Gavrilă Pop, bărbatul din Zagra care anul trecut şi-a ameninţat nişte vecini cu arma a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Bistriţa-Năsăud la 2 ani şi 9 luni de închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată la Curte de Apel Cluj.

Pe lângă faptul că şi-a ameninţat vecinii cu arma, bărbatul a deţinut puşca respectivă fără drept, iar procurorii au descoperit că a folosit-o la vânătoare fără a avea permis în acest sens. Gavrilă Pop a fost acuzat astfel şi de braconaj. Deţinerea unei arme letale fără drept şi braconajul nu au fost singurele acuzaţii, fiindcă acesta s-a ales şi cu cea de dare de mită, întrucât pe parcursul anchetei a încercat să mituiască un poliţist.

 

Gavrilă Pop a fost arestat preventiv anul trecut, la jumătatea lunii septembrie, după ce, sub aburii alcoolului, şi-a ameninţat nişte vecini cu arma de vânătoare.

La data de 16 septembrie 2015 procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus luarea măsurii preventive a reţinerii, formulând totodată propunere de arestare preventivă a inculpatului Pop Gavrilă, împotriva căruia s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru mai multe infracţiuni: dare de mită, conducere fără permis a unui autovehicul neînregistrat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept, braconaj cinegetic, violare de domiciliu şi ameninţare”, se arăta la acea vreme într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

 

Supărat din cauză că nu i-au împrumutat bani, i-a ameninţat cu moartea

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Gavrilă Pop le-a cerut soţilor Vasile şi Floarea Călini, pe 30 august 2015, nişte bani împrumut, 1.600 lei. Asta după ce, beat fiind, a sărit gardul casei acestora şi le-a intrat forţat în gospodărie. Cum oamenii au refuzat, Gavrilă Pop, tot sub influenţa băuturilor alcoolice, a revenit a doua zi şi i-a ameninţat cu moartea. Ameninţările cu moartea au fost lansate chiar înainte de a ajunge la locuinţa soţilor Călini, Atât telefonic dar şi în discuţiile pe care acesta le-a avut în ziua respectivă cu nişte săteni.

În seara de 31 august, Gavrilă Pop după ce a intrat în casa soţilor Călini a început să îi certe fiindcă l-au refuzat cu o zi înainte să îi dea bani împrumut şi le-a spus direct că îi împuşcă. Şi a vrut să îşi pună planul în aplicare fiindcă s-a dus la mopedul cu care venise şi de care avea leagă o armă de vânătoare, pe care o cumpărase de la nişte ruşi, în 2012, şi pe care o folosise, aşa cum a reieşit ulterior din declaraţiile sale, să împuşte două ciori şi o veveriţă.

„Inculpatul a ieşit din curtea hotărât să-şi ia arma cu care venise pregătit şi care era învelită într-o haină şi legată de moped, căutând prin buzunare cartuşe pentru armă. Tonul ridicat folosit de inculpat a fost auzit de persoana vătămată Călini Vasile, primul vizat de ameninţările inculpatului, precum şi de martorul Ioan Zinveli (n. r. – nepotul soţilor Călini), care l-au urmat pe inculpat în deplasarea spre moped.

De teama unei agresiuni prin împuşcare, persoana vătămată Vasile Călini a luat o piatră din curtea locuinţei sale şi l-a lovit cu putere în cap pe inculpatul Pop Gavrilă. Inculpatul reuşise să dezlege arma dintr-un punct de prindere al acesteia, însă în momentul în care încercase să dezlege arma din al doilea punct, a fost deposedat de armă de către martorul Zinveli Ioan”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

 

A încercat să mituiască poliţiştii

Deposedat de armă şi rănit la cap, Gavrilă Pop a încălecat mopedul şi s-a dus acasă. Însă pentru scurt timp, fiindcă nepotul soţilor Călini anunţase incidentul prin 112, astfel că poliţiştii i-au făcut scurt o vizită pistolarului şi l-au luat pe sus la declaraţii. Nu înainte de a-l duce la spitalul din Năsăud pentru a i se acorda îngrijiri medicale pentru lovitura primată la cap.

În aceeaşi seară, poliţiştii au ajuns la concluzia că Pop nu deţine permis de armă şi i-au întocmit scurt un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de nerespectare a armelor şi muniţiilor. A doua zi fiind chemat pentru cercetări la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, de către poliţiştii de la Arme şi Muniţii, Gavrilă Pop a încercat în timpul audierilor purtate să îl mituiască pe poliţistul răspunzător de cazul său.

„(…) în mai multe rânduri, inculpatul Pop Gavrilă i-a solicitat agentului şef de poliţie XXX să facă în aşa fel încât «să iasă bine», dându-i de înţeles că îi va da mită dacă îi creează o situaţie favorabilă în dosar, precum şi faptul că va obţine de la naşul său suma de 100 euro pentru acest motiv. Tot inculpatul, i-a mai spus poliţistului să vorbească pentru a fi ajutat cu şeful său şi cu colegul său.

Agentul de poliţie a informat şefii ierarhici”, se arată în documentele instanţei.

În aceeaşi zi, Gavrilă Pop a fost transformat în suspect şi au început declaraţiile. Crezând că poate, poate va scăpa basma curată, zăgreanul i-a promis poliţistului pentru a doua oară că îl va recompensa dacă îl va ajuta să scape de răspundere penală. Discuţia a fost înregistrată ambiental de poliţişti în baza unui mandat de provizoriu eliberat de instanţă, şi având în vedere vorbele ce i-au ieşit din gura lui Gavrilă Pop, procurorii au solicitat instanţei mandat de interceptare pentru 30 de zile.

Între timp, anchetatorii au constatat şi faptul că zegreanul a condus mopedul pe drumurile publice fără permis şi prin urmare acesta s-a mai ales cu un cap de acuzare la dosar. După aproximativ o săptămână de la primele declaraţii, Gavrilă Pop a fost citattelefonicde câteva ori de poliţişti pentru a se prezenta la sediul IPJ, bărbatul încercând de fiecare dată să dreagă busuiocul cu promisiuni în bani şi „carne de viţel”. Cum nu s-a prezentat la Poliţie, anchetatorii l-au adus la sediu cu mandat de aducere, moment în care i-au adus la cunoştinţă şi acuzaţiile – dare de mită, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, vehicul neînregistrat şi neînmatriculat, ameninţare, violare de domiciliu, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept şi braconaj cinegetic.

 

A recurs la recunoaşterea vinovăţiei ca să scape ieftin

În timpul cercetărilor, anchetatorii au ajuns la concluzia că declaraţiile lui Gavrilă Pop au fost parţial nesincere, acesta recunoscându-şi vinovăţia abia când a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, la finele lunii septembrie.

În faţa instanţei, Gavrilă Pop şi-a recunoscut faptele şi a cerut judecarea sa prin procedură simplificată. Chiar dacă a beneficiat de această procedură prin recunoaşterea vinovăţiei, dar şi prin aplicarea legii celei mai favorabile, instanţa nu a putut trece cu vederea faptul că în dosar era vorba de un număr mare de infracţiuni, astfel că nu i-a acordat circumstanţe atenuante.

„Procedând la individualizarea pedepselor ce urmează a fi aplicate inculpatului, instanţa va avea în vedere gravitatea infracţiunilor şi periculozitatea celui în cauză, în raport de criteriile prevăzute de art. 74 Cod Penal, respectiv: împrejurările şi modul de comitere a faptelor, mijloacele folosite, starea de pericol creată, natura, gravitatea şi consecinţele infracţiunilor, motivele pentru care au fost săvârşite, conduita inculpatului după comiterea infracţiunilor, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate şi situaţia familială şi socială a inculpatului. Totodată, la individualizarea pedepselor se va avea în vedere că inculpatul este judecat potrivit procedurii recunoaşterii vinovăţiei, ceea ce impune, în prealabil, reducerea cu 1/3 a limitelor legale ale pedepselor pentru fiecare dintre infracţiunile reţinute în sarcina acestuia. În favoarea inculpatului nu se vor reţine circumstanţe atenuante, raportat lanumărul mare al infracţiunilor reţinute în sarcina sa, natura şi gravitatea infracţiunilor comise şi datele care caracterizează persoana sa”, arată instanţa în motivare.

Magistraţii Tribunalului Bistriţa-Năsăud i-au aplicat lui Gavrilă Pop pedeapsa cea mai grea pentru infracţiunile comise, de 1 an şi 9 luni de închisoare, la care i-au adăugat un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv încă 14 luni, în final el urmând să execute 2 ani şi 8 luni de închisoare. Bineînţeles, din pedeapsa finală i s-a dedus perioada cât a stat în arest preventiv, începând cu 16 septembrie 2015 şi până pe 4 mai 2016, data la care a fost pronunţată sentinţa de către magistraţii Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată în apel de către Gavrilă Pop, la Curtea de Apel Cluj, un prim termen fiind stabilit pe 24 iunie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.