După ce a fost condamnat în dosarul Transformatorul, Relu Fenechiu va fi eliberat condiţionat prin decizia instanţei. Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total în acest dosar, din care nu s-a recuperat nimic, a fost de peste 7,5 milioane de lei. Până acum, politicianul a stat în arest trei ani şi jumătate. Relu Fenechiu a fost membru al PNL timp de 18 ani şi se afla la al treilea mandat de deputat în momentul condamnării.


Relu Fenechiu a fost preşedintele PNL Iaşi din 2004, iar din 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel central, după decizia instanţei demisionând din PNL. El a fost ministru al Transporturilor timp de şapte luni, până în iulie 2013, când s-a retras din această funcţie ca urmare a condamnării în primă instanţă în dosarul Transformatorul.

Potrivit deciziei exprimate de magistraţii vasluieni, Relu Fenechiu ar putea fi eliberat condiţionat după ce a executat trei ani şi jumătate din condamnarea de cinci ani şi jumătate pe care a primit-o în dosarul Transformatorul.

”Admite propunerea Comisiei de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Vaslui privind liberarea condiţionată a persoanei condamnate Fenechiu Relu. În temeiul art. 587 alin. 1 Cod procedură penală, dispune eliberarea condiţionată a condamnatului Fenechiu Relu, anterior executării integrale a pedepsei de 5 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 62/2017 a Tribunalului Vaslui, mandat de executare nr. 69/2017”, se arată în hotărârea pronunţată de instanţa vasluiană. Decizia Judecătoriei Vaslui nu este definitivă, putând fi atacată în termen de trei zile.

Un tun de 7,5 milioane de lei

În 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanţa supremă, în dosarul „Transformatorul”, la cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor.

Tot atunci, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare, iar Ioan Turbatu şi Ion Mărghidan au primit pedepse de câte şase ani de închisoare cu executare, ultimii doi pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care joi a dat o decizie definitivă în această cauză.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca „Transformatorul”, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Infracţiuni ca între fraţi

Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, au fost acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Ioan Turbatu a fost judecat pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, iar Ion Mărghidan şi Petru Andronache, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 – 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL – fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 – 1980.

Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Prejudiciu de peste 7,5 milioane de lei

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total a fost estimat la 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA), reprezentând valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 – 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL.

Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice „Electrica Serv” SA – SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civilă în această cauză, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului.

Fenechiu s-a băgat şi la Siveco

Fenechiu a fost condamnat, de asemenea, în dosarul Siveco, după ce şi-a recunoscut vinovăţia într-un dosar în care era acuzat de DNA Ploieşti de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani.

Potrivit Tribunalului Prahova, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a primit de la Siveco România suma de 620.000 de euro, prin firme controlate de acesta, între care una aparţine fratelui său, dar şi numerar, pentru a sprijini compania fondată de Irina Socol în câştigarea a două contracte cu Ministerul Justiţiei (MJ) şi cu Antibiotice Iaşi, se arată în motivarea deciziei instanţei.

„S-a reţinut în sarcina acestuia (n.r. — Relu Fenechiu) că în perioada anilor 2012-2013 a pretins numitei S.I., reprezentant al S.C. S.R.SA, un procent de 15%, din valoarea a două contracte (promovate de Ministerul Justiţiei şi SC A. SA I.), pentru ca, prin influenţa pe care o avea la factorii de decizie şi pe care a exercitat-o efectiv asupra acestora, să-i determine să atribuie agentului economic menţionat, contractele de achiziţie încheiate în cadrul proiectelor desfăşurate de Ministerul de Justiţie — ‘Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România’, în valoare de 13.990.059 lei RON, fără TVA şi de SC A. SA I. — ‘Achiziţie şi implementare sistem informatic integrat (SII) şi servicii de consultanţă aferente’, în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro, precum şi să permită derularea în condiţii optime a acestora, primind suma totală de 620.000 euro”, conform motivării privind decizia judecătorilor Tribunalului.


Fenechiu băgat la Antibiotice

Pentru a ascunde provenienţa sumei de 324.000 euro, Fenechiu i-a determinat pe reprezentanţii Siveco să încheie contracte de prestări servicii cu firmele respective, controlate de el, pentru a atesta relaţii comerciale între aceste societăţi, care în realitate nu au prestat obiectul contractelor. Conform textului motivării, Relu Fenechiu a negat implicarea sa în derularea contractelor încheiate atât cu Ministerul Justiţiei, cât şi cu SC Antibiotice SA Iaşi.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.