreti sa umble… , cu nadragii rupti in c.ur si venic „mototoliti” … si cu o pregatire profesionala indoielnica ? Daca ar fi asa… iara nu v-ar placea… Nici cum nu-i bine… nu ?!

  2. Poliția locală e una profesionista la Bistrita, tin sa Ii felicit pe aceasta cale pentru măsurile pe care le iau împotriva crescătorilor de animale de la blocuri, câini, pisici, hamsteri Etc.
    Animalele sunt chinuite in apartamente si pe lângă blocuri in loc sa aiba un trai decent. Săracile animale. Felicitari încă o data bravilor politisti comunitari si la mai mare. Bugetul pe care l au primit este unul insuficient dupa parerea mea si consider ca ar trebui achiziționate dispozitive mobile de urmărire a infractorilor pe doua roti.

  3. Nu mi se pare deloc aberant sa amendezi o individa care hraneste zeci de animale pe spatiul public,sa le bage n casa daca ii sunt dragi

  4. Dar pe cei care cresc animale in cartierele si localitatile compnente ale Bistritei, fara sa aiba grajdurile construite legal si fara sa aiba fose septice si platforme conforme pentru dejectiile acestora si efectiv infecteaza panza freatica … si „impu.tzesc ” pe toata lumea … cine si cand ma rog frumos o sa-i controleze si o sa-i amendeze ?
    In cartierul in care locuiesc eu , efectiv ma imputezte un „cio.mar.lan” de acest gen, cu porcii si vitele sale, fara sa respecte absolut nici o regula si nimeni nu se sesizeaza si nimeni nu-i controleaza ori amendeaza, iar la o plangere personala, au fost, au „constatat”… l-au „avertizat”… si n-a mai verificat niciodata daca s-au conformat …. si tot pe mine m-au „sfadit”…
    Asa ca mai lasati-o „moale ” cu aceasta „Politie Locala”… „Garda de Mediu”… ori „Politie Sanitar-Veterinara „… , ca nici unul nu-si face treaba daca nu-i „pleznesti de la spate cu bota ” si nu stai in „oastele” lor s-o faca … !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.