În urmă cu câteva săptămâni, în ediţia online a Gazetei de Bistriţa s-a publicat un material cu privire la scandalul din MApN ce a luat amploare din cauza salariilor mici. Astfel că, pentru a dezvolta subiectul, am stat de vorbă cu reprezentanţii bistriţenilor în Parlamentul României.

 

La sfârşitul lunii iunie, deputatul PSD din Constanţa, Florin Gheorghe, a ridicat problema despre care nimeni nu dorea să vorbească: suma compensatorie, extrem de mică, pe care MApN urmează să le-o dea din august personalului.

„Prin aplicarea OUG 57/2015, aproximativ 70% din personalul sistemului de apărare ar fi trebuit să beneficieze de o măsură reparatorie. Astfel, în MApN, potenţialii beneficiari, în număr de 33.000, vor primi cu luna august 2016 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, la nivelul anului 2009, respectiv cu 50% începând cu august 2017. Chiar dacă măsurile par extrem de satisfăcătoare, în practică ele înseamnă majorări de până în 60 lei pentru soldaţi, motiv pentru care plecările din sistemul de apărare sunt tot mai frecvente.

Trebuie subliniat faptul că veniturile nete ale unui caporal cu vechime de circa 20 de ani nu depăşesc în prezent valoarea de 1.220 lei net! S-a ajuns astfel la situaţia în care cel puţin la nivelul judeţului Constanţa majoritatea unităţilor au cel mult 70% din efective, iar unele chiar sub 50%! De exemplu, la Forţele Navale, când o fregată trebuie să execute un exerciţiu, se iau militari şi maiştri de marină de la alte două fregate pentru a completa nivelul de personal. Iar, dacă este nevoie să iasă două fregate în larg pentru exerciţii nu se pot asigura două echipaje complete! La fel s-a întâmplat, de pildă, la exerciţiile cu partenerii NATO de la Smârdan sau de la Cincu, atunci când militarii din Galaţi sau Focşani au fost completaţi cu militari din alte unităţi din ţară, pentru că şi în aceste unităţi efectivele sunt la sub 50% din efectivele necesare. Faţă de această situaţie extrem de îngrijorătoare, împotriva obiectivelor asumate la summit-ul din Ţara Galilor, nu ne îndeplinim angajamentele de stat membru NATO, vă rog domnule ministru să precizaţi cum intenţionaţi să reluaţi atractivitatea salarială pentru angajaţii din sistemul naţional de apărare, în special pentru categoriile prost plătite: soldaţi, caporali şi maiştri. Solicit răspuns în scris şi oral!”, a spus deputatul Florin Gheorghe.

Ministerul Apărării Naţionale şi-a dezvoltat un obicei dea ascunde sub preş gravele nereguli din sistemul naţional de apărare. Situaţia este cel puţin strigătoare la cer în privinţa salarizării soldaţilor gradaţi profesionişti, al căror număr se subţiază constant, sistemul de apărare fiind din ce în ce mai slab de la o lună la alta, datorită plecărilor masive din sistem.

PSD SI PANA

Doina Pană surprinsă de subiect

Contactată pentru ne spune dacă a fost abordată de electorat pe această temă, deputatul Doina Pană a mărturisit că o surprinde speţa şi că este de acord cu cele spuse de colegul ei de la Constanţa.

„Ce mă surprinde pe mine, este că cei din Bistriţa-Năsăud nu m-au abordat pe această temă. E adevărat, în MApN nu există sindicate, dar şi neoficial, tot au ei un fel de porta-voce. Sunt surprinsă că nu m-a căutat nimeni să îmi sesizeze aceste nereguli. E adevărat, totuşi nu sunt în Comisia de muncă, eu sunt în Comisia de mediu, probabil că ceilalţi colegi discută de asemenea lucruri, dar de obicei eram abordată şi pe alte subiecte. Cât despre acea suma de 60 de lei, pe care urmează să o primească militarii, pot spune că este jenantă. Sunt convinsă că după 1 septembrie, când ne întoarcem, colegii ne vor pune la curent. Întotdeauna lunea la ora 15 avem întâlnire de grup, iar acolo nu se discută doar ce legislaţie intră miercurea respectivă la vot, ci şi rapoarte la situaţie. Tot atunci se discută dacă apar speţe ce necesită amendamente sau iniţiative legislative, dar nu a existat o asemenea discuţie pe tema salarizării personalului MaPN”, a spus Doina Pană.

Stelian Dolha: De votul de astăzi din Parlament depinde imaginea României!

Dolhaa fost abordat de pensionarii din MApN

Nici deputatul PNL Stelian Dolha nu ştia de lipsa de personal în unităţile militare sau că există angajaţi ai MApN care au salarii atât de mici. În schimb, acesta susţine că recent a fost abordat de cadre militare ce s-au pensionat, şi care susţin că primesc de la stat sume mai mici decât ar fi trebuit conform contribuţiei lor de-a lungul carierei.

„Îl cunosc pe deputatul din Constanţa. Mi-e greu să cred că nivelul de salarizare din MApN este atât de scăzut. Eu eram sigur că acest nivel, în general, în armată, e unul acceptabil în comparaţie cu altele.

Cât despre acei 60 de lei, înseamnă foarte puţin. Doar câteva pâini pe lună. Am fost abordat doar de cei din MApN cei care sunt în rezervă, adică cei care s-au pensionat. Am discutat cu aceştia despre nivelul de pensionare al cadrelor care beneficiază deja de facilitatea respectivă. Aceştia mi-au spus că sunt nemulţumiţi de pensiile pe care le au azi. În general erau reprezentanţi, oameni cu funcţie, cu anumite grade ce spuneau că primesc o pensie foarte mică. Spuneau ca o pensie de-a lor începe undeva de la 2.000 şi ceva de lei. Desigur le-am spus că să ia în considerare că nivelul de pensii în România este mai mic decât ce primesc ei. Dar ei au contribuţii pe parcursul carierei ce nu s-a reflectat la pensionare. Aici trebuie să le dau dreptate dacă acest lucru e neadevărat. Eu îmi amintesc că domnul Oprea şi cei de la UNPR au militat pe această speţă, adică de fapt cadrele militare să aibă o pensie pe măsura contribuţiei. Tot timpul voi susţine măsuri ce se justifică şi au un adevăr în spate. Revenind la nivelul de salarizare pentru personalul activ, repet, este foarte mic, dacă aşa susţine colegul mei de la Constanţa.

Să nu uităm că legea salarizării unitare priveşte toate sectoarele, şi aceasta este măsura cea mai prioritară pe care trebuie să o luăm din toamnă. Să vorbim despre un sistem echilibrat ce poate motiva românii să stea în ţară. Nu poţi unui cadru militar să îi dai un salariu de 1300 de lei şi să ai pretenţii de performanţă şi stabilitate de la acesta”, a declarat deputatul StelianDolha.

3 COMENTARII

  1. Ar fi fost culmea sa stie doar astea sunt probleme sociale iar partidul conducator (indiferent care) nu are treaba cu o astfel de „speta”.

  2. La ora actuala in MApN sunt multe nereguli privind salarizarea militarilor, drepturi de echipare, etc, dar mai mult de atat sunt discriminari create intre militarii profesionisti (SGP) si fostii militari angajati trecuti in rezerva la varsta de 40 de ani din motive neimputabile lor, conform Lg 384/2006. Mai exact, conform Lg Pensiilor Militare 223/2015 un militar (SGP) in activitate cu o vechime cumulata de 25 ani din care 10 ani munciti anterior armatei in viata civila si 15 ani in cadrul armatei poate beneficia de pensie militara cu scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare (Ex 60 ani- 8 ani grupa- rezulta o varsta de pensionare de 52 ani), pe cand un fost militar angajat care a fost disponibilizat din motive neimputabile lui la varsta de 40 de ani si nu se mai afla in activitate, nu are posibilitatea de a iesi la pensie cu scaderea grupei de munca cu toate ca la momentul trecerii in rezerva in anul 2008 avea o vechime cumulata de 23 de ani, din care in armata 19 ani, iar in prezent o vechime cumulata de 30 de ani. Nu credeti ca ar fi corect ca si fostii militari angajati sa aiba aceleasi drepturi de pensionare ca cei din activitate tinand cont ca au fost disponibilizati din motive neimputabile lor si nepunandu-se in calcul ca si-au rioscat viata in misiuni externe ca Afganistan si Irak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.