Paintball, terenuri mixte de sport, spaţii de joacă pentru copii, labirinturi, zone pentru presopunctură, dar şi alte atracţii – toate acestea se vor regăsi începând cu anul viitor în Pădurea Schullerwald din Bistriţa.
Proiectul de modernizare a zonei Schullerwald este ca şi finanţat, după ce a depăşit prima etapă de evaluare. Dacă lucrurile decurg bine, în toamna acestui an vor fi demarate primele lucrări, iar anul viitor Pădurea Schullerwald va avea o cu totul altă înfăţişare.

Proiectul privind modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice de agrement şi a utilităţilor conexe din Pădurea Schullerwald din Bistriţa a fost declarat eligibil şi urmează să primească finanţarea. Întreaga lucrare de modernizare a Pădurii Schullerwald este estimată la aproximativ 1,5 miliarde de euro.
Potrivit proiectului întocmit, zona de agrement din Schullerwald va cuprinde o serie de puncte de atracţie pentru locuitorii Bistriţei, începând de la pistă pentru biciclete, terenuri sintetice mixte pentru fotbal, handbal şi baschet, spaţii de joacă pentru copii, poligon de paintball şi skater, până la zone cu piatră sfărâmată pentru presopunctură.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, spune că, dacă procedurile nu se vor întinde prea mult, lucrările de modernizare din Schullerwald vor începe în luna octombrie a acestui an.

O pădure de 1,5 milioane de euro

Săptămâna trecută, Agenţia de Dezvoltare Nord – Vest a anunţat ca fiind eligibile două proiecte bistriţene, care vor trece la etapa de evaluare tehnică şi financiară. Este vorba de modernizarea Centrului de cazare temporară a persoanelor fără adăpost, situat pe strada I. L. Caragiale din Bistriţa şi modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice de agrement şi a utilităţilor conexe în Pădurea Schullerwald.
Modernizarea zonei de agrement din Schullerwald este estimată la 1,5 milioane de euro, iar lucrările în acest sens vor începe, foarte probabil, în toamna acestui an. „Aceste două proiecte sunt considerate acceptate de cei care le evaluează la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Vest. Practic, noi am trecut hopul şi în astfel de situaţii nu se mai resping proiectele, decât dacă a fost făcută vreo măgărie sau ticăloşie. Din experienţa pe care o avem, pot spune că aceste două proiecte sunt ca şi finanţabile. (…) Proiectul de modernizarea a Pădurii Schullerwald are o valoare de 1,5 milioane de euro, mai exact 6.301.081 de lei. Este un proiect pe care l-am depus spre finanţare. El a fost aprobat, urmează faza a doua de evaluare tehnică şi financiară. Apreciez că acest lucru, inclusiv finanţarea, se va întâmpla până în vară. Deci, zic eu, în luna iunie vom putea demara procedurile de atribuire. Procedurile, cred, se vor duce până la sfârşitul anului, adică buldozerele vor intra cam în toamnă, octombrie, ceva de genul acesta”, apreciază primarul Ovidiu Creţu.

Paintball şi skater în Schullerwald !

Conform proiectului întocmit, amenajarea şi modernizarea Pădurii Schullerwald apare ca un obiectiv spectaculos, care se întinde pe o suprafaţă de circa 32 de hectare. Zona de agrement va fi cu totul altceva decât este acum, cuprinzând terenuri de sport, piste pentru biciclete, spaţii de joacă pentru copii, paintball şi un poligon de skater. „Avem mai multe elemente. Este vorba în primul rând de o pistă modernă pentru biciclete în Pădurea Schullerwald, cu tot ceea ce trebuie. Şi pentru că bicicliştii sunt şi sportivi, va fi un zid pentru căţărat. În partea de intrare vor fi terenuri sintetice mixte pentru fotbal, handbal şi baschet. Pentru copii în special, vom avea spaţii de joacă, inclusiv un labirint de o anumită înălţime. Vor fi şi câteva foişoare amplasate în pădure şi alei pentru plimbări. De asemenea, vom avea şi un poligon de paintball. Anul trecut, de 1 Mai, noi am angajat o firmă care a făcut nişte demonstraţii, iar cei care au dorit au putut să se înscrie. Sigur că evenimentul a fost doar demonstrativ, dar un poligon din acesta sunt convins că va fi folosit de către cei care au făcut deja o afacere din a închiria echipamente de paintball şi a organiza astfel de concursuri cu vopsea”, a informat edilul Bistriţei.
De asemenea, tot în Schullerwald va fi amenajat şi un poligon pentru skateri, cu toate condiţiile necesare şi echipamentul adecvat. „În general, municipalităţile nu riscă să improvizeze ceva în acest domeniu, pentru că sunt foarte multe accidente. De aceea, aici se va construi într-adevăr un poligon după toate normele de siguranţă de securitate, şi după toate normele europene, în general. Cei care practică acest sport în municipiul Bistriţa, mi-au cerut în repetate rânduri să le amenajez undeva un spaţiu. Este un sport periculos, iar un astfel de poligon chiar costă nişte bani buni. Nu ar fi problemă să vorbesc cu cineva, colegii din zona industrială, să le facă nişte echipamente. Ca să faci un poligon corespunzător, atunci şi echipamentele trebuie să fie adecvate”, se arată convins primarul.

Presopunctura, o idee pe placul inginerului Creţu  

Proiectul de modernizare a Pădurii Schullerwald mai prevede şi locuri de parcare, un spaţiu pentru artişti, şi inclusiv un labirint pentru presopunctură, o idee mai deosebită pe care primarul Ovidiu Creţu, inginer de profesie, o consideră ca fiind interesantă. „Bineînţeles că în partea de jos a parcului va fi un pic de parcare, dar mizăm pe parcarea care este în faţa turnătoriei, să o dezvoltăm, pentru că va fi foarte multă lume acolo. În poiană vor fi zonele de picnic, amenajate aşa cum scrie la carte, adică vrem să fie o chestiune civilizată, să existe acele facilităţi care să te îndemne să laşi curat în urma ta, nu cum facem acum, când, după fiecare week-end chemăm elevii să participe la acţiuni de ecologizare. În partea de jos va mai fi o zonă pentru artişti, în care să se poată manifesta, şi tot acolo vom face acolo şi tabără de sculptură. De asemenea vor fi zone pentru umblat pe jos, mai exact presopunctură pe trunchiuri de lemne. Sunt nişte idei mai speciale, va fi aşa un fel de labirint cu pietre de diferite granulaţii şi dintr-o regiune diferită. Sunt lucruri care, pe mine ca inginer mă depăşesc, dar mi s-au părut interesante şi sigur că vom deschide larg uşa celor care sunt inspiraţi şi sunt pasionaţi de astfel de lucruri să realizăm acolo”, se arată convins primarul Bistriţei.
Dacă proiectul de modernizare a Pădurii Schullerwald va fi dus la bun sfârşit, de anul viitor, bistriţenii se vor putea delecta în această zonă de agrement, profitând de o serie de atracţii, inclusiv de noutăţi, cum este presopunctura.
Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.