Înainte de Paşte, aproape 140 de locuinţe de tip ANL au fost oferite tinerilor de către reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene. Deşi a trecut o lună şi jumătate de la primirea cheilor, locuitorii încă nu au gaz. Asta pentru că constructorul refuză să se deplaseze la Bistriţa pentru a asista la racordarea la gaz.


În data de 12 aprilie, 164 de familii au primit cheile la locuinţe ANL. Din acest număr total, 138 dintre aceste locuinţe sunt noi, situate în trei blocuri proaspăt construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în cartierul Subcetate, iar alte 26 de apartamente sunt situate în clădiri mai vechi, care au fost eliberate de curând.

Din cele 138 de apartamente noi, 95 sunt cu două camere, iar 43 au doar o cameră. Odată primite cheile, familiile au început încet, încet să se mute şi să încheie contractele pentru utilităţi.

Acestea sunt singurele blocuri ANL ridicate în Bistriţa în ultimul deceniu. Lucrările au început în urmă cu mai bine de 10 ani, însă firma care a câştigat iniţial licitaţia nu a finalizat lucrarea, lăsând de izbelişte cele trei blocuri ani de zile.

În cele din urmă, Agenţia Naţională a Locuinţelor a organizat o nouă licitaţie în urmă cu doi ani. Victor Construct, o firmă din Botoşani a pus mâna pe licitaţie, dar şi pe mai bine de 9 milioane de lei, pentru a duce la bun sfârşit acest proiect.

 

De o lună, oamenii se spală în lighean

Dacă cu apa şi electricitatea s-a rezolvat destul de repede, marea problemă pare să fie gazul. Deşi contractele pentru gaz au fost încheiate în urmă cu trei săptămâni, oamenii încă se spală în lighean cu apă încălzită la butelie.

Practic, furnizorul de gaz trebuie să branşeze pe rând toate familiile. Se pare că toate costurile branşării au fost deja achitate, însă această operaţiune a fost realizată doar în cazul a 20 de apartamente. Alte mai bine de 100 de locuinţe au rămas fără gaz.

Asta pentru că, furnizorul de gaz, care şi branşează apartamentele, trebuie să facă această operaţiune cu constructorul de faţă, care trebuie să monteze contoarele. Societatea comercială Victor Construct însă a fost prezentă doar la prima serie de branşări, după care ar fi refuzat să se mai deplaseze la Bistriţa pentru a-i ajuta pe oameni să se branşeze.

Disperaţi, oamenii au sunat constructorul, care nu prea îi bagă în seamă. La ultima conversaţie, dirigintele de şantier al firmei a motivat refuzul de a se deplasa la Bistriţa pentru a-şi face treaba: „Ce vreţi să vin pe banii mei? Problema este între noi şi Primărie. Eu unul nu am în contract să fac deplasări acolo pentru chestii de genul acesta”.

Asta în condiţiile în care firma în cauză a încasat deja mai bine de 9 milioane de lei de la ANL pentru lucrările care includeau şi racordările la utilităţi.

Oamenii au ajuns şi la Primăria Bistriţa, de unde au fost trimişi la Agenţia Naţională a Locuinţelor, care este beneficiar al acestei investiţii. Municipalitatea a trimis o informare către Agenţia Naţională a Locuinţei, în care semnalează problemele de la Bistriţa.

Până una alta, furnizorul de gaz Delgaz Grid şi-a trimis muncitorii în mai multe zile la blocurile ANL, însă în lipsa constructorului, care trebuie să monteze contoarele, nu poate să facă racordurile.

Chiriaşii de la blocurile sociale au ajuns şi la subprefectul Terente Ciui, care, total nepregătit şi pe lângă subiect, i-a îndemnat pe oameni să facă….o petiţie, după o serie de întrebări tâmpite de genul: „Ţeava de gaz este aproape de bloc?”

„107 contracte sunt încheiate, sunt plătite toate costurile, trebuie numai să se facă racordul. Distinşii domni de la Victor Construct de la Botoşani nu vor să vină să ne pună contoarele. Explicaţia nu o cunoaştem nici noi. Am încercat să sunăm, să luăm legătura cu ei, însă ni s-a închis telefonul în nas. Motivul invocat de ei este că asta nu este urgenţă. Nu ştiu ce înţeleg ei prin urgenţă. Mă gândesc că domnii de la Victor Construct merg acasă şi fac un duş, eu vin după 12 ore de lucru şi n-am unde să fac un duş, mă spăl la lighean”, prezintă situaţia unul dintre locatarii blocurilor ANL.

bloc anl

Rezolvarea „neortodoxă” propusă de viceprimarul Gelu Muthi

Chiriaşii ANL-urilor au dezvăluit şi rezolvarea care ar fi fost propusă de viceprimarul Gelu Muthi, atunci când au fost la întâlnirea cu reprezentanţii autorităţilor locale.

Aceştia spun că viceprimarul Gelu Muthi le-ar fi sugerat o firmă care să vină să facă treaba constructorului şi să rezolve problema gazului, asta deşi oamenii deja au plătit pentru aceste servicii.

Suma „modică” pentru care firma binevoitoare, recomandată de viceprimarul Gelu Muthi i-ar fi racordat pe oameni ar fi 350 de lei, de apartament. Practic, oamenii erau îndemnaţi să scoată chiria pe două luni din buzunare să plătească nişte servicii pe care le achitaseră deja.

Prezent la discuţie, directorul de la Patrimoniu, Vasile Marina i-a tăiat craca viceprimarului şi i-ar fi spus de faţă cu chiriaşii că nu merge cu firme recomandate şi că să renunţe la idee.

Pe cine recomanda Gelu Muthi? Ei bine, ar fi vorba tot de o firmă „de casă” a Primăriei Bistriţa şi anume Nistor Instal. Dacă îi ieşea planul lui Gelu Muthi, cei de la Nistor Instal se alegeau cu peste 37.000 de lei făcuţi în două zile, pe spatele chiriaşilor.

 

Lipsa gazului, doar una dintre problemele de la ANL-uri…

Oamenii spun că lipsa gazului este doar una dintre problemele cu care se confruntă. Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene le-ar fi dat cheile înainte de Paşte chiriaşilor fără a verifica dacă lucrările  realizate de constructor la aceste blocuri sunt corespunzătoare.

Aşa se face că oamenii s-au trezit cu centrale termice, şi nu puţine, defecte, cu uşi care abia se ţin şi pe lângă care îţi încape efectiv mâna. Faianţa şi parchetul din multe dintre apartamente se mişcă, iar zugrăveala lipseşte cu desăvârşire, pereţii fiind doar chituiţi superficial.

Chiriaşii se plâng că după ce s-au mutat au avut de băgat o groază de bani în finisajele pe care constructorul a uitat să le mai facă. De asemenea, unii se văd nevoiţi să schimbe uşa de la intrare.

Aceştia au semnalat problemele la Primăria Bistriţa, însă li s-ar fi spus că deşi blocurile sunt în garanţie, iar constructorul ar fi trebuit să rezolve aceste probleme pe banii săi, procesul este unul atât de anevoios, încât mai bine fac reparaţiile chiriaşii pe banii lor.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Culmea este ca tot aia care capata ceva de pomana, tot aia fac tarantele . Nici nu li s-a uscat cerneala pe contractele de cumparare, ori de contractare a apartamentelor, ca deja si au pretentii, ba de apa, ba de canal, ba de curent si gaz… de parca in municipiul Bistrita si in cartierele si localitatile componente ale acestuia, cu strazi si locuinte de cand e „lumea”… toti au de toate… !
    Baaaaaaaaaaaa… ! Asteptati-va randul si nu mai urlati ” a la pro.as.ta ” sa va dea statul absolut totul de-a gratisul si inaintea altora care asteapta la rand, de cand „lumea”… ! Mai puneti mana si mai faceti-va ceva si pe banii vostri, nu tot asteptati totul gata si gratis de la noi astia care suntem inca mai demult ca voi si inaintea voastra !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.