Mare parte dintre parlamentarii bistriţeni sunt la primul lor mandat, deoarece doar doi dintre aceştia putem spune că au acumulat experienţă şi au făcut chiar o „meserie” din această funcţie.
Dar pentru că tot suntem la început de an şi de mandat parlamentar, dorim să facem cunoscută agoniseala celor pe care cetăţenii judeţului i-au trimis în Parlament pentru următorii patru ani, întru creşterea bunăstării acestei naţii.

Uitându-ne pe noile declaraţii de avere ale aleşilor neamului postate pe site-urile celor două Camere ale Parlamentului, am constatat că reprezentanţii bistriţeni nu stau rău deloc la capitolul avere.

Ioan Oltean – la superlativ, între bistriţeni

Preşedintele PD-L BN Ioan Oltean se află acum la cel de-al cincilea mandat al său de deputat. Potrivit declaraţiei sale de avere, Oltean se menţine în fruntea listei, cu cea mai mare avere dintre parlamentarii bistriţeni. Faţă de ultima sa declaraţie de avere, completată la mijlocul lunii decembrie 2008, actuala sa declaraţie nu a suferit, deocamdată,  nicio modificare.

Astfel, deputatul Oltean deţine patru terenuri, două în intravilan (Voluntari şi Bistriţa), achiziţionate în 2005 şi două în extravilan –Afumaţi – achiziţionat în 2006 şi Tunari, achiziţionat în 2008. În total, liderul PD-L este proprietarul a nu mai puţin de 6.500 de metri pătraţi. La capitolul locuinţe Oltean stă la fel de bine, acesta având în proprietate patru apartamente (unul în Bistriţa şi trei în Bucureşti), achiziţionate în anii 1992, 1998, 2000 şi 2001, iar din 2005 are şi o casă în construcţie în Bistriţa. Oltean mai deţine şi un autoturism marca Peugeot din 2005.
Tot din declaraţia de avere a lui Ioan Oltean reiese că acesta a vândut un teren în anul 2007 cu nu mai puţin de 475.485 de lei şi că deţine certificate în valoare de 130.000 de lei la SC Teraplast şi 100 de acţiuni la SC Euroland Bistriţa, în valoare de 10.000 de lei.
Ca venituri, familia deputatului a înregistrat anul trecut peste 200.000 de lei. Din aceştia, 65.000 de lei este retribuţia lui Ioan Oltean ca deputat, 6.324 de lei – salariul obţinut de soţia sa, 50.000 de lei provin din chirii şi alţi 40.000 de lei au fost obţinuţi tot de soţia parlamentarului drept dividende de la SC Euroland.
Deşi are venituri de invidiat, Ioan Oltean stă la fel de bine şi la capitolul „Datorii”. Astfel în declaraţia sa de avere, deputatul precizează că are două împrumuturi, unul de la BRD (40.000 de euro) şi unul de la o persoană fizică de 50.000 de euro.

Ioan Nelu Botiş – politica reloaded

Proaspătul deputat democrat-liberal bistriţean îşi începe mandatul având în proprietate un teren, o casă de locuit şi un spaţiu comercial.

În declaraţia de avere a lui Ioan Botiş mai apar trecute tablouri în valoare de 3.000 de euro, obiecte de artă dobândite între anii 1995 – 2007. De asemenea, democrat-liberalul a înregistrat, ca director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, venituri salariale de 76.501 lei, în timp ce soţia sa a încasat un salariu anual de 10.000 de lei, ca administrator al firmei proprii, SC Mobil Construct, şi încă 6.000 de euro ca doctorand la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.
Cu toate aceste venituri, Ioan Nelu Botiş are şi el un credit contractat la BRD în anul 2006, în valoare de 50.000 de euro.

Emil Radu-Moldovan – mandat cu soţ

Liderul PSD BN se află la al doilea mandat de deputat, nu şi-a sporit foarte mult averea de când reprezintă bistriţenii în Parlamentul României.
Singura sa realizare care apare pe declaraţia sa de avere în timpului mandatului recent încheiat este o casă de vacanţă, care este încă în construcţie, începând cu anul 2007, pe teritoriul satului Colibiţa.

Înainte de aceasta, deputatul Moldovan achiziţionase un apartament în municipiul Bistriţa, în 1993, şi două terenuri, unul în Bistriţa – în anul 2002 – şi unul în Colibiţa, în anul 2003.
Tot în 2007, social-democratul îşi vinde autoturismul, un Volkswagen Passat, cu 30.000 de lei.
Veniturile familiei Moldovan, potrivit declaraţiei de avere, se cifrează la 68.882 de lei, din care 48.888 de lei reprezintă salariul lui Radu Moldovan obţinut în calitate de deputat, 19.694 de lei – salariul soţiei, plus cei 300 de lei – alocaţia fiicei.
Liderul PSD BN nu face nici el excepţie la capitolul „Datorii”, acesta având contractat un credit în anul 2007 în valoare de 60.000 de lei.

Ioan Ţintean – la primul mandat

Fostul şef al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud se află şi el la primul mandat de deputat, dar nu se poate spune că nu stă bine în ceea ce priveşte declaraţia de avere.

Prospătul parlamentar liberal deţine din anul 1997 o casă şi patru terenuri – trei achiziţionate în anul 1997 în municipiul Bistriţa şi unul (moştenire) în comuna Miheşu de Câmpie, judeţul Mureş, dobândit în 2008. De asemenea, Ioan Ţintean are un depozit bancar cu o valoare la zi de 100.000 de lei şi deţine 51% din acţiunile firmei SC Meridian, cu o valoare de 233.3 mii lei.
Veniturile salariale ale familiei Ţintean se ridică la 137.370 de lei, din care 99.870 de lei reprezintă salariul anual al deputatului obţinut pe când acesta a condus DGFP BN, 18.000 de lei reprezintă salariul soţiei sale, în calitatea de administrator de firmă, iar alţi 16.000 sunt banii câştigaţi de fiica lui Ioan Ţintean, ca funcţionar bancar. Alţi 3.500 de lei au fost câştigaţi de Ioan Ţintean drept indemnizaţie ca membru în Consiliul de Administraţie al SC Aquabis.
Ioan Ţintean este singurul deputat bistriţean la care rubrica „Datorii” este albă.

Cadrele didactice şi cariera politică

Cei doi senatori bistriţeni au un punct comun: ambii sunt cadre didactice, unul în învăţământul superior, iar celălalt în cel liceal. Din punct de vedere ale averii deţinute, cei doi sunt poziţionaţi precum polii unui magnet – unul bogat şi unul sărac.

Ioan Sbîrciu – de la catedră direct în Senat

Profesorul universitar Ioan Sbîrciu, proaspăt intrat în politică, a dat „lovitura” prin câştigarea primului său mandat de senator din partea PD-L.
Potrivit declaraţiei sale de avere, senatorul deţine în municipiul Cluj-Napoca un apartament, cumpărat în 1983 un teren în municipiul Bistriţa, moştenit în anul 2007 şi un autoturism marca Citroen din 2002. De asemenea, democrat-liberalul are un cont curent la ING Bank, deschis în anul 2006, în valoare de 45.000 de lei.

Având în vedere veniturile pe care actualul senator le-a înregistrat în calitate de profesor universitar şi rector al Universităţii de Arte Plastice şi Design Cluj-Napoca, nu este exclus ca acesta să regrete ceva mai târziu faptul că a ales să facă şi carieră în politică. Astfel Ioan Sbîrciu, potrivit declaraţiei sale de avere, a onbţinut un venit salarial anual de nu mai puţin 153.530 de lei, plus 2.160 de lei în calitate de preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici şi încă 12.733 de lei ca membru al unui proiect de cercetare în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. La bugetul familiei se adaugă şi salariul soţiei – medic – care a obţinut 27.320 de lei. Pe lângă venituri, Ioan Sbîrciu înregistrează însă şi datorii, acesta având trei credite contractate în 2006, unul de 60.000 de euro şi două a câte 10.000 de euro.

Dan Prunea – cel mai modest parlamentar

Senatorul social – democrat este şi el cadru didactic, dar la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean.

Dan Prunea este singurul parlamentar bistriţean care are o declaraţie de avere foarte uşor de parcurs, singura sa proprietate fiind un apartament de 76 de metri pătraţi în oraşul Beclean, achiziţionat în anul 1990.
Social-democratul, alături de familia sa, se mai poate lăuda doar cu veniturile salariale. Astfel, Dan Prunea a obţinut un salariu anual ca profesor de 27.444 de lei, 4.800 de lei indemnizaţie de consilier local, plus salariul anual al soţiei sale, de 7.308 şi  încă 9.300 de eli, provenţi din alte activităţi.
Nici senatorul Dan Prunea nu are înregistrată vreo datorie în declaraţia sa de avere.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.