Pensionările binecuvântate de Iohannis pentru generalii transilvăneni ai SRI

833

Începutul lunii august a fost marcat de către preşedintele Klaus Iohannis cu un număr record de decrete ce vizau pensionarea a mai multor generali din Serviciul Român de Informaţii. Zona Transilvaniei a fost vizată şi ea. Spunem asta ca în acest an au dispărut din sistem trei ”epoletaţi” cu o reputaţie răsunătoare: colonelul Gheorghe Olteanu şi generalii Cecan Simion împreună cu Pasăre Bogdan.


Plecările de la SRI

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi, 1 august, decretele privind înaintarea în grad, la trecerea în rezervă, a trei reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Şeful statului a semnat decretele privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, la trecerea în rezervă, coloneilor din SRI Mihaela Dumitrescu, Bogdan Pasăre şi Simion Cecan.

Tot marţi, şeful statului a semnat decretele privind trecerea în rezervă a general-maiorilor cu două stele Ovidiu-Ionel Tărpescu şi Marius Harabagiu, a generalilor de brigadă cu o stea Gheorghe Badea, Mircea Mîndrescu, Gheorghe Vişan, Dan-Angelo Lăpădat, Constantin Zanfir, a contraamiralului Cătălin-Silviu Dumistrăcel, contraamiralilor de flotilă Tiberiu Frăţilă, Gigi-Cristinel Uce, Dan Hăulică şi Ioan Stănciulescu.

Preşedintele Iohannis a mai semnat decretele privind încetarea raporturilor de serviciu cu Ministerul Afacerilor Interne ale chestorului de poliţie Ioan Scripniciuc, trecerea în rezervă a generalilor de brigadă cu o stea Dorin Oltean şi Marin Andreiana.

Cu o zi înainte de acest lot, preşedintele Iohannis mai semnase 10 decrete pentru doritorii de pensie din SRI.

  • Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Zărnescu Daniel, din Serviciul Român de Informaţii;
  • Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Ceauşu Gheorghe, din Serviciul Român de Informaţii;
  • Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Cozma Sorin-Gabriel, din Serviciul Român de Informaţii;
  • Decret privind trecerea în rezervă a doamnei general de brigadă – cu o stea Istode Elena, din Serviciul Român de Informaţii;
  • Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Stan Viorel-Adrian, din Serviciul Român de Informaţii;
  • Decret privind trecerea în rezervă a doamnei general de brigadă – cu o stea Morgoş Marioara, din Serviciul Român de Informaţii;
  • Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Babiuc Vasilică, din Serviciul Român de Informaţii;
  • Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Văleanu Cornel, din Serviciul Român de Informaţii;
  • Decret privind trecerea în rezervă a doamnei general de brigadă – cu o stea Posaştiuc Emilia-Cristina, din Serviciul Român de Informaţii;
  • Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Stoica Constantin-Marius, din Serviciul Român de Informaţii.

Însă revenind la oile noastre, sa vedem cine sunt cei trei crai din zona de Ardeal.

Olteanul din Ardeal

Pe acest fond, dar cu ceva timp în urmă, Colonelul OLTEAN GHEORGHE, cel care a îndeplinit funcţia de şef al Direcţiei Judeţene de Informaţii Cluj în perioada 07.04.2006 – 18.07.2013. şi cea de şef al Direcţiei Judeţene de Informaţii BN mai bine de 3 ani, preluând comanda de la fostul şef al SRI BN, Ioan Mocanu, rotaţia cadrelor trimiţându-l la SRI Mureş, aşadar Gheorghe Oltean s-a pensionat, la comanda interimară a Direcţiei Judeţene de Informaţii fiind numit fostul adjunct Claudiu Gherman.
Gheorghe Oltean, seful Serviciul Roman de Informaţii(SRI) Cluj, a fost schimbat din functie pe 18.07.2013. În acelaşi timp la Bistriţa-Năsăud se arăta că şi şeful de acolo, Ioan Mocanu urma să fie schimbat. În perioada aceea s-a făcut de fapt o rocadă inegală. Oltean plecase la Bistriţa-Năsăud tot pe funcţia de şef, însă Mocanu nu a devenit lider al instituţiei de informaţii la Cluj, ci Simion Cecan a fost numit pe această poziţie. Oltean şi-a obţinut verdele la pensie înainte de lotul lansat în această vară.

Cecan a rămas în fruntea SRI Cluj până în această lună când spre surprinderea tuturor, exista o cerere de pensionare formulată de aceste în urma căreia Klaus Iohannis a semnat decretul cu pricina.

Simion şi prietenii săi

Şeful SRI Cluj , Simion Cecan, îl cunoaşte pe colonelul în rezervă Dumitru Pop, tatăl lui Răzvan Pop, cel care a pus umărul la prăbuşirea spectaculoasă a şefului Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Ambii sunt specialişti în combaterea revizionismului maghiar. Actualul şef al SRI Cluj, care este low profile de când s-a mutat la Cluj, este fostul şef al SRI Mureş şi l-a înlocuit pe colonelul SRI Gheorghe Oltean, care a fost mutat, la rândul lui, din funcţia de şef al SRI Cluj în funcţia de SRI Bistriţa Năsăud.

Merită menţionat că Gheorghe Oltean, fostul şef SRI Cluj a fost mutat la Bistriţa, după ce i-a ”executat” pe Sorin Apostu şi Radu Bica. Ne întrebăm unde va fi mutat generalul Simion Cecan, care are un copil la facultate în Cluj, după ce i-a ”mazilit” pe Horea Uioreanu şi potenţi oameni de afaceri din Cluj, ştiind că predecesorul la său a ” zburat” la Bistriţa după isprava cu Apostu şi Bica.

Pasăre şi-al său cuib

Numele lui Bogdan Pasăre apare într-o scrisoare ce i-a fost adresată în primăvara acestui an lui Klaus Iohannis. În adresa respectivă se vorbea despre pericolul la care România este suspusă atâta timp cât păstrează generali SRI încă din 1989 în sistem.

„Menţinerea în SRI, o îngrijorător de mare perioadă de timp după Revoluţia din 1989, a ofiţerilor de securitate. Această concluzie este pe deplin conformă cu realitatea şi susţinută cu argumente care nu pot fi respinse.

În ciuda asigurărilor repetate date de toţi directorii care s-au succedat la conducerea SRI, că instituţia tinde să devină un serviciu de informaţii modern, în cadrul căruia numărul foştilor ofiţeri de Securitate este într-un continuu regres, afirmaţiile au fost doar parţial adevărate deoarece, pe de o parte, răul fusese deja făcut şi îşi produce şi astăzi efectele nefaste, iar pe de altă parte, SRI tot nu a scăpat de securişti care, culmea, se mai află şi în unele „funcţii cheie”: g-ral. brig. PUIU GHEORGHE, col. PASĂRE BOGDAN sau importante – col. MARIN CONSTANTIN, fost şef al Direcţiei Judeţene de Informaţii Prahova, mutat la Dâmboviţa, cu funcţie de general maior (iar până în septembrie 2012, alt exemplu similar a fost col. DINCA DANIEL NICOLAE – şef DJI Buzău, coleg de Securitate cu fostul sau omolog de la Prahova).Şefii Direcţiei Management Resurse Umane din SRI au fost numai foşti ofiţeri de Securitate: g-ral. brig. BADESCU DUMITRU, g-ral. brig. CORNECI OVIDIU, g-ral. brig. GHEORGHE LAURIAN, col. BOERU MARIAN, astăzi fiind condusă de col. PASĂRE BOGDAN, fiul ofiţerului de Securitate, col. (r) PASĂRE AURELIU, că şi subordonaţi ai lor, col. BĂLAN MARCEL.

Numai la DJI PRAHOVA mai activau, în urmă cu şase ani, cca. 20-23. Chiar la începutul anului 2014 erau în activitate minim 10 foste cadre de Securitate. Aşadar, este imperios a se înţelege că, dacă societatea civilă, politicienii sau partenerii externi din Clubul de la Bernă, mai pot crede astfel de enunţuri, noi, cei care provin din interiorul sistemului, percep o altă realitate decât cea cosmetizata şi prezentată în ambalaje de comunicare corespunzătore” îşi exprima îngrijorarea fostul ofiţer SRI, Adrian Radu.

Aparent, preşedintele pare să fi luat în considerare radiografia lui Radu pentru că, potrivit surselor, acest val de pensionare nu este singular, iar până în toamna anului acest se vor mai ”pensiona” câteva zeci de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ