Trei milioane lei a primit anul acesta Centrul Judeţean pentru Cultură, de la bugetul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, bani care vor fi necesari pentru „cheltuieli de funcţionare”. Din aceşti bani, circa o treime vor fi tocaţi pe activităţile culturale organizate de instituţia condusă de Gavril Ţărmure.

Pentru secţiunea de dezvoltare este prevăzută suma de 60.000 lei, din care 40.000 lei doar pentru studiul de fezabilitate privind reabilitarea vilei nr. 1 din Sângeorz Băi.

 

Bugetul prevăzut pentru cheltuieli al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud este de exact 3,1 milioane lei, din care trei milioane provin de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în timp ce o sută de mii de lei sunt bani pe care instituţia îi va încasa din spectacole şi manifestări culturale.

În acelaşi timp foarte mulţi bani vor fi cheltuiţi pentru organizarea de manifestări culturale, circa o treime din suma primită de la CJ BN.

 

Funcţionarea are cei mai mulţi bani

Conducerea Centrului Judeţean pentru Cultură a prevăzut ca suma de 3.040.000 lei să fie cheltuită în cadrul secţiunii de funcţionare, iar 60.000 lei sunt alocaţi secţiunii de dezvoltare. Cea mai mare parte din suma prevăzută pentru dezvoltare, adică 40.000 lei, sunt bani alocaţi pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate. Este vorba mai precis de documentaţia necesară pentru reabilitarea vilei nr. 1 din Sângeorz Băi, cea pe care Consiliul Judeţean a dat-o spre folosinţă gratuită Centrului Judeţean pentru Cultură, în decembrie anul trecut. Tot pentru „dezvoltare”, directorul Centrului, Gavril Ţărmure intenţionează să cheltuiască nu mai puţin de 12.000 lei pentru achiziţionarea unei staţii de amplificare şi o staţie grafică cu licenţă pentru care a prevăzut 8.000 lei.

 

„Alte cheltuieli” ia spuma

 

Din banii prevăzuţi la secţiunea funcţionare, adică din cei 3.040.000 lei, circa 1,3 milioane lei sunt necesari pentru acoperirea cheltuielilor cu personalul, inclusiv salariile celor 75 de angajaţi ai instituţiei.

La capitolul „bunuri şi servicii” din cadrul aceleiaşi secţiuni sunt alocaţi peste 1,7 milioane lei, din care cei mai mulţi bani merg pe bunuri şi servicii – 311.000 lei, reparaţii curente – 200.000 lei, în timp ce aproape 1,2 milioane lei merg pe… alte cheltuieli. Practic aceste „alte cheltuieli” sunt de fapt cheltuielile pe care Gavril Ţărmure are de gând să le facă cu organizarea de evenimente culturale. Suma, potrivit notei de fundamentare întocmită de directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, reprezintă nu mai puţin de 37,74% din bugetul de care dispune deocamdată, fiindcă nu trebuie uitat că va urma, undeva prin vară, şi o rectificare bugetară, iar în mod evident Ţărmure nu va fi exclus de la alocarea unei sume frumuşele întru destuparea culturală a bistriţenilor.

Lista cu evenimentele propuse pentru anul acesta este una deosebit de interesantă. Mai întâi trebuie să menţionăm, în baza aceleiaşi note de fundamentare, că din bugetul prevăzut pentru organizarea de evenimente culturale aproximativ 41% sunt pentru folclor, circa 30% sunt bani pentru organizare de concerte, în timp ce aproximativ 29% din bani vor fi cheltuiţi pentru tipărituri şi editări de CD-uri şi DVD-uri. În rest, 0,03% merg spre teatru, 0,06% pentru tabere, 0,02 pentru expoziţii şi tot atâta pentru literatură, iar 0,04% sunt bani pentru alte activităţi.

 

Fără număr, fără număr

Dar să vedem ce evenimente pregăteşte Gavril Ţărmure pentru acest an şi mai ales ce sume a estimat că vor fi cheltuite pentru organizarea lor.

Astfel, bugetul aferent lunii ianuarie, deja încheiată, este de circa 48.000 de lei. Cei mai mulţi bani – 25.000 lei – au fost alocaţi pentru „Concertul de Anul Nou”, organizat de Ţărmure pe 3 ianuarie. O sumă la fel de importantă – 15.000 lei – s-au dus pentru organizarea unui recital de poezie şi muzică realizat de renumitul actor Ion Caramitru şi de clarinetistul A.O. Popa.

Şi pentru evenimentele lunii februarie a fost prevăzută o sumă consistentă, circa 30.000 lei. Din acest total, 7.500 lei sunt alocaţi pentru „Colocviul Naţional al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud cu tema muzică, etnografie, etnologie. Aplicaţii în cadrul ansamblurilor profesioniste şi de amatori”, 9.000 lei pentru filmul documentar „Tănase Tudoran”, 2.500 lei pentru un recital cameral, alţi 3.500 lei pentru spectacolul teatral „Amantul înşelat”, 2.000 lei pentru o gală de film, 1.500 lei pentru Adunarea generală a Astrei Năsăudene.

Peste 25.000 lei vor fi cheltuiţi şi în luna martie, din care cea mai mare sumă, 7.000 lei, este alocată pentru un concert de muzică de cameră, alţi 4.000 lei vor merge pentru organizarea unui recital de flaut şi pian, iar 3.000 lei sunt pentru Gala premiilor Societăţii scriitorilor din Bistriţa-Năsăud.

În luna aprilie, Centrul condus de Gavril Ţărmure va avea cheltuieli ceva mai mari, de circa 50.000 lei. Cea mai mare sumă – 20.000 lei – este alocată organizării unui concert simfonic la care va lua parte Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca. De asemenea, 10.000 lei au fost alocaţi pentru Festivalul naţional de teatru nescris „Constantin Iugan” de la Şanţ, în timp ce 9.000 de lei vor merge pentru Cupa şcolilor la Street Dance. De asemenea, 4.000 lei sunt alocaţi pentru o expoziţie dedicată Zilei internaţionale a autismului.

O sumă foarte mare, peste 200.000 lei, va fi cheltuită în luna mai, din care 70.000 lei sunt alocaţi pentru Festivalul naţional „Valeria Peter Predescu”. Alţi 15.000 lei vor fi cheltuiţi pentru un concert simfonic, 10.000 lei vor merge pentru Zilele Operei „Constantin Pavel”, 7.000 lei pentru festivalul concurs „De Ispas la Năsăud”, iar 7.500 pentru organizarea unui seminar internaţional de bioetică.

Sume impresionante, de zeci de mii de lei, sunt prevăzute şi pentru celelalte luni din acest an, însă nu am avea spaţiu suficient pentru expunerea lor în detaliu. Un aspect ar trebui însă amintit, şi anume alocarea a 65.000 de lei pentru editarea a patru reviste.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.