În primele zece luni ale acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, și de asemenea, au fost afectate 39 de persoane din cauza folosirii necorespunzătoare a surselor de încălzire sau a aragazului și a coșurilor înfundate. Totodată 5 persoane și-au pierdut viața, potrivit E.ON.

„Coșurile de fum trebuie curășate de cel puțin două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece, de către firme sau persoane autorizate”, informează E.ON.

Folosirea aragazelor pentru încălzirea locuinței, coșurile de evacuare neetanșe, înfundate sau construite necorespunzător care duc la acumularea gazelor arse în încăperi, sunt principalele cauze ale evenimentelor cu consecinte tragice.

„Am dorit să readucem în atenția consumatorilor de gaze aceste cazuri grave petrecute la începutul anului întrucât ne aflăm în perioada în care începem să încălzim locuințele și când este absolut necesar să ne reamintim regulile de siguranță, a căror respectare este vitală atunci când utilizăm aparate care funcționează cu gaze naturale”, declară Teona Oltean, director general adjunct E.ON Distribuție România.

La început de sezon rece, coșurile de fum, hornurile și țevile de evacuare trebuie verificate pentru a ne asigura că ventilația este corespunzătoare. Curățarea coșurilor de fum de cel puțin două ori pe an, una obligatoriu în sezonul rece, exclusiv prin intermediul firmelor sau persoanelor autorizate, este o recomandare de care fiecare consumator de gaze naturale ar trebui să țină seama fiindcă în acest fel se pot preveni intoxicațiile cu monoxid de carbon. Nu în ultimul rând, aparatele neautomatizate care funcționează cu flacără deschisă trebuie supravegheate permanent, fiind interzisă utilizarea lor ca surse de încălzire.

Potrivit datelor IGSU, la nivel național, numărul incendiilor la locuințe înregistrate în intervalul 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, a ajuns la 16.275, iar numărul victimelor (adulți și copii) a fost de 1.329. Coșurile de fum defecte sau amplasate necorespunzător față de elementele combustibile au provocat 34% din totalul incendiilor la locuințe, în perioada menționată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.