Personalul Romsilva expus agresiunilor taietorilor de lemne. Sapte cazuri in 2017

350

Un angajat al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, I.N., pădurar în cadrul Ocolului Silvic Pucioasa – Direcția Silvică Dâmbovița, a fost agresat recent de un grup de persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal lemn din fondul forestier de stat. Angajatul Romsilva a fost internat în Spitalul Județean din Târgoviște, cu multiple leziuni la picioare și în zona toracică.

De la începutul anului, acesta este al șaptelea caz de agresiune asupra personalului de teren al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, pe fondul sporirii acțiunilor de pază și a controalelor. Agresiunile anterioare au avut loc pe raza Ocoalelor Silvice Ghimpați, județul Giurgiu, Roșiori de Vede, județul Teleorman, Dolhasca și Marginea, județul Suceava, Bocșa Montanei, județul Caraș-Severin și Târgu Mureș. În patru din aceste cazuri, personalul silvic agresat a necesitat îngrijiri medicale.

În toate cazurile de agresiune, organele de cercetare au deschis dosare de urmărire penală pentru infracțiunile de vătămare corporală sau ultraj.

Potrivit unui comunicat de presă trimis pe adresa redacției, pe parcursul anului trecut, alți 22 de angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au fost agresați în timpul acțiunilor de pază și control în fondul forestier de stat.

Intensificarea acțiunilor de pază și control în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a condus, anul trecut, la o scădere cu 16,27% a tăierilor ilegale.

1 COMENTARIU

 1. 1/. Dati voie padurarilor si celor care sunt investiti cu paza si administrarea padurilor, sa poata face uz de arma impotriva tuturor celor care se manifesta agresiv fata de ei, nu executa somatiile acestora de a se opri si a se supune la control, nu vor sa prezinte documentele la control, fug ori se sustrag la somatiile legale sa se opreasca in vederea controlului indiferent de mijloacele de transport. Sa poata face uz de arma cu glont militar, sa imobilizeze orice mijloc de transport care nu se opreste la control cat si asupra persoanelor care se comporta agresiv ori nu se supun somatiilor si orice deces din aceasta cauza sa fie retinut in sarcina celui care nu s-a supus somatiti si nu celui care face uz de arma.
  2/.De asemenea, desfiintzati dr.acului „recunoasterea la cioata ” in cazul taierilor ilegale si cand este prins cineva in fralgrant cu taieri ilegale dintr-o anumita zona, sa i se retina in sarcina absolut toate cioatele gasite in acea zona, in sarcina acestuia, total si neconditionat , nu doar al celor pe care au fost prinsi in acel moment .
  3/. Cei pedepsiti cu amenda ori in penal cu privare de libertate, dupa ( ori concomitent cu executarea pedepsei ) sa fie obligati sa participe gratis ( pe banii lui ) la impaduriri si lucrari silvice, cate 30 zile , pentru fiecare m.c. de material lemnos sustras din padure fara aprobare legala, iar daca nu se supune, pentru aceste zile sa fie dus in penitenciar si dus cu forta la muca in folosul ocolului silvic pagubit .
  4/. Infiintati Politia Padurilor, cinegetica si a mediului , ca structura militara independenta de de Jandarmi ori de Politie Nationala ( ca si Politia TF ) , subordonata direct Guvernului Romaniei , dotata cu tot ceea ce trebuie unei bune gestionari a acestui fapt, cu competenta larga si cu personal anume pregatit in acest sens. Sistemul de paza si protectie, sa nu aiba nici o legatura cu activitatea administrativa a acestor domenii.
  5/.Obligati Ocoalele Silvice , indiferent de forma de proprietate, sa-si faca depozite cu lmne pentru populatie, de unde acestia sa si le poata cumpara la orice cantitate si valoare, permanent , sa nu mai fie nevoiti sa cumpere de la hotii de lemne ;
  6/. Insitutiti regula ca orice exploatare de padure, sa se faca exclusiv de catre Directiile Silvice, cu personal anume calificat, care sa duca lemnele intr-un depozit si de acolo sa se faca licitatiile, indiferent din proprietatea publica sau privata si nu mai permiteti civililor de nici o natura sa mai intre in paduri, sub nici un motiv, inafara cazurilor dreptului de servitute si/sau pentru asanarea padurilor si tratamentul impotriva bolilor si daunatorilor. Este de notorietate publica faptul ca se „liciteaza ” o anume cantitate si se taie dublu, daca nu triplu… si incontrolabil total.

  VA GARATEZ EU CA IN ACEST CAZ SE VOR STOPA TAIERILE SI JAFURILE DIN PADURI . DAR NU SE VREA ACEST LUCRU ! ASTA ESTE CONCLUZIA MEA … Fara masuri „dure ” si extreme, nu se va opri acest flagel cu toate programele doamnei Doina Pana cu tot… ( care se pot aplica doar pe caile de comunicatie controlabile si numai asupra celor care poarta numere de identificare … )

LĂSAȚI UN MESAJ