Preotul român Boian Aleksandrovici de pe Valea Timocului a apărut în ediția din 1 decembrie, la TVR Cluj, a emisiunii “Proiect România”, alături de rectorul UBB Ioan Aurel Pop şi jurnalistul clujean Liviu Man. În cadrul emisiunii, el a dezvăluit pentru publicul ardelean situaţia dificilă a etnicilor români din Serbia care se luptă să îşi păstreze identitatea culturală.

“Trăim o criză de identitate noi românii din Serbia. De aceea statul român trebuie să ne ajute să ne construim biserici, să ne organizăm şi să ne primim drepturile pe care, pe hârtie, statul sârb ni le garantează”, a declarat în studioul TVR Cluj, Boian Aleksandrovici. Acesta a explicat cum biserica ortodoxă sârbă contribuie la asimilarea etnicilor români prin impunerea limbii sârbe ca limbă de slujire.

 

Invitat de studenții clujeni

Părintele se află în România la invitaţia ASCOR Cluj, care l-a rugat să susţină o conferinţă, în sala amfiteatru a Facultăţii de Chimie din Parcul Central. Cuvântul de deschidere l-a ţinut părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul ASCOR Cluj, care a arătat că părintele Boian Alexandrovici este o personalitate a ortodoxiei româneşti din jurul graniţelor României şi noi cei din țară trebuie să-i ajutăm mai mult pe fraţii noştri.

Părintele Boian Alexandrovici a susţinut că el este daco-român şi că întotdeauna românii din Valea Timocului s-au numit români şi rumâni, numai sârbii i-au denumit cu apelativul de vlahi şi aromâni. El a expus greutăţile de a ridica biserici româneşti în Valea Timocului, unde locuiesc circa 200 mii de români. Biserica Ortodoxă Sârbă s-a opus oficierii în limba română a liturghiei în satele de vlahi. Părintele Boian Alexandrovici a cerut ca şi Belgradul să recunoască Biserica română din Valea Timocului aşa cum BOR recunoaşte Episcopia sârbă de la Timişoara pentru sârbii din România.

 

Cetățean de Onoare al Clujului

Consiliul Judeţean Cluj a organizat pe 15 august o ceremonie specială, la Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj părintelui Boian Aleksandrovici, Protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului.

Bojan Aleksandrovici este protopop al Protopiatului Dacia Ripensis cu sediul la Negotin. S-a născut în 1977 la Negotin, descendent al unei familii de români timoceni, bunicii din partea tatălui fiind originari din Malainiţa, situat la câțiva kilometri nord-vest de Negotin. Părintele Bojan Aleksandrovici slujește în prima biserică ortodoxă în care limba liturgică este româna, la Malainiţa. Deocamdată doar în Iasicuva, în Bigrenica și Samarinovăţ s-au mai ridicat astfel de biserici.

În 2003, Boian Aleksandrovici a ridicat la Malainița din fonduri proprii, pe un teren aflat în proprietatea sa, prima biserică ortodoxă română din Serbia de răsărit. Urmează un conflict îndelungat cu autoritățile sârbe, care cereau demolarea lăcașului, invocând ilegalitatea acestei construcții. Un oponent vehement a lui Aleksandrovici este și Biserica Ortodoxă Sârbă care se teme să-și piardă influența în acest colț al Serbiei. Scandalul a ajuns să fie comentat în presa internațională. În aprilie 2005, incidentul a fost discutat și la adunarea Consiliului Europei.

 

”Nu dorim decât să ne păstrăm cultura noastră”

Părintele Boian Aleksandrovici a acordat un interviu pentru Gazeta de Cluj în primăvara acestui an. Acesta a vorbit despre dezideratele românilor din Valea Timocului şi relaţia lor cu Biserica Ortodoxă Sârbă: ”Eu cred că nu există popor în zona asta, să spun, să încep de la Serbia, dar sunt şi pe Balcani, şi în întreaga Europă, la care i s-au făcut mai multe nedreptăţi decât poporul român. Cred că asta e. Acum îi este la cineva frică pentru că suntem mulţi. Dar pentru ce le e frică? Noi suntem popor paşnic, noi trăim în toate ţările şi nu dorim decât să ne păstrăm cultura noastră”.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.