Pădurarul Dragomir Luca Botoiu, acuzat de procurori că sub ochii lui au fost raşi circa 4.000 de arbori din pădurile pe care le avea în grijă, este în a doua lună de arest preventiv. Angajatul Ocolului Silvic Lechinţa a fost la un pas să scape de gratii, după ce judecătorul de drepturi şi libertăţi a respins prelungirea arestului preventiv cerut de procurori şi a decis că Botoiu merită o măsură preventivă ceva mai uşoară – arestul la domiciliu. Aceeaşi decizie a fost luată de instanţa bistriţeană şi în cazul celuilalt inculpat din dosar, Iustin Coman, care, potrivit anchetatorilor, ar fi pus umărul la dispariţia miilor de copaci din pădurile gestionate de Botoiu.


Decizia Tribunalului Bistriţa-Năsăud a fost contestată la Curtea de Apel Cluj, unde judecătorul de drepturi şi libertăţi a considerat că cei doi inculpaţi trebuie să mai stea 30 de zile după gratii.

Conform ordonanţei de propunere a arestării preventive, din 20 aprilie 2017, a pădurarului Dragomir Luca Botoiu şi a lui Iustin Coman, motivul principal care a stat la baza solicitării procurorilor a fost „activitatea infracţională amplă şi conştientă în acelaşi timp a celor doi inculpaţi”. În plus, cei doi ar fi dat declaraţii trunchiate, ajungând să se contrazică între ei şi au încercat să influenţeze declaraţiile altor suspecţi din dosar.

 

La Bistriţa au scăpat cu arest la domiciliu

În urmă cu circa două săptămâni, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud s-a judecat prelungirea măsurii arestului preventiv faţă de Dragomir Luca Botoiu –pădurar la Ocolul Silvic Lechinţa până de curând întrucât a demisionat, şi Iustin Coman, cel care se pare că a beneficiat în cea mai mare parte de pe urma tăierilor ilegale.

Procurorii au venit cu solicitarea prelungirii măsurii preventive dat fiind faptul că în perioada scursă de la momentul arestării pădurarului s-au mai efectuat „o serie de acte de urmărire penală atât cât a permis timpul avut la dispoziţie” şi mai urmează şi altele întrucât din cercetări a rezultat faptul că încă alte două persoane au acţionat în aceeaşi manieră cu cei doi inculpaţi.

„Măsura arestării preventive este necesară pentru a împiedica inculpaţii să influenţeze declaraţiile persoanelor ce urmează a fi audiate în continuare”, au susţinut procurorii.

În plus anchetatorii au pus accentul şi pe faptul că cei doi au încercat să influenţeze anumiţi martori la începutul anchetei, iar pe parcursul acesteia şi-au recunoscut faptele doar parţial.

De cealaltă parte, apărătorii celor doi au învederat instanţei faptul că la acel moment procesual Botoiu şi Coman nu mai reprezintă un pericol, în condiţiile în care au colaborat cu anchetatorii.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud s-a poziţionat prin decizia luată undeva la mijloc, adică nici nu i-a mai trimis pe cei doi după gratii, dar nici nu i-a lăsat în libertate. Magistratul bistriţean a hotărât ca atât Botoiu, cât şi Coman să stea în următoarele 30 de zile în arest la domiciliu.

 

Clujul a spus NU, după gratii!

Nu de aceeaşi părere a fost judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Cluj, instanţa la care procurorii bistriţeni au contestat decizia de la Bistriţa.

Instanţa clujeană a ţinut cont foarte mult de faptul că anchetatorii mai au în vizor doi suspecţi care se pare că erau colaboratori apropiaţi ai lui Coman, şi care intrau în pădure să acţioneze doar cu înştiinţarea prealabilă a pădurarului.

„(…) cei doi suspecţi nu s-au deplasat niciodată în pădure pentru a tăia şi sustrage material lemnos fără cunoştinţa pădurarului”, punctează procurorii care se referă la declaraţiile date chiar de cei doi suspecţi.

Din motivarea instanţei clujene remisă redacţiei Gazeta de Bistriţa,  reies câteva aspecte destul de interesante din ceea ce susţin apărătorii lui Botoiu şi Coman.

În ceea ce îl priveşte pe Botoiu, care aşa cum am precizat mai sus şi-a recunsocut parţial faptele, acesta a solicitat o nouă expertiză cu privire la tăierile constatate de Garda Forestieră în pădurea pe care a gestionat-o.

„Nu există o certitudine definitivă referitor la cuantumul prejudiciului, cioatele nu sunt toate exploatate în ultimele 6 luni, perioadă de timp pe care s-a focalizat ancheta, se merge cu mult înainte, trebuie stabilit dacă a fost sau nu control de fond când a preluat cantonul, când a fost făcut ultimul control de fond şi e ciudat cum superiorii săi care au fost trimişi în control nu au sesizat pe parcursul acestor ani extragerea unui număr atât de mare de material lemnos din pădure”, a precizat avocatul lui Dragomir Luca Botoiu.

Şi avocatul lui Iustin Coman a adus în faţa instanţei câteva aspecte la fel de interesante. Conform avocatului, Coman poate dovedi că în perioada de care fac vorbire procurorii că s-ar fi tăiat miile de copaci din pădure, acesta ar fi fost plecat în Germania la muncă, mai precis în intervalul septembrie – 4 noiembrie 2016

Analizând toate aspectele învederate de părţi, judecătorul de drepturi şi libertăţi a ajuns însă la concluzia că Botoiu şi Coman trebuie să mai stea 30 de zile după gratii şi nu în arest la domiciliu, întrucât gravitatea faptelor este una foarte mare în condiţiile în care se vorbeşte de tăierea unui număr imens de arbori, peste 4.300 de bucăţi într-o perioadă îndelungată şi printr-o activitate susţinută.

„Natura şi gravitatea faptelor cercetate în prezentul dosar, atitudinea procesuală a inculpaţilor şi nevoia de a stabili întreaga activitate infracţională, inclusiv cuantumul prejudiciului cauzat, au condus la necesitatea administrării de noi mijloace de probă (cercetări la faţa locului, audierea unor noi martori, reaudierea inculpatului Botoiu Dragomir Luca li a martorilor XXXX)şi la prelungirea în timp a urmăririi penale”, se precizează în motivare.

padure bistrita bargaului 1

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit procurorilor, Dragomir Luca Botoiu, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Baza Experimentală Lechinţa, responsabil cu paza şi protecţia pădurilor aflate în cantonul Archiud nr. 9, în cursul anului 2016 şi până în februarie 2017 li-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu fiindcă „a permis unor persoane din anturajul său să taie ilegal şi să sustragă arbori prejudiciind astfel proprietarii terenurilor în cauză şi fondul forestier naţional aflat în proprietatea statului român”. Este vorba despre aproximativ 360 de hectare de păduri care se întind pe raza localităţilor Viile Tecii, Archiud, Ocniţa şi Comlod, pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud şi Băiţa, pe raza judeţului Mureş, iar proprietari fiind comunele Sînmihaiu de Câmpie, Milaş şi persoane fizice.

Conform anchetatorilor, consecinţa neîndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu este faptul că s-au produs prejudicii de peste 50 de ori preţul mediu al unui al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Pădurarul Botoiu a acceptat, spun procurorii, ca să fie sustrasă o cantitate însemnată de material lemnos fără aprobarea ocolului silvic şi fără ca arborii să fie marcaţi. Evident, tot lemnul tăiat ilegal de pe raza cantonului în mai bine de jumătate de an de „coechipierii” lui Botoiu a fost vândut unor cetăţeni din Teaca şi Ocniţa sau folosit în interes propriu. Din banii rezultaţi, este de la sine înţeles că o parte i-au revenit pădurarului. Conform procurorilor, Iustin Coman a avut un câştig de peste 20.500 lei, iar Dan Iulian Suciu, care a fost reţinut şi el pentru 24 de ore şi pus ulterior sub control judiciar, peste 5.000 lei.

Un prim control efectuatinopinat de cei de la Garda Forestieră în cantonul lui Botoiu a avut loc la jumătatea lunii februarie. În doar trei zile de control, inspectorii Gărzii au descoperit că, începând cu toamna lui 2016, în pădurile din respectivul canton s-au tăiat ilegal 518 arbori, cu un volum de peste 281 m.c. şi o valoare de peste 68.600 lei.

Controlul în cantonul gestionat de Dragomir Luca Botoiu a continuat până în luna aprilie, de data aceasta verificările în teren fiind efectuate chiar de cei de la ocolul la care era angajat pădurarul şi în mai multe zone. Au fost încheiate nu mai puţin de 8 acte de control din care a rezultat faptul că din toamna lui 2016 au fost tăiaţi ilegal nu mai puţin de 4.374 de arbori de diferite specii, cu un volum la cioată de peste 1.822 m.c. Prejudiciul stabilit a ajuns la 397.622 lei.

Conform procurorilor, o parte din arborii identificaţi erau tăiaţi razant cu solul şi acoperiţi cu frunze şi pământ, astfel încât cioatele rămase să fie greu de depistat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.