Pe Calea Moldovei, vis-a-vis de Liceul cu Program Sportiv, a început să funcţioneze cât de cât la parametri normali ceea ce bistriţenii numesc „Piaţa ruşilor”. Acest loc până în 2006 avea aspect clar de talcioc, un loc în care moldovenii de peste Prut veneau să vândă produse sovietice, apoi ruseşti, iar mai apoi de provenienţe incerte, la preţuri tentante pentru noi cei aflaţi la începutul unei tranziţii ce se dovedeşte fpără sfârşit.

 

 

În anul 2006, muinicipalitatea a investit ceva fonduri în modernizarea pieţelor, iar talciocul a devenit ceea ce este azi – o piaţă aproape civilizată, în care activitatea a fost transferată autohtonilor sau moldovenilor ce s-au naturalizat pe plaiurile bistriţene.

 

Promisiuni

 

După modernizarea pieţei, în sensul amenajării aleilor, a clădirii pentru administrarea pieţei, a canalizării şi a împrejmuirilor s-a trecut la stabilirea taxelor pentru beneficiari, aceştia urmând a-şi amenaja spaţiile pentru desfacerea produselor. La începutul lucrărilor li s-a promis beneficiarilor că vor fi scutiţi o vreme de taxe, pentru a-şi recupera o parte din cheltuielile de amenajare. După finalizare, însă, s-a uitat de promisiune şi pretenţiile administraţiei s-au concretizat în somaţii cu procentaj adăugat la întârzierea plăţilor. De precizat că amenajările făcute de proprietari (societăţi şi persoane fizice) au costat între 2.000 şi 6.000 de lei, după confortul dorit de fiecare. Taxele percepute se indexează anual după mila celor pe care bistriţenii i-au ales nu demult consilieri locali.

Pentru acest an legislativul bistriţean a aprobat taxa de 4-5 lei pe metru pătrat ocupat, pe zi( ! ). Pentru veniturile unui comerciant care are şi nu are câştig din vânzările din piaţă nu este o taxa chiar de neglijat. Trebuie adăugat şi faptul că mulţi dintre pieţari îşi asigură traiul lor şi al familiilor lor din această activitate, ba mai au şi datorii la bănci pe care să le plătească la termene.

 

Un posibil magazin

 

Recent în municipiu a apărut un zvon cum că piaţa va fi dărâmată, iar pe această locaţie se plănuieşte construirea unui mare magazin de către un străin cu bani mulţi, care chiar ar fi dispus să despăgubească primăria de cheltuielile făcute pentru modernizare. Vestea a alertat pe cei ce aveau promisiunea de a nu fi urniţi din loc până în anul 2016, adică zece ani.

Cei panicaţi s-au gândit că este bine să se adune semnături pe un tabel şi înarmaţi cu acesta, să meargă în audienţă la primar. Aici lucrurile stau în ordine, la primar se merge în audienţă, iar aici este coadă şi le-ar veni rândul pe la mijlocul lunii.

Oamenii sunt revoltaţi şi contrariaţi în acelaşi timp, neştiind încă ce este adevărat şi ce nu.

„S-a auzit printre noi că s-ar întâmpla acest lucru. Am făcut un tabel pe care am semnat toţi şi s-au dus cu el la primar, să vedem ce va spune. Dacă se desfinţează poate ne dă în altă parte un spaţiu, dacă nu o să vedem”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa Z.Toma, unul dintre posesorii unui asemenea spaţiu din „Piaţa ruşilor”

Partea proastă este că oamenii nu au nici o asociaţie care să îi reprezinte în astfel de situaţii. „Nu avem aşa ceva, poate că era mai bine, dar nu ne-am gândit. Dăm o grămadă de bani şi nu ne asigură mai nimic primăria. Paza ne-o plătim noi, pe aleile principale se mai mătură câte puţin şi atâta tot. La sfârşit de lună vin să ceară banii şi gata”, spune Z. Toma.

O altă persoană a declarat: „Dacă se desfiinţează piaţa, vând tot ce am aici şi plec în Moldova, iar cu banii ce-i scot pot trăi liniştit până la bătrâneţe. Vând şi apartamentul şi asta e…”.

Cert este că preocuparea există, panica la fel, şi cu toate că oamenii par a fi destul de calmi îşi maschează cu greu îngrijorarea.

 
Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.