Pădurarul Botoiu, lupul paznic la oi de la Lechinţa, după gratii pentru 30 de zile! Peste 4.000 de copaci din pădurile date în grijă au fost raşi de pe faţa pământului cu ajutorul hoţilor

2967

În urmă cu două săptămâni, două persoane au fost arestate preventiv pentru infracţiuni silvice, comise într-unul dintre cantoanele Ocolului Silvic Lechinţa. Una dintre acestea este chiar pădurarul care avea sarcina să păzească pădurea din zona respectiv. Însă se pare că în acest caz se aplică zicala „lupul paznic la oi”. Pădurarul Dragomir LucaBotoiu, căci despre el este vorba, a închis ochii în repetate rânduri şi a lăsat pe unii amici de-ai săi să îşi facă de cap prin pădurea pe care, culmea, el trebuia să o apere de jefuitori. Şi-a închis ochii fiindcă ochiul dracului – banul – a fost mult mai atrăgător şi a preferat să îl folosească.

Anchetatorii care l-au monitorizat timp de mai bine de jumătate de an au stabilit că din cantonul pe care îl avea în supraveghere Dragomir Luca Botoiu au fost raşi peste 4.000 de arbori, prejudiciul ridicându-se la aproape 400.000 lei. Acum pădurarul este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită.


Unul dintre „coechipierii” pădurarului Botoiu care a fost şi el arestat preventiv, Iustin Coman, este acuzat de tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori.

Conform ordonanţei de propunere a arestării preventive a pădurarului Dragomir Luca Botoiu şi a lui Iustin Coman, motivul principal care a stat la baza solicitării procurorilor a fost activitatea infracţională amplă şi conştientă în acelaşi timp a celor doi inculpaţi. În plus, cei doi au dat declaraţii trunchiate, ajungând să se contrazică între ei şi au încercat să influenţeze declaraţiile altor suspecţi din dosar.

Gazeta de Bistriţa a intrat în posesia motivării deciziei de arestare preventivă a lui Botoiu şi Coman, document din care rezultă probele pe care anchetatorii le-au avut în momentul în care au decis să îi ducă pe cei doi după gratii.

padure bistrita bargaului 1

Peste 4.000 de arbori, raşi de pe faţa pământului pentru bani! Cioatele au fost acoperite cu pământ şi frunze

Potrivit procurorilor, Dragomir Luca Botoiu, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Baza Experimentală Lechinţa, responsabil cu paza şi protecţia pădurilor aflate în cantonul Archiud nr. 9, în cursul anului 2016 şi până în februarie 2017 li-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu fiindcă „a permis unor persoane din anturajul său să taie ilegal şi să sustragă arbori prejudiciind astfel proprietarii terenurilor în cauză şi fondul forestier naţional aflat în proprietatea statului român”. Este vorba despre aproximativ 360 de hectare de păduri care se întind pe raza localităţilor Viile Tecii, Archiud, Ocniţa şi Comlod, pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud şi Băiţa, pe raza judeţului Mureş, iar proprietari fiind comunele Sînmihaiu de Câmpie, Milaş şi persoane fizice.

Conform anchetatorilor, consecinţa neîndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu este faptul că s-au produs prejudicii de peste 50 de ori preţul mediu al unui al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Pădurarul Botoiu a acceptat, spun procurorii, ca să fie sustrasă o cantitate însemnată de material lemnos fără aprobarea ocolului silvic şi fără ca arborii să fie marcaţi. Evident, tot lemnul tăiat ilegal de pe raza cantonului în mai bine de jumătate de an de „coechipierii” lui Botoiu a fost vândut unor cetăţeni din Teaca şi Ocniţa sau folosit în interes propriu. Din banii rezultaţi, este de la sine înţeles că o parte i-au revenit pădurarului. Conform procurorilor, Iustin Coman a avut un câştig de peste 20.500 lei, iar Dan Iulian Suciu, care a fost reţinut şi el pentru 24 de ore şi pus ulterior sub control judiciar, peste 5.000 lei.

Un prim control efectuatinopinat de cei de la Garda Forestieră în cantonul lui Botoiu a avut loc la jumătatea lunii februarie. În doar trei zile de control, inspectorii Gărzii au descoperit că, începând cu toamna lui 2016, în pădurile din respectivul canton s-au tăiat ilegal 518 arbori, cu un volum de peste 281 m.c. şi o valoare de peste 68.600 lei.

Controlul în cantonul gestionat de Dragomir Luca Botoiu a continuat până în luna aprilie, de data aceasta verificările în teren fiind efectuate chiar de cei de la ocolul la care era angajat pădurarul şi în mai multe zone. Au fost încheiate nu mai puţin de 8 acte de control din care a rezultat faptul că din toamna lui 2016 au fost tăiaţi ilegal nu mai puţin de 4.374 de arbori de diferite specii, cu un volum la cioată de peste 1.822 m.c. Prejudiciul stabilit a ajuns la 397.622 lei.

Conform procurorilor, o parte din arborii identificaţi erau tăiaţi razant cu solul şi acoperiţi cu frunze şi pământ, astfel încât cioatele rămase să fie greu de depistat.

 

Pădurarul spune că ştia doar de 10 arbori tăiaţi ilegal! A primit caş şi brânză

În faţa anchetatorilor, dar şi a judecătorului de cameră preliminară, pădurarul Dragomir Luca Botoiu a precizat că, deşi i se impută tăierea ilegală a peste 4.300 de arbori, el avea ştiinţă de tăierea ilegală a doar 10 arbori dintr-o pădure unde au fost marcaţi arbori pentru vânzare ca şi lemn de foc către populaţie. Contrar celor susţinute de procurori, Botoiu susţine că el nu a permis altor persoane să taie arbori nemarcaţi, însă au existat situaţii în care nu a mai eliberat documentele necesare pentru tăiere întrucât el era de faţă. De asemenea, pădurarul a mai afirmat că două persoane din anturajul său au avut permisiunea să extragă, în 2017, material lemnos din cantonul său, însă ar fi fost vorba despre resturi de exploatare şi crengi, iar pentru aceasta el a primit circa 2 kg de caş şi brânză de vacă, dar nu ca plată „ci mai mult din prietenie”. Aceleaşi persoane au mai primit permisiunea sa şi în urmă cu circa 2-3 ani să extragă resturi de exploatare a materialului lemnos şi crengi, motiv pentru care a fost recompensat cu 50 de lei.

audieri parchet

Erau conştienţi de natura penală a faptelor pe care le comit!

Judecătorul de cameră preliminară a ajuns la concluzia că faptele comise de cei doi sunt grave prin prisma probelor administrate de procurori, care „sunt de natură a convinge un observator obiectiv că inculpaţii ar putea fi autorii infracţiunilor reţinute în sarcina lor, pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală.

„Pentru luarea măsurii arestării preventive se are în vedere că potrivit probelor administrate până în prezent se poate concluziona că activitatea infracţională cercetată este una amplă, desfăşurată în decursul a câtorva luni (mai mult de o jumătate de an), prin activitatea lor inculpaţii atrăgând în câmpul infracţional mai multe persoane.

Desigur, gradul de implicare în comiterea faptelor de care sunt acuzaţi inculpaţii, ţinând seama că s-au limitat la a da declaraţii trunchiate, parţiale, cu privire la faptele imputate, contrazicându-se între ei prin susţinerile făcute, se impune a fi stabilit în baza întregii probaţiuni ce se va administra, necesară stabilirii adevărului în cauză, cu respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi administrarea probelor solicitate şi de către inculpaţi, verificarea susţinerilor acestora, în măsura în care se contrazic, trebuind a se face de către organele de anchetă.

Singura măsură care răspunde, însă, criteriilor de proporţionalitate cu gravitatea faptelor imputate este, la acest moment procesual, măsura arestului preventiv, altă măsură nefiind la fel de eficientă, dată fiind uşurinţa cu care au intrat în câmpul infracţional şi au persistat în săvârşirea faptelor imputate.

Predispoziţia inculpaţilor în săvârşirea infracţiunilor de natura celor imputate rezultă cu prisosinţă şi din transcrierea convorbirilor telefonice avute de aceştia, inclusiv limbajul în care comunicau.

Inculpaţii erau conştienţi că săvârşesc fapte de natură penală, luându-şi măsuri de prevedere la limbajul utilizat şi al acoperirii urmelor lăsate în pădure după tăierile ilegale”, arată judecătorul de cameră preliminară în motivare.

Drept urmare, instanţa a admis arestarea preventivă a lui Dragomir Luca Botoiu şi a lui Iustin Coman începând cu data de 21 aprilie şi până pe data de 20 mai 2017. Cei doi au contestat decizia instanţei la Curtea de Apel Cluj, însă fără rezultat.

3 COMENTARII

  1. Domnilor guvernanti si politruci, dati o lege ori adaugati Codului Silvic obligatia ca fiecare Ocol Silvic, indiferent ca-i public ori privat, sa-si faca depozit de lemne pentru populatie, de unde cu caracter permanent sa poata cumpara oamenii lemnele de care are nevoie, in mod legal si oficial si va garantez eu ca nu s-ar mai fura lemne din padure. De unde vreti sa cumpere oamenii lemne ?
    Desfiintzati Garda de Mediu, ca-i o porcarie si infiintati in locul acesteia, Politia ori Jandarmeria Firestiera, a Apelor, Mediului di Fondului Cinegetic , ca structura de „Politie a Statului „, independenta si subordonata direct Guvernului Romaniei , cu atributiuni atat de paza padurii , cat si de activitati de politie generala . Nu amestecati paza padurii cu administrarea acesteia, ca niciodata administratorii nu vor efectua o activitate de paza si de protectie eficienta, iar Garda Forestiera actuala, nu face altceva, decat sa constate dupa ce s-a produs o anumita paguba, ca ea s-a produs si nu poate restabili situatia anterioara … padurile raman taiate, apele poluate si vanatul distrus… pentru totdeauna, ca aceasta institutie nu are activitati de paza , protectie si prevenire a acestor fapte .
    Domnilor guvernanti si politruci, daca vreti se poate, dar am impresia ce efectiv in tara asta de ca.ca-o NIMENI NU VREA SA PUNA PICIORUL IN PRAG DEFINITIV SI IN MOD EFICIENT !
    „Beliti-i ” pe toti infractorii… dar mai intai creati-le conditii ca oamenii sa nu mai fie nevoiti ” sa fure ” … !

  2. Cam multe presupuneri pentru un caz in curs de cercetare. Sa inteleg ca este o ancheta in curs, probabil urmata de un proces samdp. Iar folosirea unei imagini cu omul in speta (cu siguranta fara acordul lui) in conditiile in care nu a fost gasit inca vinovat pentru nici una dintre acuzatii mi se pare cam mult.

LĂSAȚI UN MESAJ